Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου – Περιοδείες και ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Μαΐου – Περιοδείες και ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Οι τηλεοπτικές εμφανίσεις Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας 15/5
Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες κάλπες της 21ης Μαΐου, οι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν με έντονους ρυθμούς την προεκλογική τους εκστρατεία.
Στον Πειραιά θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη 16/5, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το απόγευμα, στις 19:10, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Άλλωστε στον ΑΝΤ1 και στο «The 2Night Show» με τον Γρ. Αρναούτογλου εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρα 15/5 ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας αρχικά ότι «είμαι μάλλον πιο ήρεμος, πιο συνειδητοποιημένος, πιο έμπειρος ίσως, μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών.
Και πρέπει να σου πω ότι αυτήν την προεκλογική εκστρατεία τη χαίρομαι ιδιαίτερα. Πάντα μου άρεσε να κάνω εκλογές, θεωρώ ότι αυτή η άμεση επαφή με τους πολίτες, ειδικά όταν είμαστε στο δρόμο και κάνουμε τις συγκεντρώσεις μας -μικρές, μεσαίες, μεγάλες-, είναι κάτι το οποίο μου δίνει μεγάλη δύναμη και αισιοδοξία.
Νομίζω ότι το ίδιο ισχύει -φαντάζομαι- για όλους όσοι πολιτεύονται. Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και βέβαια να τους μιλήσεις για το μέλλον. Γιατί τελικά κανείς δεν ψηφίζει γι’ αυτά τα οποία έγιναν χθες, αλλά θα σε ψηφίσουν γι’ αυτά τα οποία θα κάνεις από εδώ και στο εξής, αρκεί να σε πιστέψουν ότι θα τα κάνεις».
Κληθείς να απαντήσει πόσο δύσκολο είναι να είσαι πρωθυπουργός, είπε «πολύ πιο δύσκολο. Παρότι ήμουν αρκετά καλά προετοιμασμένος, και ψυχολογικά, έχοντας κι εγώ βιώσει μέσα από την οικογενειακή μου ανατροφή τι σημαίνει να είσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, αλλά έχοντας κάνει και μία προετοιμασία γι’ αυτά τα οποία θέλαμε να κάνουμε, αισθανόμουν ότι ήμουν αρκετά έτοιμος. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτήν την καρέκλα, και τίποτα βέβαια δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για μία σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις».
Επανέλαβε πως «αντιμετωπίσαμε μια σειρά από πολύ μεγάλες δυσκολίες», ενώ «ειδικά για την πανδημία δεν υπήρχε και κανένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης μίας τέτοιας υγειονομικής κρίσης, καθώς όλοι οι ηγέτες -με όλους τους συναδέλφους μου που μιλούσα στην Ευρώπη- αντιμετώπιζαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Έπρεπε, στην κυριολεξία, μέρα με τη μέρα να ανακαλύπτουμε και να σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας απέναντι σε έναν ιό και σε μία παγκόσμια υγειονομική κρίση όμοια της οποίας είχαμε να δούμε 100 χρόνια».
mits_5.JPG
Έκανε αναφορά στους γονείς του και κυρίως στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους νέους να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αναφέρθηκε στους συνεργάτες του, ενώ κληθείς να απαντήσει γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε «πρώτον, διότι ήμουν συνεπής και αυτά τα οποία είπα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα έκανα. Είχα πει ότι θα μειώσω φόρους, τους μείωσα. Είχα πει ότι θα δημιουργήσω θέσεις εργασίας, τις δημιούργησα. Είχα πει ότι θα φυλάξω τα σύνορα της πατρίδας, τα φύλαξα. Είχα πει ότι θα ενισχύσω τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις ενίσχυσα. Και είχα πει ότι θα μπορέσω να κάνω σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και με το gov.gr το πετύχαμε.
Τι θέλω να κάνω από εδώ και στο εξής; Τρία πράγματα συγκράτησε: να αυξήσω μισθούς, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Οι μισθοί είναι χαμηλοί σήμερα στη χώρα, και με την ακρίβεια δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού».
Σημείωσε ότι «το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί στις αρχές του 2024. Θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης και το πιο όμορφο Μετρό της Ευρώπης, γιατί θα έχει και Μετρό και αρχαία. Και όταν θα δεις τον σταθμό της Βενιζέλου, για τον οποίο τόση φασαρία έγινε, θα πάθεις πλάκα. Για να σου το πω έτσι όπως το αισθάνομαι».

Η βοήθεια από ψυχολόγο

Ο κ.Μητσοτάκης  υπογράμμισε ότι η ψυχική υγεία δεν πρέπει να είναι ταμπού, παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος έχει ζητήσει τη βοήθεια ειδικού σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής του.
«Έχω ζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Κάνετε πάρα πολύ καλά όταν μιλάτε ανοιχτά για την ψυχική υγεία. Χρειάζεται πολύ συγκροτημένη απάντηση από την πολιτεία. Έχουμε περάσει και με τη Μαρέβα μεγάλες οικογενειακές δυσκολίες. Χρειάζεσαι έναν άνθρωπο για να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στη σωστή τους θέση», ανέφερε.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι, το TikTok, το μαύρο τηλέφωνο

«Ό,τι έχω να πω στον Erdogan, το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο.
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί γιατί «το να συνεργαστούμε τρεις άνθρωποι με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις, θα οδηγούσε τελικά σε παράλυση. Γιατί δεν έχουμε την ίδια άποψη για το πού πρέπει να πάει η Ελλάδα. Γι’ αυτό και επιμένω ότι είναι καλό να υπάρχει σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση μετά από τις εκλογές.
Αν με ρωτήσεις τώρα σε προσωπικό επίπεδο εάν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, θα σου έλεγα προφανώς και όχι».
«Ένα πράγμα το οποίο δύσκολα μπορώ να καταπιώ είναι τις προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Είναι κάτι το οποίο δεν το καταπίνω εύκολα. Αλλά παρά ταύτα πρέπει να το αφήσω στην άκρη, διότι πολιτική κάνουμε. Τώρα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μιας και μου το ανέφερες, δεν έχουμε γνωριστεί ποτέ. Και έχω μείνει κι εγώ με την απορία πώς είναι σαν άνθρωπος. Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε αφότου εκλέχτηκε. Το απέφυγε. Θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο το γιατί. Εξάλλου έχουμε και κοινά ενδιαφέροντα. Καταλαβαίνω ότι αγαπάμε και οι δύο το μπάσκετ. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε και αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να ασκείται η πολιτική, αλλά και μεγάλες διαφορές ως προς την πολιτικές μας τοποθετήσεις», πρόσθεσε.
Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «διασκεδάζω πάρα πολύ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ειδικά με κάποια βίντεο που κάνουν με το “αυτοί είστε”. Μου το λέει και η κόρη μου συνέχεια».
Ακόμη, αποκάλυψε ότι «το μαύρο τηλέφωνο υπάρχει στο γραφείο και το σπίτι μου, είναι για ασφαλείς επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και είναι το τηλέφωνο που εύχεσαι να μη χτυπήσει βράδυ».
Τέλος, για το tik tok σημείωσε πως είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει με τη νέα γενιά, που είναι οργισμένη και μάλιστα, θα το συνεχίσει.

Διακαναλική Τσίπρα

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα, Τρίτη 16/5 και ώρα 14:00 στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια, το απόγευμα στις 19:30 θα πραγματοποιήσει ομιλία στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ περίπτερο 17).
«Οραματίζομαι μια προοδευτική κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη στην τηλεόραση του Alpha το βράδυ της Δευτέρας 15/5.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο Μητσοτάκης εξελέγη με αφηγήματα τη μεσαία τάξη και το επιτελικό κράτος. Στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αποτυπώνεται όλη η αδιαφορία, η απαξίωση, η κομματική μούχλα του κράτους που το βάφτισαν επιτελικό. Και αντί για επιτελικό κράτος είδαμε ένα κράτος - κομματικό φέουδο.
Την τραγωδία στα Τέμπη τη ζήσαμε γιατί είχαμε μία τηλεδιοίκηση στη Λάρισα που κάηκε λίγο μετά τις εκλογές του 2019, και εδώ και 4 χρόνια κανείς δε σκέφτηκε ότι πρέπει να την αποκαταστήσει.
Είχαμε το σύστημα ECTS, με το οποίο θα μπορούσαν να επικοινωνούν οι μηχανοδηγοί και σταθμάρχες, έτοιμο από το 2019, με εκπαιδευμένο το προσωπικό, και κανείς δεν σκέφτηκε επί 4 χρόνια να το λειτουργήσει. Ζήσαμε το αδιανόητο, σε μία εποχή που έφτασαν με το Predator να παρακολουθούν όλο το πολιτικό σύστημα, να μην ξέρουν ότι δύο τρένα πηγαίνουν στην ίδια γραμμή σε αντίθετη κατεύθυνση επί 12 λεπτά.
40 ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη μάθαμε ότι διόρισαν στον ΟΣΕ, εκτός ΑΣΕΠ, την κόρη ενός αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ.
Έχουμε ένα κράτος, που αντί να είναι δίπλα στον πολίτη, είναι εχθρός του».
τσ_6.JPG
Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι έχει κάνει λάθη, αλλά υπηρετώντας ορθές στρατηγικές πολιτικές.
«Ήταν ορθή επιλογή να το πάω μέχρι τέλους το 2015. Αυτήν τη λαϊκή εντολή πήρα. Ήταν ορθή επιλογή μετά, όταν είδα το αδιέξοδο σε μία Ευρώπη όπου κυριαρχούσε ο Σόιμπλε, να μην οδηγηθεί η χώρα στα βράχια. Ήταν ορθή επιλογή να πάω σε εκλογές αμέσως και να αναλάβω το πολιτικό κόστος της υλοποίησης μίας δύσκολης πολιτικής για να βγει η χώρα από τα μνημόνια», πρόσθεσε.
Ακόμη, σημείωσε ότι «Γιάνης Βαρουφάκης έβαλε στη συζήτηση την εμμονή του. Και έκανε ένα μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη με αυτές τις εμμονές. Ως προς κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συζήτησης για μένα».

Το πρόγραμμα Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα


Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha θα παραχωρήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.
Από την πλευρά του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στις 20.00 στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των Κ.Ο. Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην Πάτρα, στον πεζόδρομο Αγίου Νικολάου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης