Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συγγνώμη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μετά τη θύελλα αντιδράσεων: Καμία υποχώρηση από την πάγια θέση της Κυβέρνησης

Συγγνώμη Σκέρτσου για τις γερμανικές αποζημιώσεις, μετά τη θύελλα αντιδράσεων: Καμία υποχώρηση από την πάγια θέση της Κυβέρνησης
"Ζητώ συγνώμη και λυπάμαι πολύ αν πλήγωσα κάποιους, ως προς τα αισθήματά τους για το θέμα αυτό", ανέφερε ο κ. Σκέρτσος
Σχετικά Άρθρα
Ένα 24ωρο μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τη διευκρινιστική του δήλωσή για να… κατευνάσει τα πνεύματα, επανήλθε στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, παραδεχόμενος ότι ήταν μια κακή διατύπωση δική του και ζητώντας συγγνώμη.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση από την πάγια θέση της Κυβέρνησης, διαχρονικά, δεν παραιτούμαστε από τις αξιώσεις που έχει η ελληνική Πολιτεία, το ελληνικό Κράτος απέναντι στη γερμανική Κυβέρνηση. Τέθηκε το θέμα στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Scholz.
Ήταν μια χαλαρή, κακή διατύπωση δική μου. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Ζητώ συγνώμη και λυπάμαι πολύ αν πλήγωσα κάποιους, ως προς τα αισθήματά τους για το θέμα αυτό», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Τι προηγήθηκε - Οι δηλώσεις που προκάλεσαν  πολιτικό σεισμό

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 12/5 προκλήθηκε πολιτικός σεισμός, καθώς με τα λεγόμενά του έστειλε μήνυμα παραίτησης από το μείζον ιστορικό θέμα.
Ειδικότερα, ο κ. Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, εξέθεσε συνολικά την κυβέρνηση και παρέκαμψε μία πάγια ελληνική θέση, περί διεκδίκησής τους, παρά τα διαχρονικά προβλήματα και τα εμπόδια που κατά καιρούς υπήρξαν.
«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν την απαξιώνω» , ανέφερε ο κ. Σκέρτσος και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει «να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις» σε θέματα όπως «η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση.
Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».
Αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών – Επανορθώσεων.
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, οι οποίες έδωσαν «μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους».
Στις γερμανικές επανορθώσεις, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος είπε ότι «σήμερα, η φαυλότητα, η αλαζονεία και η θλίψη του συστήματος Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο».
Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με διευκρινιστική του δήλωση αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.
«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Scholz. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες» υπογράμμισε σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα», κατέληξε.
Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και μετά τη δήλωση αυτή, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δ. Μάντζο, να αναφέρει πως «παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση, δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας», αλλά και το ΚΚΕ να σημειώνει πως «η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα ως “ανοικτό θέμα”, αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία».

Για το διακύβευμα της κάλπης της 21η Μαΐου

Περαιτέρω, ο κ. Σκέρτσος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 το Σάββατο 13/5 αναφέρθηκε στις εκλογές της επόμενης Κυριακής 21/5, λέγοντας ότι το κρίσιμο διακύβευμα της κάλπης είναι αν το πολιτικό σύστημα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, μεταξύ των οποίων είναι η ανάκτηση μετά από 12, 13 χρόνια της επενδυτικής βαθμίδας.
Εξήγησε ότι «το να μπούμε ξανά στο ραντάρ πλέον όλων των επενδυτών διεθνώς, σημαίνει πολύ καλύτερη πορεία της οικονομίας, ακόμα περισσότερες επενδύσεις, ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας».
Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ διαχειρίστηκε τις εξωγενείς κρίσεις, ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μια κρίση, ένα δικό του Μνημόνιο με τα αποτελέσματα που γνωρίζουμε στην οικονομία και υποβάθμισαν σημαντικά τα εισοδήματα των πολιτών. Οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πάμε μπροστά ή πίσω».

Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την οικονομία στα βράχια. Είναι δέκα φορές υψηλότερο το κόστος του από αυτό που αντέχει η οικονομία», είπε ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας πως «κοστίζει 83 δις ευρώ στην τετραετία. Κάθε εβδομάδα προσθέτει καινούργια μέτρα. Προσθεσε μέτρα για την υγεία και την παιδεία που αγγίζουν τα 9 δισ ευρώ ετησίως, 36 στην τετραετία. Και ακούσαμε τον κ. Κατρούγκαλο προχθές να λέει ότι η αύξηση των δαπανών υγείας στο 7,5% του ΑΕΠ είναι ποιοτική αύξηση».
«Αυτά είναι μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «μόνο η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, κοστίζει 3,5 με 4 δις ευρώ. Για να τα μειώσουν θα πρέπει από κάπου να τα πάρουν. Θα κόψουν επομένως κάποιες μόνιμες δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού στα σχολεία μας, στα νοσοκομεία μας, στην ασφάλεια ή στους εξοπλισμούς; Πρέπει να μας πουν για να γνωρίζουν οι πολίτες διότι ή δεν θα μπορέσουν να τα χρηματοδοτήσουν ή θα δανειστούν, αλλά δεν θα μπορέσουν να δανειστούν διότι οι αγορές θα κλείσουν ξανά».
«Είναι ένα εξωφρενικό πρόγραμμα, το οποίο μας βάζει κατευθείαν σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος, σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας από την οποία βγήκαμε πριν από λίγους μήνες, μετά από 12 πολύ δύσκολα χρόνια, με μεγάλη συμβολή, σημαντική αρνητική συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την ταλαιπωρία της χώρας, της οικονομίας και των πολιτών. Αν έχουμε μάθει κάτι από τα λάθη του παρελθόντος και αν μπορεί να μας πει πόσο κοστίζουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.
«Εμείς ερχόμαστε με βάση μια πρόταση οικονομική, η οποία κοστίζει σωρευτικά 9 δις. Γραμμή-γραμμή την έχουμε κοστολογήσει. Κάθε μέτρο μας ξέρουμε ακριβώς πόσο κοστίζει. Το έχουμε παρουσιάσει στον λαό. Είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026. Λέμε και υποστηρίζουμε πάντα λίγο λιγότερα πράγματα από αυτά που τελικά κάνουμε. Και αυτή είναι η βασική διαφορά της Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ, που τάζει τον ουρανό με τ΄ άστρα και τελικά κάνει τα ακριβώς αντίθετα ή και χειρότερα από αυτά, οδηγώντας σε μεγάλη ταλαιπωρία τον λαό», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης