Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μόνος τρόπος να ηττηθεί ο Μητσοτάκης είναι η κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα φέρει κοντά το Ειδικό Δικαστήριο για υποκλοπές

Μόνος τρόπος να ηττηθεί ο Μητσοτάκης είναι η κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα φέρει κοντά το Ειδικό Δικαστήριο για υποκλοπές
Σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο των υποκλοπών όπως τέθηκε στο debate φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα σενάριο το οποίο είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επερχόμενες εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Η φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι όσοι συμμετείχαν στην οργάνωση του σκανδάλου των υποκλοπών θα πρέπει να πάνε φυλακή ήταν η δύσκολη στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο debate (10/5) και έδωσε το έναυσμα για να συνασπιστούν οι πολιτικοί αρχηγοί απέναντί του.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε και ο ίδιος ως μείζον πολιτικό ζήτημα των εκλογών το σκάνδαλο των υποκλοπών αφού όπως τόνισε εάν δεν ηττηθεί ο Μητσοτάκης, τότε δεν θα επέλθει η κάθαρση. Ουσιαστικά ήταν ένα σήμα του Α. Τσίπρα προς τον Ν. Ανδρουλάκη ότι μετεκλογικά θα πρέπει να συνεργαστούμε για ένα και μόνο σημαντικό ζήτημα: για να βρεθούν οι ένοχοι του σκανδάλου των υποκλοπών όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης, παραδέχεται το σκάνδαλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να αποφύγει την κατά μέτωπο επίθεση από όλους, παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι ήταν «σκάνδαλο» και διαβεβαίωσε το κοινό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι εθνικός κίνδυνος.
Εύλογη απορία: Παρεμπιπτόντως, που ξέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι εθνικός κίνδυνος, μήπως άνοιξε το υποτίθεται «απόρρητο» φάκελο της ΕΥΠ γιατί παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έβγαλε τα συμπεράσματά του; Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης είναι έκθετος αφού παραδέχεται ότι είναι σκάνδαλο και στίγμα για την κυβέρνησή του αλλά δεν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί όπως έκαναν άλλοι πολιτικοί ηγέτες που ενεπλάκησαν σε τέτοιες υποθέσεις. Αρκέστηκε μόνο στο ξήλωμα των Δημητριάδη-Κοντολέοντα.

Αναβιώνει ένα σενάριο που συνασπίζει τα κόμματα της Αριστεράς


Σε κάθε περίπτωση, το σκάνδαλο των υποκλοπών όπως τέθηκε στο debate φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα σενάριο το οποίο είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επερχόμενες εκλογές.
Να συνασπιστούν οι πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς απέναντι στη ΝΔ και στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική να δημιουργήσουν μία «κυβέρνηση ειδικού σκοπού».
Ο μόνος της σκοπός της θα είναι να προχωρήσει εξεταστική για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ουσιαστικά να φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη προ του Ειδικού Δικαστηρίου.

Δεν μπορεί να κάνει πίσω ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να κάνει πίσω σε αυτή τη πρόταση.
Είναι προσωπικά θιγόμενος από τις υποκλοπές και δεν είναι ο μόνος, είναι ο ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος είναι και άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Αν δεν προχωρήσει, τότε όλα αυτά που έλεγε για «φυλακές» ήταν για το θεαθήναι.
Στην πρόταση αυτή δεν θα μείνει εκτός ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος φαίνεται ότι εδώ και καιρό υπάρχει δίαυλος συνεννόησης με τον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε όμως και το ΚΚΕ δεν μπορεί να αρνηθεί να δώσει έστω ανοχή για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι Τσίπρας-Μητσοτάκης δεν είναι ίδιοι με σαφή προτίμηση στον Τσίπρα.

Κανένα κόμμα δεν θα πάρει την ευθύνη να μην διαλευκανθεί το σκάνδαλο


Είναι γνωστό, ότι οι παραπάνω αρχηγοί δεν μπορούν να τα βρουν για να κυβερνηθεί ο τόπος και να τεθούν υπό μία προοδευτική διακυβέρνηση λόγω σοβαρών διαφωνιών ο ένας με τον άλλον.
Άλλωστε, τις είδαμε και στο debate.
Αυτή η κυβέρνηση των ηττημένων δεν θα ήταν αποτελεσματική.
Ωστόσο, όμως, μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα είχε και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια είναι ένα κρίσιμο πολιτικό πρότζεκτ που μπορεί να βρει το μίνιμουμ της πολιτικής συναίνεσης και από το ΠΑΣΟΚ, το ΜΕΡΑ25 αλλά και από το ΚΚΕ.
Ίσως να συναινούσε σε αυτό ακόμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης.
Διότι σε βασικά ζητήματα δημοκρατίας, ίσως τελικά να βάζανε κάτω τις διαφορές τους.
Διότι ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη από τους παραπάνω να μην προχωρήσει σε έκτακτη εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά και από την παραδοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού;
Υπο κανονικές συνθήκες κανένας.

Δεύτερος ρόλος για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα μπορούσε δευτερογενώς να είχε και ένα άλλο σκοπό.
Να ξαναφέρει την απλή αναλογική στο τραπέζι και να ακυρώσει την ενισχυμένη αναλογική, δηλαδή το νόμο Βορίδη-Γεραπετρίτη.
Άλλωστε, όλα τα παραπάνω κόμματα είναι ωφελημένα από την απλή αναλογική και είναι και υποστηρικτικά από το νόμο αυτό.
Θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να ισχύσει και για τις νέες εκλογές, μετά τις 21 Μαΐου.
Τότε θα είχαμε 2 αποτελέσματα: Και Ειδικό Δικαστήριο για τις υποκλοπές και τέλος του σεναρίου αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης