Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άνευρο και χωρίς ουσία το debate - Στην γωνία ο Μητσοτάκης, ενωτικός ο Τσίπρας, εκνευρισμένος ο Ανδρουλάκης

Άνευρο και χωρίς ουσία το debate - Στην γωνία ο Μητσοτάκης, ενωτικός ο Τσίπρας, εκνευρισμένος ο Ανδρουλάκης
Όπως ήταν στημένο με παράλληλους μονολόγους χωρίς την δυνατότητα ο ένας να απευθυνθεί στον άλλον και με τόσο μικρό χρόνο απαντήσεων για κάθε αρχηγό, ουσιαστικά ήταν μία ανιαρή διαδικασία.
Χωρίς νικητές, χωρίς ηττημένους και χωρίς να βγάλει, όμως, ασφαλή συμπεράσματα ο έλληνας πολίτης που θα μπορούσαν να τον διευκολύνουν στη τελική του ψήφο ήταν το χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών. Άλλωστε, έτσι όπως ήταν στημένο με παράλληλους μονολόγους χωρίς την δυνατότητα ο ένας να απευθυνθεί στον άλλον και με τόσο μικρό χρόνο απαντήσεων για κάθε αρχηγό, ουσιαστικά ήταν μία ανιαρή διαδικασία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Πρωθυπουργός μπορεί να κρατήσει ότι δεν έκανε κάπου το μεγάλο λάθος που θα μπορούσε να του κοστίσει επικοινωνιακά και ίσως και δημοσκοπικά.
Ίσως εκεί που είδε τα σκούρα ήταν στο θέμα των υποκλοπών που ουσιαστικά συσπείρωσε τους Τσίπρα-Ανδρουλάκη εναντίον του αναγκαζόμενος να παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλος σφάλμα οι υποκλοπές για την κυβέρνηση. Προσεκτικός γιατί δεν απάντησε καμία από τις επιθέσεις που δέχτηκε αλλά και απομονωμένος διότι αυτός ήταν Πρωθυπουργός οπότε λογικό και να δεχθεί τη μεγαλύτερη κριτική από τους υπόλοιπους.
Δεν κέρδισε σε κάποιο σημείο, περισσότερο ήθελε να τελειώσει την διαδικασία χωρίς να χάσει.
Δεν στάθηκε στα θέματα της κυβέρνησης των ηττημένων, όπου θα είχε «πάτημα» και αυτό διότι θα συσπείρωνε ακόμα περισσότερο τους αντιπάλους του. Ανακοίνωσε νέο market pass στο β εξάμηνο ενώ επέμεινε στο τρίπτυχο ανάπτυξη, επενδύσει και καλύτεροι μισθοί.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε σε δύο θέματα, στην ακρίβεια και τις υποκλοπές, δύο ουσιαστικά «καυτά μέτωπα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ανέλυσε το πρόγραμμα του, δέχτηκε ωστόσο κριτική για το κόστος του και θα έχει ενδιαφέρον εάν δεχτεί να θέσει το προεκλογικό του πρόγραμμα υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φάνηκε ότι είναι ο πιο έμπειρος στα debate από όλους τους υπόλοιπους.
Απέφυγε περίτεχνα τις συγκρούσεις με τους Ανδρουλάκη-Βαρουφάκη-Κουτσούμπα και προσπάθησε να είναι ενωτικός, στη γραμμή της προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει υποσχεθεί. Πιστεύω ότι με αυτή τη στάση κέρδισε κάποιες κεντροαριστερές αναποφάσιστες ψήφους.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν φανερά εκνευρισμένος και πιεσμένος (από τις δημοσκοπήσεις) να βγάλει μία εικόνα πολιτικού που είναι η τρίτη λύση ανάμεσα σε Μητσοτάκη-Τσίπρα.
Αξιοποίησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για να κρατήσει τις αποστάσεις και από τους δύο και όταν βρήκε χώρο επιτέθηκε στον Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών, κρατώντας μία σκληρή στάση υποστηρίζοντας τη θέση «ότι κάποιος πρέπει να μπει φυλακή».
Δεν γνωρίζουμε αν εννοούσε ότι θα πρέπει να γίνει Ειδικό Δικαστήριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά με αυτή την σκληρή κριτική έβαλε άλλη μία ταφόπλακα σε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που κρατάμε είναι τελικά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, πρόταση και της ΝΔ αρκεί να διασφαλιστεί μία μεγάλη χρηματοδότηση για τη δημόσια παιδεία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Παρόλο που ξεχώρισε ότι δεν είναι το ίδιο για τον ίδιο και το ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο τήρησε αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους συσπείρωσης.
Αυτό που κρατάμε είναι ότι ήταν σύμφωνος με την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Το ΚΚΕ εμφανίζεται ανεβασμένο στις δημοσκοπήσεις και ο κ. Κουτσούμπας ήθελε να θίξει ζητήματα κοινωνικά, όπως ήταν η μικρή φορολογία των ισχυρών, τα 350 αντιλαικά μέτρα που έχουν στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά ήθελε να προσελκύσει και άλλους ψηφοφόρους από την Κεντροαριστερά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο στόχος του ήταν να μιλήσει στους ψηφοφόρους των εθνικών κομμάτων που είτε κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο είτε παραμένουν αναποφάσιστοι.
Γι’ αυτό και προσπάθησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος της χριστιανοδεξιάς (πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια).
Προσπάθησε να αποσείσει το μανδύα του ρωσόφιλου, να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους της Νέας Δημοκρατίας και να κινηθεί σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους προβάλλοντας δεξιά ατζέντα.
Δηλαδή, τη Συμφωνία των Πρεσπών που υποσχέθηκε ότι θα την καταγγείλει, ότι θα αξιοποιήσει τους εθνικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους για τους συνταξιούχους προβάλλοντας το παράδειγμα της Νορβηγίας και τέλος υποσχέθηκε στήριξη στη Ελληνίδα μάνα για λύση του δημογραφικού προβλήματος.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Ήταν άνετος και ήρεμος χωρίς άγχος για να προσελκύσει ψήφους όπως συνέβη με άλλους.
Εξ αυτού πιστεύεται ότι είναι από τους κερδισμένους του χθεσινού debate.
Κράτησε αποστάσεις από τον Τσίπρα, επέκρινε αρκετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τόνισε ότι μία προοδευτική κυβέρνηση έπρεπε να είχε συμφωνηθεί με προγραμματική σύγκλιση αρκετών μηνών όπως γίνεται στη Γερμανία. Είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει τι εννοεί με το σύστημα «Δήμητρα», ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών και διασκέδασε τις εντυπώσεις ότι επιθυμεί έξοδο από το ευρώ.
Ωστόσο, κατέκρινε το σύστημα των τραπεζών και της πορείας της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τα μνημόνια αλλά αντιθέτως έρχονται δύσκολες μέρες στην παγκόσμια οικονομία.
Θεωρώ ότι στο κοινό των αντισυστημικών βγήκε κερδισμένος.

Δεν υπήρχε καμία ουσιαστική πρόταση για τους νέους

Συνολικά, κανένας δεν έχασε, κανένας δεν κέρδισε, η διαδικασία δεν έδινε χώρο στους ομιλητές να αντιπαρατεθούν.
Τραγική διαπίστωση, ακούσαμε όλους τους αρχηγούς να μιλάνε για τους νέους αλλά θεωρητικά χωρίς μέτρα και προτάσεις.
Θεωρώ ότι οι νέοι άνθρωποι δεν επηρεάστηκαν από κάποιο πολιτικό αρχηγό και το κυριότερο σενάριο είναι να δούμε μεγάλη αποχή από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης