Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με αγκάθια ο δρόμος της ΝΔ μέχρι τις εκλογές - Το κυνήγι των αναποφάσιστων, τα 3+1 μέτρα και οι περιοδείες στα νησιά

Με αγκάθια ο δρόμος της ΝΔ μέχρι τις εκλογές - Το κυνήγι των αναποφάσιστων, τα 3+1 μέτρα και οι περιοδείες στα νησιά
H σκληρή συμπεριφορά Ανδρουλάκη που τονίζει συνεχώς ότι δεν θα δεχτεί τον Κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό σε συγκυβέρνηση, βαίνει τελικώς προς όφελος του πρωθυπουργού
Σχετικά Άρθρα
Τα αγκάθια μέχρι τις κάλπες σκανάρουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ένα από αυτά είναι πως θα αποφύγει ο Πρωθυπουργός το σενάριο μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Από την στιγμή, μάλιστα, που στις μετρήσεις της κοινής γνώμης 1 στους 4 σχεδόν θέλουν σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή εφόσον βγαίνουν τα νούμερα.
Όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, η σκληρή συμπεριφορά Ανδρουλάκη που τονίζει συνεχώς ότι δεν θα δεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό σε συγκυβέρνηση, βαίνει τελικώς προς όφελος του Πρωθυπουργού. Δίνει πάτημα στη ΝΔ να μην προβεί σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν βγαίνουν τα κουκιά.

Με ποιο ποσοστό θα αμφισβητηθεί ο Μητσοτάκης;

Επίσης, ένα δεύτερο αγκάθι είναι τελικά ποια θα είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ΝΔ δεν πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 34-35% και παράλληλα έχει μία μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δημιουργείται μία συνθήκη να αμφισβητηθεί το πρόσωπο του σημερινού Πρωθυπουργού. Δεν είναι τυχαίο που σε μία συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα ότι θέλει ένα ισχυρό ποσοστό την πρώτη Κυριακή που θα δείξει τον επόμενο Πρωθυπουργό.

Πως θα συμπεριφερθεί ο Ανδρουλάκης;

Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης εάν δει ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, δηλαδή 2-3 μονάδες και το ποσοστό είναι μικρό αποκτάει ένα σημαντικό επιχείρημα να μη δεχτεί ως Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.
Επίσης, κάτι άλλο που σκέφτονται στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι εάν είναι μικρή η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τότε συμμαχώντας με τη ΝΔ, ενισχύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα πάρει ψηφοφόρους από το ΠΑΣΟΚ.
Αν όμως, αυτή η διαφορά είναι μεγάλη, δηλαδή πάνω από 6 μονάδες τότε είναι μία διαφορά ασφαλείας.

Καλύτερα μια αυτοδυναμία με 153 βουλευτές για τη ΝΔ

Στην περίπτωση, όπως λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που η ΝΔ περάσει το κατώφλι του 34-35% την πρώτη Κυριακή τότε, εύκολα στην δεύτερη Κυριακή αυτό θα γίνει +37% και έτσι η ΝΔ θα μπορέσει να πιάσει την αυτοδυναμία. Το εάν θα είναι εύθραυστη, δηλαδή πάνω από 153, αυτό θα το δείξει η συσπείρωση του κόμματος. Και άλλη μία υποσημείωση. Στη ΝΔ θεωρούν ξεκάθαρα ότι εάν η ΝΔ αποκτήσει αυτοδυναμία με 153 βουλευτές είναι πιο σταθερή αυτή η πλειοψηφία από μία συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ με 156+ βουλευτές. Και αυτό διότι έχουμε δει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετικές στρατηγικές και σκοπούς και εύκολα μπορεί να τα σπάσουν ως κυβερνητικοί εταίροι.
Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι αρκετοί από τους αναποφάσιστους θα πάνε με τον νικητή αν και επίσης μεγάλη μερίδα καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ο πόλος ετερόκλητων δυνάμεων που είναι κυρίως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μέτρο για τους συνταξιούχους που θα εξαγγείλει αργότερα ο Μητσοτάκης

Στο κυνήγι των αναποφάσιστων το Μέγαρο Μαξίμου έχει προχωρήσει σε κάποιες εξαγγελίες οι οποίες έγιναν εχθές στην θεματική συζήτηση για την οικονομία.
Το πρώτο αφορά τους νέους και την μονιμοποίηση του Youth Pass 150 ευρώ για κάθε 18χρονο.
Το δεύτερο αφορά την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παιδιά.
Το τρίτο είναι κίνητρα για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους κάνουν ασφαλιστήρια κατά των φυσικών καταστροφών.
Υπάρχει, όμως, και ένα τέταρτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να τελειώσει το πέναλτι των συνταξιούχων που εργάζονται καθώς μέχρι τώρα χάνουν μέρος της σύνταξης.
Με το νέο μέτρο που θα ισχύσει από τη νέα τετραετία, οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα χάνουν μέρος της σύνταξης τους.

Στόχευση στους νέους, συνταξιούχους και γυναίκες

Είναι προφανής η στόχευση των τελευταίων μέτρων. Πιάνει τους νέους, τους δημόσιους υπαλλήλους, γυναίκες και άντρες αλλά και τους συνταξιούχους. Επίσης, στο Μαξίμου θεωρούν ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και η ανάδειξη των γυναικών θα έχει κάποια επίδραση στις αναποφάσιστες γυναίκες οι οποίες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων.

Οι επόμενες περιοδείες του Πρωθυπουργού

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να κλείσει και άλλες τρύπες του προεκλογικού αγώνα. Σήμερα Δευτέρα θα περιοδεύσει στην Άρτα που είναι ο τόπος καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα. Την έδρα η ΝΔ την έχασε το 2019 και τώρα θέλει να την πάρει. Θα είναι ένα δύσκολο ντέρμπι. Τα επόμενα ταξίδια του Πρωθυπουργού θα είναι στη Μυτιλήνη και στην Ρόδο. Στη Λέσβο, υπάρχει κεντροαριστερό στοιχείο. Το 2019 οι ντόπιοι έστειλαν μήνυμα τιμωρίας στον Α. Τσίπρα για την πολιτική του στα σύνορα και τη λαθρομετανάστευση.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης στο debate

Τέλος, όσον αφορά το debate ο περισσότερος κόσμος δεν περιμένει να έχουμε δραματικές αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά του κόσμου.
Εξάλλου οι παράλληλοι μονόλογοι και η διαδικασία δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει μέσα από τις απαντήσεις του στο θέμα της «κυβέρνησης ηττημένων» στο οποίο αποδεδειγμένα όσο το αξιοποίησε του βγήκε σε καλό.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης