Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Μπλόκο» στους «Έλληνες» από τον Άρειο Πάγο - Κασιδιάρης: Κατάλυση της δημοκρατίας - Δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα

«Μπλόκο» στους «Έλληνες» από τον Άρειο Πάγο - Κασιδιάρης: Κατάλυση της δημοκρατίας - Δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα
Εκτός των εκλογών της 21ης Μαϊου άφησε ο Άρειος Πάγος το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, όπως αναμενόταν - Πράσινο φως στο ΕΑΝ του Κανελλόπουλου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Εκτός των εθνικών εκλογών της 21ης Μαϊου 2023 άφησε ο Άρειος Πάγος με πλειοψηφία 9-1 το Εθνικό Κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ κανονικά θα συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα ΕΑΝ του πρώην ανττιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, με ομόφωνη απόφαση.
To σκεπτικό της απόφασης του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, θα ανακοινωθεί αργότερα απόψε ή αύριο.
Σημειώνεται ότι μειοψήφισε ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι τροπολογίες της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικές.
H συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή τόνισε ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι περαιτέρω νομικές ενέργειες του φυλακισμένου πρώην βουλευτή, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει κανένα άλλο κόμμα.

Κασιδιάρης: Κατάλυση της δημοκρατίας

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» αποκλείεται από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο καταδικασμένος για την υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους.Το "Εθνικό κόμμα Έλληνες" στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου».
Σε ανάρτησή του, νωρίτερα, ο  Ηλίας Κασιδιάρης, είχε προαναγγείλει ότι θα αντιδράσει στην απόφαση αύριο, Τετάρτη. Κυβερνητικές πηγές για «πράσινο φως» στο κόμμα Κανελλόπουλου


Σχολιάζοντας την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν εξεπλάγησαν από την απόφαση να επιτραπεί στο κόμμα του πρώην αντεισαγγελέα Τάσου Κανελλόπουλου να λάβει μέρος στις εκλογές.
Εξηγούσαν περαιτέρω ότι σε περίπτωση που ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης εκφράσει την στήριξή του στο κόμμα «ΕΑΝ», αυτό θα είναι πρόβλημα για την συμμετοχή του κόμματος του πρώην αντεισαγγελέα στις δεύτερες εκλογές.

Σκέρτσος: Κάναμε το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία με τις δυνάμεις της αριστεράς απούσες

«Η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης, που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος 'Ακης Σκέρτσος.
Και επισημαίνει: «Ο 'Αρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι το χρέος όλων μας για να προστατεύουμε τη Δημοκρατία.
Στη σημερινή ιστορική απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που καταθέσαμε στον ΑΠ, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος».
Και ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει: «Δυστυχώς και σ' αυτήν την κορυφαία στιγμή αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας από τους αρνητές της ήταν απούσες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στο φασισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων, αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά «ναι μεν, αλλά» επέλεξαν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες.
Όλοι κρινόμαστε όχι μόνο από όσα λέμε άλλα κυρίως από όσα πράττουμε. Και εμείς κάναμε, ως οφείλαμε, το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

H αντίδραση του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

«Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης. 
Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα "Έλληνες" όσο και το κόμμα "ΕΑΝ", όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος "ΕΑΝ" να ήταν πολύ πιο ισχυρή», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος "ΕΑΝ", ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα», τονίζει.

Τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές

Αρχικά 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εκλογές.
Το «πράσινο φως» πήραν 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ κόπηκαν συνολικά 14 κόμματα.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων:

1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Ποια κόμματα «κόβονται»

1)ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ»-ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ,

2)ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ,

3)ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ,

4)ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ),

5)ΕΛΛΗΝΕΣ,

6)ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.),

7)Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ,

8)ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ,

9)ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ,

10)Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου,

11)Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου,

12)Πράσινο και Μωβ,

13)Μαζί.

Τα επόμενα βήματα Κασιδιάρη μετά τον αποκλεισμό

Μετά τον αποκλεισμό του, το Εθνικό κόμμα Έλληνες έχει τις εξής επιλογές:

1)Στις εκλογές στις 21 Μαίου 2023 να δώσει γραμμή ο Ηλίας Κασιδιάρης να υποστηρίξουν άλλο κόμμα.
Να δώσει γραμμή για τιμωρητική ψήφο κατά της ΝΔ που ηγήθηκε του Συνταγματικού πραξικοπήματος.

2)Να αναμένει το Εθνικό κόμμα Έλληνες το αποτέλεσμα των εκλογών.
Εάν σχηματίσουν κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές με Μητσοτάκη πρωθυπουργό και εφόσον τα κόμματα εκτός Βουλής υπερβαίνουν το 8,5% με 9%, τότε θα υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ με 153 βουλευτές.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι αυτό το σενάριο έχει μεγάλο ποσοστό επιβεβαίωσης.
Στην περίπτωση αυτή… το Εθνικό κόμμα Έλληνες θα πρέπει να στραφεί στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

3)Εάν λόγω εκλογικών ποσοστών το άθροισμα ΝΔ με ΠΑΣΟΚ δεν φθάνει τους 151 βουλευτές, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες στις 2 Ιουλίου, οπότε το Εθνικό κόμμα Έλληνες θα πρέπει να επαναξιολογήσει την στρατηγική του.
Εάν ακυρώθηκαν οι «Έλληνες» στις πρώτες εκλογές, οι δεύτερες εκλογές – εάν υπάρξουν – δεν είναι επαναληπτικές οπότε πιάνουν ως κανονικές εκλογές και οι «Έλληνες» θα αξιολογηθούν ξανά από τον Άρειο Πάγο.
Ωστόσο έως τότε θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί άλλες λύσεις που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του χειραγωγούμενου Άρειου Πάγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης