Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΜέΡΑ25: Τι είναι ο «Οδυσσέας» - Πώς προστατεύει τη βασική κατοικία ή/και μικρομεσαία επιχείρηση από εξώσεις και πλειστηριασμούς

ΜέΡΑ25: Τι είναι ο «Οδυσσέας» - Πώς προστατεύει τη βασική κατοικία ή/και μικρομεσαία επιχείρηση από εξώσεις και πλειστηριασμούς
|"Σε αντίθεση με τον ΗΡΑΚΛΗ, που στόχο έχει να αποσπάσει όσο μεγαλύτερη πρόσοδο από το σπίτι ή το μαγαζί σου υπέρ των ταμείων, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα υπάρχει για να διασφαλίσει, με δίκαιο τρόπο, το δικαίωμα σου να μην σε πετάξουν στο δρόμο, να μην σου κλέψουν ό, τι έχεις ήδη αποπληρώσει", αναφέρει το ΜέΡΑ25
Απαντήσεις για το πώς λειτουργεί το σχέδιο «Οδυσσέας», δίνει το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, σημειώνοντας ότι θα καταργήσει «άμεσα τον ΗΡΑΚΛΗ, οποίος αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, και θα τον αντικαταστήσουμε με τον ΟΔΥΣΣΕΑ».
Για το σχέδιο «Οδυσσέας», το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του μέσα από ερωτήσεις αναφέρει τα εξής:
«- Ποιο είναι το πρόβλημα που θα λύσει ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ;
Τα κόκκινα δάνεια που πνίγουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται συνεχώς. Σήμερα, τα κόκκινα δάνεια περνάνε μέσα από τον λεγόμενο ΗΡΑΚΛΗ. Το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» θα καταργήσουμε άμεσα τον ΗΡΑΚΛΗ, οποίος αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, και θα τον αντικαταστήσουμε με τον ΟΔΥΣΣΕΑ.
-Τι είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ που θα αντικαταστήσετε με τον ΟΔΥΣΣΕΑ;
Ο λεγόμενος ΗΡΑΚΛΗΣ είναι μια ψευτο-αγορά στην οποία τα αρπακτικά ταμεία αγοράζουν και πουλάνε τα κόκκινα δάνεια των πολιτών σα να ήταν μετοχές. Καθώς τα αγοράζουν κοψοτιμής (σε πολλές περιπτώσεις δίνουν €3000 για να αγοράσουν δάνειο των €100.000), όταν βγάζουν στο σφυρί τα ακίνητα που έχουν δοθεί ως υποθήκη για το δάνειο, κερδίζουν αμύθητα ποσά. Π.χ. Αν πουλήσουν το ακίνητο που συνδέεται με το δάνειο των €100.000 που αγόρασαν με €3000, έχουν βγάλει €47.000! Έτσι, δεκάδες δις ευρώ θα καταλήξουν σε φορολογικούς παράδεισους. Κι αν τα αρπακτικά δεν βγάλουν τουλάχιστον €23 δισ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δανειστεί €23 δισ για να τους τα δώσει!
- Ποιος «έφτιαξε» τον ΗΡΑΚΛΗ;
Ο «Ηρακλής», Ν.4649/2019, ψηφίστηκε το 2019 από την κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί επέκταση των νόμων Ν.3156/2003 της Κυβέρνησης Κώστα Σημίτη, και κυρίως, του Ν.4354/2015 της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Είναι ένα τέρας των κκ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και Σημίτη το οποίο κατασκεύασε η ολιγαρχία για να αποσπάσει πάνω από €70 δις από τις σάρκες της πεσούσης ελληνικής ιδιωτικής οικονομίας.
- Κι ο δικός σας ΟΔΥΣΣΕΑΣ τί είναι;
Μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία παίρνει «πάνω» της όλα τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν βασικές κατοικίες και ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει όλα τα πανωτόκια, καταργεί εξώσεις και πλειστηριασμούς αυτών των ακινήτων και δρομολογεί την μακροχρόνια διαχείριση των κόκκινων δανείων με τρόπο που συνδυάζει (α) τον τερματισμό της εξαγωγής στο εξωτερικό τεράστιου πλούτου, (β) την προστασία οικογενειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που (υπό τον ΗΡΑΚΛΗ) χάνουν σπίτια και μαγαζιά, (γ) την δίκαιη διευθέτηση των χρεών των δανειοληπτών.
- Εμένα ως δανειολήπτρια, γιατί με ενδιαφέρει ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ;
Επειδή ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ προστατεύει τη βασική σου κατοικία ή/και μικρομεσαία επιχείρηση από εξώσεις και πλειστηριασμούς. Σε αντίθεση με τον ΗΡΑΚΛΗ, που στόχο έχει να αποσπάσει όσο μεγαλύτερη πρόσοδο από το σπίτι ή το μαγαζί σου υπέρ των ταμείων, ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα υπάρχει για να διασφαλίσει, με δίκαιο τρόπο, το δικαίωμα σου να μην σε πετάξουν στο δρόμο, να μην σου κλέψουν ό, τι έχεις ήδη αποπληρώσει.
- Τι θα γίνει με το σπίτι μου ή το μαγαζί μου;
Δεν θα σε βγάλει κανείς από το σπίτι σου! Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ προσφέρει απόλυτη και μόνιμη προστασία της κύριας κατοικίας και των μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών. Παράλληλα, εξασφαλίζει στο ακέραιο τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των δανειοληπτών.
- Τι θα πληρώνω; Πόσα; Σε ποιόν;
Κάθε μήνα θα καταβάλεις στον ΟΔΥΣΣΕΑ πάγιο που δεν θα ξεπερνά το 20% των καθαρών εισοδημάτων σου (και μπορεί να είναι μηδενικό σε περίπτωση που το εισόδημά σου είναι κάτω ενός ποσού). Ο ρόλος του παγίου είναι να παγώνει όλα τα πανωτόκια και να διατηρεί το ιδιοκτησιακό σου δικαίωμα στο ποσοστό της ιδιοκτησίας που σου ανήκει, ανάλογα με το ποσοστό της αρχικής τιμής αγοράς που έχει ήδη αποπληρώσει.
- Πόσο χρόνο μπορώ να μένω στο σπίτι μου ή να λειτουργώ το μαγαζί μου ενταγμένη στον ΟΔΥΣΣΕΑ;
Για πάντα. Όσο θέλεις. Δεν υπάρχει περιορισμός.
- Σε τι διαφέρει τότε αυτό από το να μου διαγράψετε το χρέος και να πάρω τους τίτλους ιδιοκτησίας;
Αν και θα μπορείς να μένεις στο σπίτι σου ή να λειτουργείς την επιχείρησή σου στο διηνεκές, δεν θα μπορείς να το μεταβιβάσεις, να το νοικιάσεις, να το πουλήσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο απέναντι σε άλλους δανειολήπτες που κατάφεραν να αποπληρώσουν το δάνειό τους με νύχια και με δόντια. Συν, κι ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα μεταφοράς του δανείου σου από τράπεζες και ταμεία – βλ. πιο κάτω.
- Μελλοντικά τι θα γίνει;
Στο μέλλον, όταν η κρίση έχει υποχωρήσει και εισοδήματα/τιμές ανέβουν, θα επιλέξεις εσύ πότε και πως θα αποπληρώσεις τον ΟΔΥΣΣΕΑ π.χ. αν πουλήσεις το ακίνητο. Έως τότε, η διοίκηση του ΟΔΥΣΣΕΑ, με κοινωνικά κριτήρια, θα μπορεί να προβεί σε λογικά και δίκαια κουρέματα.
- Εγώ που δεν έχω δάνειο, ή που το αποπλήρωσα, γιατί να υποστηρίξω τον ΟΔΥΣΣΕΑ σας; Δεν πρόκειται για παροχές σε μπαταχτσήδες;
Κι εσύ έχεις συμφέρον να νομοθετηθεί ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Σκέψου το: Αν το γειτονικό σου σπίτι ή κατάστημα βγει στο σφυρί από ένα ταμείο που το «σκοτώνει» όσο-όσο, μειώνεται η τιμή και του δικού σου ακίνητου. Κι αν το δεις πιο «μακροσκοπικά», η εξαγωγή €70 δις από τα ταμεία στο εξωτερικό θα πλήξει βάναυσα την οικονομία συνολικά, άρα κι εσένα! Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό «μπαταχτσήδες», επιτρέψτε μας να σου πούμε ότι δεν έχει λογική. Πριν το 2011, μόνο 3% των δανείων κοκκίνιζε. Από το 2012 και μετά το ποσοστό πήγε στο 50%. Δεν έγιναν μπαταχτσήδες οι συμπατριώτες μας. Η κρίση τους τσάκισε.
8. Συγκεκριμένα, τι διαφορετικό φέρνει ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ σήμερα;
• Καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, μικρο-μεσαίων εμπορικών καταστημάτων και μικρομεσαίου αγροτικού κλήρου
• παγώνει τα επισφαλή και τα κόκκινα δάνεια (ενώ ταυτόχρονα ο δανειολήπτης δεν διατρέχει κίνδυνο απώλειας κυριότητας της περιουσίας του)
• σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία και ληστρικά funds στο εξωτερικό
• υπολογίζει το ποσοστό του κεφαλαίου που έχει πληρωθεί μέχρι σήμερα, καταργώντας τα πανωτόκια και τον αέναο ανατοκισμό
• ακυρώνει την πτώχευση των φυσικών προσώπων που εισήχθη με τον πτωχευτικό ν.4738/2020
-Πώς θα πάρει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ;
Με ομόλογα έκδοσής του. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν «τρύπα» στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα λάβει λοιπόν τα κόκκινα δάνεια, στο ύψος του πραγματικού κεφαλαίου που οφείλουν οι δανειολήπτες, χωρίς πανωτόκια και έξτρα χρεώσεις, και θα δώσει ομόλογα δικής του έκδοσης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
- Με τα δάνεια που έχουν ήδη πάρει τα ταμεία, τί γίνεται;
Ο λόγος που ήρθαν σε αυτή την «αγορά» τα αρπακτικά ταμεία είναι οι πλειστηριασμοί. Χωρίς αυτούς, οι αγοραίες τιμές των τίτλων που έχουν στα χέρια τους τείνουν στο μηδέν. Το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» θα νομοθετήσουμε την μόνιμη κατάργηση όλων των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Αμέσως, τα ταμεία έχουν κίνητρο να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια που έχουν αγοράσει στον ΟΔΥΣΣΕΑ σε πολύ χαμηλή τιμή.
- Τόσο απλό είναι;
Από τεχνικής και νομικής πλευράς ναι, τόσο απλό. Βέβαια, καθώς ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα στοιχίσει δεκάδες δις στα αρπακτικά και στην ολιγαρχία που κρύβεται πίσω τους, το σύστημα (τρόικα, κανάλια, ΕΚΤ κλπ) θα κινήσουν γη και ουρανό να μην περάσει ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Για αυτό μιλάμε για ρήξη – κι όχι για… περίπατο!
- Και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για προστασία. Σε τι διαφέρει ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια;
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει μόνο τα υπερκέρδη των funds. Η προστασία της κύριας κατοικίας θα διαρκέσει τρείς μήνες μόνο, έως ότου μπει σε εφαρμογή η Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση αυτή έχει δύο σκέλη, βραχυχρόνια ρύθμιση και μακροχρόνια. Στη βραχυχρόνια, 5 έως 10 έτη με αγοραία επιτόκια (4,5% με 5% δηλαδή). Ο δανειολήπτης υποχρεώνεται να αποδεχθεί το σύνολο της οφειλής που απαιτεί το αρπακτικό ταμείο, αυτό το ποσό κουρεύεται κατά περίπου 50%, και ο οφειλέτης βρίσκεται στη θέση όπου πρέπει μέσα σε 5 με 10 χρόνια, να αποπληρώσει, με αγοραία επιτόκια, το 50% μιας οφειλής που αγοράστηκε από το ταμείο το πολύ στο 5% της αξίας του!
Στην δε μακροχρόνια περίπτωση εξωδικαστικής ρύθμισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή διαρκεί 10 με 35 χρόνια και αφορά εκείνους που δεν μπορούν να καταβάλουν τα €1000 ή €500 που απαιτεί η βραχυχρόνια ρύθμιση – με σταθερό επιτόκιο 2%. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: το ύψος της οφειλής ορίζεται «το 100% της αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου»! Ο δανειολήπτης δηλαδή, για να ρυθμίσει σε μακροχρόνια βάση, με σταθερές δόσεις την οφειλή του, πρέπει να αποδεχθεί ότι οφείλει στο ταμείο την αντικειμενική αξία του σπιτιού που το αρπακτικό απειλεί να του βγάλει στο σφυρί! Ένα δάνειο που, επαναλαμβάνουμε, το ταμείο απέκτησε το πολύ στο 5% της ονομαστικής του αξίας!».
«Εν συντομία, ενώ το ΟΔΥΣΣΕΑΣ καταργεί τα ταμεία και εμποδίζει την προσοδοφορία τους, το Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τα ταμεία και τους εξασφαλίζει ιλιγγιώδη ποσοστά κερδοφορίας», καταλήγει το ΜέΡΑ25.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης