Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Θέλω τόσο καθαρή νίκη ώστε να μην αμφισβητείται – Ο Τσίπρας τσάκισε τη μεσαία τάξη

Μητσοτάκης: Θέλω τόσο καθαρή νίκη ώστε να μην αμφισβητείται – Ο Τσίπρας τσάκισε τη μεσαία τάξη
"Τα μισά από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν τα κάνει, θα χρεοκοπήσει η χώρα σε ένα μήνα", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Καθαρή νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή  κυβέρνηση τετραετίας.
«Θέλω τόσο καθαρή νίκη ώστε να μην αμφισβητείται», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Open.
Όπως είπε, «θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μία και μοναδική κάλπη, αυτήν της 21ης Μαΐου. Θέλω να νικήσουμε με καθαρή διαφορά, δεν θέτω ποτέ ποσοτικούς στόχους, θέλω στις 19 εναπομείνασες ημέρες να πείσω τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας, θέλω να είναι τόσο καθαρή, ώστε να μην αμφισβητείται την επόμενη ημέρα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση και ποιος θα είναι πρωθυπουργός».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι «θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές, προφανώς και θα πάρω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον, όπως όλα δείχνουν, θα είμαστε πρώτο κόμμα και ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογήσω τις κινήσεις μου».
Κληθείς να απαντήσει για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το βασικό ζητούμενο είναι να έχουμε σταθερή κυβέρνηση και να μην χανόμαστε σε παζάρια. Εγώ δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Η κάλπη που πρέπει να δώσει κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι της ενισχυμένης. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα παίρνει πιο γρήγορα αποφάσεις. Και με το ΠΑΣΟΚ έχουμε σημαντικές διάφορες. Τελικός κριτής είναι ο λαός. Θα σεβαστούμε σε κάθε περίπτωση αυτό που θα πουν οι πολίτες».
Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον κ. Βαρουφάκη που θέλει να αντικαταστήσει τα ευρώ με «Δήμητρες». Ένας τρόπος υπάρχει για να κλείσει κάθε χαραμάδα τέτοιας κυβέρνησης, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε «και δεύτεροι να είμαστε, αν βγαίνουν τα κουκιά, να κάνουμε κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Για ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχουμε μεγάλες διαφορές».
«Με ρωτάτε για τη δυνατότητα σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα σας πω εγώ τι έχει πει ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα πειστικός όταν μας λέει πως επί της αρχής δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, θα σας πως μόνο πως σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, έχουμε μεγάλες διαφορές. Εγώ δεν έχω κρύψει την επιθυμία μου να έχουμε μια σταθερή μονοκομματική κυβέρνηση», τόνισε.
Εξήγησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί στην αλλαγή του άρθρου 16, δεν ψήφισε την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μιλάμε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις, εγώ δεν έχω κρύψει ότι τάσσομαι υπέρ μονοκομματικών σταθερών κυβερνήσεων».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι τσάκισε τη μεσαία τάξη και υποστήριξε ότι τα μισά από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν τα κάνει θα χρεοκοπήσει η χώρα σε ένα μήνα.
Κατά τον ίδιο, όσα υπόσχεται στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς ανεφάρμοστα.
Για την 13η σύνταξη που λέει ο κ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει 70 δισ.και ότι  «τα μισά από αυτά που λέει αν ήθελε να τα κάνει η χώρα θα χρεοκοπούσε σε ένα μηνά».
«Ο Μητσοτάκης αυτά που είπε τα έκανε και ο Τσιπρας για αυτά που είπε έκανε τα ανάποδα», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας «φέρτε αντικειμενικούς καθηγητές να σας κοστολογήσουνε κάθε μέτρο του κ. Τσίπρα ποσό κοστίζει».
Αναφερόμενος στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα οτι η ΝΔ κατήργησε το 8ωρο, είπε πως «δεν γίνεται με ψέματα να πάμε στην προεκλογική περίοδο».
«Το 2019 ο κ. Τσίπρας έλεγε "ο κ. Μητσοτάκης θα καταργήσει το 8ωρο και θα πάμε σε 7ημερη εργασία". Τώρα λέει τα ίδια πράγματα, τα ίδια ψέματα. Δεν είναι δυνατόν να μπορούμε να κάνουμε σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση με ψέματα», όπως είπε.
«Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνεις αυτό που ξέρεις. Να επενδύσεις στην τοξικότητα. Φαίνεται και από τα σποτ του ΣΥΡΙΖΑ . Μέχρι και οι αγκινάρες μαύρες είναι. Είναι αυτή η Ελλάδα; Οι αγρότες βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτό το σποτ; Δεν νομίζω. Δεν είμαστε παράδεισος, αλλά αυτή η απόλυτη μαυρίλα δεν νομίζω ότι μας ταιριάζει. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, γιατί κράτησα τις δεσμεύσεις μου και σήμερα είναι πιο ισχυρή η χώρα», συμπλήρωσε.
k._mitsotakis2.JPG
Για υποψηφιότητα Καραμανλή

Σχετικά με την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή, ανέφερε πως ότι εναπόκειται στο λαό των Σερρών να κάνει τις δικές του επιλογές. «Ο κ. Τσιπρας έχει δίπλα του τον κ. Παππά καταδικασμένο 13-0 και την ίδια στιγμή έχει σύνθημα "Δικαιοσύνη παντού"», πρόσθεσε.

Για κόμμα Κασιδιάρη

Για το κόμμα Κασιδιάρη εκτίμησε ότι «όλοι ψαρεύουν. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης. Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον 'Αρειο Πάγο. Γιατί το έκανε; Γιατί θέλει να το παίζει δίπορτο. Βλέπω ουκ ολίγες αναρτήσεις "Μητσοτακη μας κόβεις, πάμε στον Τσίπρα". Δύο κόμματα ψήφισαν τη διάταξη».

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το τέλος της επόμενης 4ετίας

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του στήριξε τους αδύναμους και αναφέρθηκε στους στόχους της νέας τετραετίας, επαναλαμβάνοντας τη δεύσμευσή του για αύξηση των μισθών.
«Κεντρικός στόχος η αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%. Ο καλύτερος τρόπος είναι περισσότερες επενδύσεις και μείωση της ανεργίας», σημείωσε.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση στήριξε τους πολίτες στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση. «Δείτε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδος και της Ισπανίας. Η δίκη μας δούλεψε», σημείωσε.
Σχετικά με την ακρίβεια, ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ. Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη γιατί αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε το πρόβλημα σε άλλες χώρες». Μίλησε για εισαγόμενη ακρίβεια και διερωτήθηκε: «εάν υπάρχει κάποιος, που να γνωρίζει το μαγικό τρόπο να μειωθούν οι τιμές ας μας τον πει, εκτός και εάν εννοούν λύσεις τύπου ΔΗΜΗΤΡΑ».
«Η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω πως οι αδύναμοι συμπολίτες μας πιέζονται από τον πληθωρισμό. Έχουμε κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Οι αυξήσεις που έχουμε δώσει και οι μειώσεις των φόρων είναι μόνιμες. Εκτιμώ πως η αυτή η έκρηξη των τιμών κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Σε 3 μήνες, σε 6 μήνες , qλλά οι αυξήσεις τις οποίες έχουμε δώσει, ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ, οι μειώσεις των φόρων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή η απαλλαγή από τον φόρο της γονικής παροχής, όλες αυτές είναι μόνιμες», τόνισε.
Ακόμη, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αμφισβητεί τα στοιχεία που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι «τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή και δεν λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα του 2022».
Όπως είπε, «το αμφισβητώ και είμαστε σε θέση και σήμερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα εξηγήσει γιατί τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία του ‘22. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν είναι ακριβή, τα συγκεκριμένα…».
Ακόμη, επανέλαβε ότι το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ δε λειτουργεί και επικαλέστηκε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου το συγκεκριμένο μέτρο δεν λειτούργησε και η μείωση πιστώθηκε κατ΄ ουσίαν στους παραγωγούς και όχι στους καταναλωτές.
«Μειώθηκε ο ΦΠΑ στον καφέ; Ναι. Μειώθηκε η τιμή; Όχι. Δεν δουλεύει. Δεν κερδίζει ο τελικός καταναλωτής. Είναι και δημοσιονομικό το θέμα και δεν είναι αποτελεσματικό. Ο ΦΠΑ, όταν μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι θα έχουμε εξασφαλισμένη δημοσιονομική ισορροπία, θα τον μειώνουμε σταδιακά για όλους, αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να μειωθεί. Η αντιπολίτευση να πει ποιον άλλο φόρο θα αυξήσει για να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων. Αυτά που λέει ο κ. Τσιπρας δεν τολμά να τα κοστολογήσει. Είναι παντελώς ανεφάρμοστα», δήλωσε
Υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος της επόμενης 4ετίας θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.
«Εμείς ότι λέμε το κάνουμε. Το τέλος επιτηδεύματος θα το καταργήσουμε στη δεύτερη τετραετία σταδιακά. Όλες οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν», είπε χαρακτηριστικά.
Για τους νέους, ο κ. Μητσοτάκης αφού σημείωσε πως είναι τεράστιο πρόβλημα το θέμα της στέγασης και των υψηλών ενοικίων, έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» το οποίο έχει μεγάλη ανταπόκριση και δήλωσε ότι θα διπλασιάσει τους πόρους.
Επίσης, αναφέρθηκε στις φοιτητικές εστίες και τόνισε πως κατασκευάζονται για δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές, ενώ αυξήθηκε και το επίδομα ενοικίου για τους φοιτητές. «Έχουμε ένα σχέδιο πως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», υπογράμμισε.
mits_4.JPG
Αναβάθμιση του ΕΣΥ

Περαιτέρω, αναφερόμενος στη συζήτηση με πολίτες με θέμα την υγεία, που θα έχει το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών, τόνισε εκ νέου ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη 4ετία η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας
.Ανέφερε ότι το νέο ΕΣΥ είναι μεγάλο προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη τετραετία και εξήγησε ότι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις, θα ενισχυθούν οι πόροι και θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τα νησιά ενώ μίλησε για καλύτερο σύστημα διακομιδών.
«Δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το ζήτημα πως προσελκύουμε γιατρούς. Όμως έχουν γίνει κάποια βήματα στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια. Αν ήσαστε καπνιστής εμπίπτετε στις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του πνεύμονα», συμπλήρωσε.
Ακόμη, προανήγγειλε ότι εφόσον εκλεγεί, το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το υφιστάμενο μέσω και της συμμετοχής περισσότερων γυναικών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιλογές στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας ότι το κυβερνών κόμμα δεν πήγε σε λογική επιλογών από το star system.

Για συνταξιούχους

«Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν ακόμη προσωπική διαφορά. Ο νόμος Κατρούγκαλου τσάκισε τους συνταξιούχους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εμείς δώσαμε τα αναδρομικά των βασικών συντάξεων. Εμείς για πρώτη φορά είχαμε αυξήσεις μετά από 12 χρόνια. Εμείς δίνουμε αυξήσεις στους συνταξιούχους και για αυτούς που είχαν προσωπική διαφορά δώσαμε 200-300 ευρώ. Θα τους στηρίζουμε έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει τελείως», εξήγησε.

Για Τέμπη και υποκλοπές

Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ανέφερε πως ήταν μια γροθιά στο στομάχι. «Ανέλαβα τις ευθύνες που μου αναλογούν. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί σε όλη τη γραμμή κατά πάσα πιθανότητα το ατύχημα δεν θα είχε γίνει. Από αυτή την τραγωδία πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Να ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεδιοίκησης μέχρι το Σεπτέμβριο».
Για το θέμα των υποκλοπών και ερωτηθείς αν θα τα έκανε διαφορετικά, αν ξεκινούσε τώρα, απάντησε πως «εμείς πήραμε τα μαθήματα μας, άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της ΕΥΠ και θα δείτε την ΕΥΠ να ασχολείται βασικά με τους εξωτερικούς κινδύνους».

Για Τουρκία

Κάνοντας αναφορά στα εθνικά θέματα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «καλωσορίζω την αλλαγή στην τουρκική ρητορική, αλλά δεν τρέφω και αυταπάτες, η "γαλάζια πατρίδα" είναι δομικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και είναι εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας. Δεν πρόκειται να συζητήσω οτιδήποτε αφορά στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εφόσον επανεκλεγώ θα επιχειρήσω μία προσωπική επαφή με τον νικητή των εκεί εκλογών, ώστε να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτής της πρόσφατης βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Κληθείς να σχολιάσει τις φωνές που μιλούν για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «αυτή η συζήτηση δεν με αφορά και δεν αφορά την παράταξη μας» και τόνισε ότι με την Τουρκία έχουμε μια διαφορά, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
«Η Ελλάδα κάνει ήδη έρευνες για υδρογονάνθρακες, χωρίς την άδεια κανενός», υπογράμμισε.
Σχετικά με τις εκλογές στην Τουρκία, ανέφερε ότι δεν θα τοποθετηθεί για τις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα.
Για την επέκταση στα 12 μίλια υπογράμμισε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος, όμως «το ποτέ και το πως θα γίνει δεν θα σας το πω».

Για επιστροφή Ελλήνων από το Σουδάν

Τέλος, για την επιχείρηση εκκένωσης πολιτών από το Σουδάν, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «ήταν πολύ δύσκολη επιχείρηση αυτή στο Σουδαν. Το κάναμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Κάναμε τη δουλειά μας σωστά. Είχαμε και μια συνεννόηση με τους μεγάλους συμμάχους μας, ώστε να υπάρχει ασφάλεια πώς πετάμε. Μέχρι σκυλιά καταφέραμε να φέρουμε πίσω. Χρειάστηκε να δοθεί ειδική άδεια».
«Τέλος καλό όλα καλά. Τις Ένοπλες Δυνάμεις τις έχουμε για να διεκπεραιώνουν τέτοιες αποστολές», σημείωσε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης