Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ηχηρό «όχι» σε Τσίπρα από Βαρουφάκη, Κουτσούμπα, ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής - Ναυάγησε η νέα πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρό «όχι» σε Τσίπρα από Βαρουφάκη, Κουτσούμπα, ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής - Ναυάγησε η νέα πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν, κάλεσε το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Σχετικά Άρθρα
Αρνητικοί στην πρόταση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για κυβέρνηση ανοχής εμφανίστηκαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης στις επερχόμενες εκλογές.
Ήδη από εχθές 25 Απριλίου 2023, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε ένα μετεκλογικό σενάριο, αυτό της κυβέρνησης με 120 βουλευτές και ψήφο ανοχής.
Ενώ και σήμερα (26/4) από το Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας «έριξε το γάντι» στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «ΚΚΕ και ΜεΡΑ 25 να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αν λείπουν 5-10 βουλευτές για να σχηματιστεί κυβέρνηση» αλλά εισέπραξε ήδη αρνητική απάντηση.

Οι δηλώσεις Τσίπρα στους Δελφούς

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, αν οι αριθμοί δεν βγαίνουν,κάλεσε το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Αν υπολείπονται  5 – 10  βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά με σχέδιο προοδευτικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για το αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση  ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα τέσσερα αυτά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εναλλακτική για τη χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι πρώτο κόμμα, και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό, αν βγαίνουν οι αριθμοί. Αν δεν βγαίνουν, θα πρέπει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς να αναλάβουν την ευθύνη. Η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη ΝΔ κόμμα ανάδελφο, σημειώνοντας ότι «η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη φαίνεται όχι να μη θέλει, αλλά να μην μπορεί να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα. Δεν μπορεί με το όμορο κόμμα της δεξιάς πολυκατοικίας, τον κ. Βελόπουλο, και προσπαθεί να του κλέψει υποψήφιους με αποστασίες». Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να συνεργαστεί «με το από τα αριστερά της όμορο, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ., γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθεί τον αρχηγό του».
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, Μαρίας Νικόλτσιου, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάννη Βαρουφάκη, μετά και τη δημοσιοποίηση του σχεδίου Δήμητρα, είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά την πραγματικότητα, αλλά αφορά τις δικές του εμμονές, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης,  η οποία δεν έγινε αποδεκτή ούτε το 2015.

Βαρουφάκης: Ένα τεράστιο «όχι» στην πρόταση Τσίπρα για ψήφο ανοχής -Αυτά είναι αστειότητες

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε μέσω συνέντευξής του τονίζοντας ότι δεν θα δώσει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη δήλωσε επί λέξει: «Ευθέως απαντώ […] ένα τεράστιο "όχι". Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία […], όταν μια κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει "παρών", όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει "ναι" ή "όχι". Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε, οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη -που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους- να πάμε για μπάνιο».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ ούτε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής

Το ΚΚΕ, επίσης, διά στόματος Δημήτρη Κουτσούμπα επανέλαβε για άλλη μία φορά πως ούτε θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής. «Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού», ξεκαθάρισε σήμερα ο γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας στην ΕΡΤ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει πως ο λαός θα είναι πιο δυνατός στα δύσκολα που έρχονται, κι αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά.

Μάντζος: Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σενάριο συνεργασίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως και κάθε συζήτηση για κυβέρνηση ανοχής

Με δήλωσή του στο parapolitika ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε τα εξής:
«Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σενάριο συνεργασίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως και κάθε συζήτηση για κυβέρνηση ανοχής. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει, άλλωστε, για συμμετοχή σε κυβέρνηση, ισχυρό διψήφιο ποσοστό, προγραμματική σύγκλιση εστιασμένη στις βασικές θέσεις του κόμματος αλλά και για πρόσωπο κοινή αποδοχής στη θέση του πρωθυπουργού, είναι εξαρχής αντίθετες με κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Τα περί “τερατογενέσεων”, “κυβέρνησης ηττημένων” και “κυβέρνησης ανοχής” αποτελούν σενάρια για την επιβίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, δεν αφορούν το ΠΑΣΟΚ αυτές οι θολές εικόνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης