Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Πάνω από 50 Έλληνες απομακρύνθηκαν από το Χαρτούμ - Συνεχίζουμε για να διασφαλίσουμε την επιστροφή τους στην πατρίδα

Δένδιας: Πάνω από 50 Έλληνες απομακρύνθηκαν από το Χαρτούμ - Συνεχίζουμε για να διασφαλίσουμε την επιστροφή τους στην πατρίδα
"Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με όποιον τρόπο μπορούμε, να διασφαλίσουμε την υγεία, τη ζωή και την επιστροφή τους στην πατρίδα", τόνισε ο Ν. Δένδιας
«Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2023 .
Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τη ομιλία του κάνοντας αναφορά στα τραγικά γεγονότα στο Σουδάν, εξηγώντας πως «η αναζωπύρωση του εμφυλίου πολέμου με κέντρο το Χαρτούμ δημιούργησε την ανάγκη να προσπαθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε ως ύψιστη προτεραιότητα να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον απεγκλωβισμό των συμπολιτών μας».
«Υλοποιούμε έναν εξαιρετικά δύσκολο σχεδιασμό λόγω των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν επί του πεδίου. Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη προσγειώθηκε, εδώ και λίγα λεπτά, στην πατρίδα μας. Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με όποιον τρόπο μπορούμε, να διασφαλίσουμε την υγεία, τη ζωή και την επιστροφή τους στην πατρίδα», συμπλήρωσε.

To μεταρρυθμιστικό έργο

Περαιτέρω, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι άξονας των μεταρρυθμιστικών ενεργειών στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτέλεσε, καταρχήν, ο εκσυγχρονισμός των δομών του, η αναβάθμιση των υπηρεσιών διπλωματίας, αλλά και η ενσωμάτωση της οικονομικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών.
«Η επιδίωξη είναι η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις σύνθετες προκλήσεις των καιρών.
Η προσπάθεια για την προβολή της χώρας σε παραδοσιακούς, αλλά και σε νέους φίλους, εταίρους, συμμάχους συνεχίστηκε αδιάλειπτα το 2022, μέσα σε διμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας, με το άνοιγμα νέων Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών και με τη συμμετοχή σε διεθνή fora. Η προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας ξεκίνησε την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας αυτής της κυβέρνησης, με την υπαγωγή του αντικειμένου στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Συνεχίσθηκε με την υιοθέτηση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου, τον Φεβρουάριο του 2021. Και, έκτοτε, εξακολουθεί με συνέπεια και με συνέχεια», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως «υπηρετεί έναν ευρύτερο στόχο, την ελληνική οικονομία, και έναν πιο μεσοπρόθεσμο, αλλά εύκολα αντιληπτό στόχο, τη βελτίωση του ισοζυγίου μας μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών».

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας

Για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας ανέφερε ότι αποτελεί απόδειξη της στρατηγικής στόχευσης, η οποία υπηρετείται με συνέπεια και εκπονείται για τρίτη συνεχή χρονιά.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, πρόκειται για έναν σαφή οδικό χάρτη με στόχο:
- την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της πατρίδας μας,
- την προβολή των προϊόντων μας,
- την ενίσχυση των εξαγωγών μας, και
- την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Το Σχέδιο του 2022 περιελάμβανε 670 δράσεις σε πάνω από 45 χώρες. Με την ωρίμανση φέτος, οι δράσεις έφτασαν τις 770.
«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα και τρίτο πυλώνα του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2025 του Υπουργείου Εξωτερικών.
Με 5 στρατηγικούς άξονες, 39 στρατηγικούς στόχους και χιλιάδες δράσεις, αλληλεπιδρούν η πολιτική, η οικονομική και η δημόσια διπλωματία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ασκεί, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να ασκεί, μία στρατηγικά στοχευμένη οικονομική διπλωματία. Μία διπλωματία που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση και την προβολή μιας νέας, σύγχρονης και δυναμικής Ελλάδας», κατέληξε.

Ομιλία Φραγκογιάννη

Τα αποτελέσματα της συστηματικής και στοχευμένης προώθησης των οικονομικών στόχων της χώρας όσον αφορά τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων κατά την τρέχουσα κυβερνητική θητεία, παρουσίασε ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης.
Υπογράμμισε ότι οι υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια, σε όλους τους δείκτες οικονομικής εξωστρέφειας, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, πανδημίας, ανθρωπιστικών κρίσεων και οικονομικής περιδίνησης, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης να προωθήσει μια αναπτυξιακή και εξωστρεφή ατζέντα για τη χώρα.
Αναφερόμενος στη συνδρομή του Υπουργείου Εξωτερικών και ειδικότερα της δομής της Οικονομικής Διπλωματίας στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής θέσης της Ελλάδας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, ο κ. Φραγκογιάννης παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα για τις δράσεις της Οικονομικής Διπλωματίας. Ενδεικτικά, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις 8 Μεικτές Διυπουργικές που επανενεργοποιήθηκαν, τις 47 διμερείς οικονομικές και εμπορικές Συμφωνίες και τα 91 Μνημόνια Κατανόησης που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς οικονομικής συνεργασίας, τα περίπου 24.500 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που διεκπεραιώθηκαν και τους 172 οδηγούς επιχειρείν που συντάχθηκαν, τις 96 επιχειρηματικές αποστολές που διοργανώθηκαν και τις 327 συμμετοχές σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, αλλά και τις 45 στρατηγικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.
Όπως τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης, μόνο το 2022, οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ και οι άμεσες ξένες επενδύσεις τα 7,22 δισ. ευρώ.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Δένδια για την αμέριστη στήριξη των προσπαθειών της Οικονομικής Διπλωματίας καθώς και όλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δ.Ο.Σ. & Εξωστρέφειας, των Πρεσβειών και Γραφείων Ο.Ε.Υ. του Υπουργείου Εξωτερικών σε ολόκληρο τον κόσμο για την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους και τους ευχήθηκε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στην εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2023.
Από την πλευρά της, η αρμόδια για την κατάρτισή του 3ου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΔΣ «Enterprise Greece», Β. Λοΐζου, σημείωσε ότι «το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, ο οδικός χάρτης της Οικονομικής Διπλωματίας, με τις 779 δράσεις σε 46 χώρες-στόχους, εντάσσεται στο συνολικό όραμά μας για τη χώρα. Όπως είπε, "779 δράσεις που αναλύονται ως προς τους τομείς προτεραιότητας σε 355 δράσεις στην ενίσχυση των εξαγωγών, 88 στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, 43 στις πολυμερείς σχέσεις και 30 την αναπτυξιακή συνεργασία. Ακόμα, 42 δράσεις προσανατολίζονται στην προσέλκυση επενδύσεων, 12 αφορούν τεχνικά έργα/περιβάλλον, 79 την ενέργεια, 40 την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, 17 τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα και τέλος 44 δράσεις αφορούν τον τουρισμό. Τέλος, έχουν σχεδιαστεί 34 δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς οργανισμούς και άλλες 56 που είναι οριζόντιες δράσεις".
Ολοκληρώνοντας, η κα Λοΐζου τόνισε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Οικονομική Διπλωματία, μιας Εθνικής Στρατηγικής με χρονικό ορίζοντα πενταετίας/δεκαετίας, που θα εξασφαλίσει τον έγκαιρο προγραμματισμό δράσεων, τη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές, τη συνεχή και σταθερή παρουσία στις αγορές ενδιαφέροντος, καθώς και τη διατήρηση της προνομιακής σχέσης/θέσης που ήδη έχουμε σε αυτές, καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών πόρων του ΥΠΕΞ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης