Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σουδάν: Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός Ελλήνων - Ακόμη 7 έφτασαν στην Ιορδανία

Σουδάν: Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός Ελλήνων -  Ακόμη 7 έφτασαν στην Ιορδανία
Στη χώρα έφτασαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν - Πάνω  από 50 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν, όπου ισχύει κατάπαυση του πυρός για 72 ώρες.
Μόνο Τρίτη 25/4, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν συνολικά 14 άτομα, ενώ στη χώρα μας έφτασαν και οι πρώτοι Έλληνες με μεταγωγικό αεροσκάφος. 
Συνολικά πάνω από 50 Έλληνες έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δένδιας.
«Με τη βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Χαρτούμ. Ο αριθμός υπερβαίνει τους 50 και η πρώτη ομάδα από αυτούς ήδη προσγειώθηκε, εδώ και λίγα λεπτά, στην πατρίδα μας. Θα συνεχίσουμε, βεβαίως, με όποιον τρόπο μπορούμε, να διασφαλίσουμε την υγεία, τη ζωή και την επιστροφή τους στην πατρίδα», ανέφερε ο κ. Δένδιας μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2023.

Απεγκλωβισμός ακόμη 7 ατόμων

Το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινωθηκε ότι ακόμα επτά άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (25/4) είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών ότι άλλα 7 άτομα είχαν φτάσει στην 'Ακαμπα τις πρώτες πρωινές ώρες με τον ίδιο τρόπο.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Δένδιας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κατάσταση στο Σουδάν  από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Γιάννης Μπουρνούς, από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος και από το ΜέΡΑ25 ο Δημήτρης Λιάπης.
dendias_kommata.JPG
Σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων

Νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 25/4, υπό τον υπουργό Εξωτερικών.
Θέμα της σύσκεψης ήταν η ασφαλής άφιξη των Ελλήνων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και ο σχεδιασμός των επόμενων επιχειρήσεων απεγκλωβισμού, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του Ν. Δένδια.

Στην Ελευσίνα το μεταγωγικό αεροσκάφος με τους πρώτους Έλληνες από το Σουδάν

Στην Ελευσίνα προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας με τους πρώτους Έλληνες που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν.
Πρόκειται για 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων είναι 3 παιδιά και ένας τραυματίας – χειρουργημένος στα πόδια.
Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν», υπογράμμισε ο κ. Κατσανιώτης, ο οποίος και συνεχάρη όλους «όσοι προσπάθησαν για να έχουμε σήμερα εδώ τους συμπατριώτες».
katsaniotis_2.JPG
Υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν», αλλά και πως το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε όλες τις «απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το Σουδάν».
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε όλοι οι Έλληνες από το Σουδάν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Κατσανιώτης.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, σημείωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Σουδάν «έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς και βρίσκεται σε εξέλιξη» και πως «σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν «με τον τρόπο που τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν».
Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, εκτός από το C-27 που έφτασε στην Ελευσίνα, «υπάρχουν και άλλα μέσα στην περιοχή, τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες για να φέρουμε κόσμο πίσω».
«Είμαστε σε συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες, προκειμένου να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και με μέσα άλλων κρατών», πρόσθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ανέφερε ότι «οι δύο τραυματίες κατευθύνονται, ήδη, προς το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου θα φιλοξενηθούν και οι συγγενείς τους για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί».

Η άφιξη στην Ελευσίνα

Το αεροσκάφος C-27 αναχώρησε στις 24/4 από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου αφίχθη στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας περί τις 10:20.
Σημειώνεται ότι η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί τη Δευτέρα 24/4 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία,Άννα Φάρου.
Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Δεύτερη επιχείρηση

Στην Ελλάδα με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) έφτασε και ο διασωληνωμένος Έλληνας τραυματίας, ο οποίος χειρουργήθηκε στις 24/4 σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Τζιμπουτί.
Η κατάσταση του είναι σοβαρή, αλλά σταθερή και θα πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών.
Τον άνδρα, ο οποίος τραυματίστηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, παρέλαβε ασθενοφόρο των Ενόπλων Δυνάμεων και τον μετέφερε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Στο αεροσκάφος, όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, είχε επιβιβασθεί και ο γιος του τραυματία.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν της Αιγύπτου για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Περίπου 80 Έλληνες και μέλη των οικογενειών του παραμένουν στο Χαρτούμ

Συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ν. Δένδια είχαν οι Έλληνες που επέστρεψαν στη χώρα μας από το Σουδάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στο Χαρτούμ παραμένουν περίπου 80 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης