Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβισμός ακόμη 7 Ελλήνων από το Σουδάν – Φτάνουν στη χώρα οι πρώτοι 17, σε εξέλιξη επιχείρηση για τραυματία

ΥΠΕΞ: Απεγκλωβισμός ακόμη 7 Ελλήνων από το Σουδάν – Φτάνουν στη χώρα οι πρώτοι 17, σε εξέλιξη επιχείρηση για τραυματία
Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται
Σχετικά Άρθρα
Ακόμη 7 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και πλέον βρίσκονται στην Ιορδανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι 7 αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (25/4), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ενημερώσει για την κατάσταση στο Σουδάν,  στις 12:00, σε συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους τους, ο κ.  Δένδιας.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.
dendia.JPG
Φτάνει στην Ελευσίνα αεροσκάφος C-27 με τους 17 Έλληνες

Aεροσκάφος C-27 από την Ασουάν της Αιγύπτου με τους πρώτους 17 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας περί τις 10:20, ενώ αντίστοιχα, άλλο αεροσκάφος ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα με προορισμό την Ασουάν.
Από το Τζιμπουτί αναχωρήσαν στις 23:30 τοπική ώρα τη Δευτέρα 24/4 , 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας – χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο – προς το Ασουάν της Αιγύπτου και πλέον, αναμ,εβεται να φτάσουν στην Ελλάδα, με πιθανή ώρα άφιξης στις 10:30 την Τρίτη 25/4.
Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί τη Δευτέρα 24/4 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία,Άννα Φάρου.
Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη δεύτερη επιχείρηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται, με εντολή της κυβέρνησης, δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε στις 24/4 σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.
Η κατάσταση του είναι σοβαρή, αλλά σταθερή και θα πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών.
Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του τραυματία.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Eπιχειρήσεις επαναπατρισμού

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες διεξάγουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν.
Τουλάχιστον 420 άτομα έχασαν τη ζωή τους , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, ενώ 3.700 τραυματίστηκαν.

Κατάπαυση του πυρός

Στο Σουδάν οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) που ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον, συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης