Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 15 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν

Υπουργείο Εξωτερικών: Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 15 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν
Συνολικά 23 Έλληνες μέχρι τώρα απομακρύνθηκαν από το Σουδάν
Σχετικά Άρθρα
(upd4)Στο Τζιμπουτί βρίσκονται πλέον ακόμη 15 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.
Μετά τον απεγκλωβισμό 10 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους που έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας 24/4,
με νεότερη ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι ακόμη 5 Έλληνες αφίχθησαν από το Σουδάν στο Τζιμπουτί.
«Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους», αναφέρει σε νέα του ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», σημειώνει το ΥΠΕΞ.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει πως σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επικοινωνιών και συντονισμού ενεργειών, του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με ομολόγους του, και των σχετικών οδηγιών του προς την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων και λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, απεγκλωβίστηκαν το επιπλέον 10 άτομα, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας, βρίσκονται στο Τζιμπουτί και είναι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών,  «τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί και το γαλλικό αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε και τους δυο Έλληνες τραυματίες, όπως είχε γνωστοποιηθεί σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας».

Ευχαριστίες Δένδια στη Γαλλίδα ΥΠΕΞ και τον Ιταλό ομόλογό του

Τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, C.Colonna και τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, A. Tajani, ευχαρίστησε ο Ν. Δένδιας για τη συνδρομή των χωρών τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλίδα ομόλογό του C.Colonna και την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου , για τη συνδρομή τους στον ασφαλή απεγκλωβισμό από το Σουδάν ομάδας Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους, συμπεριλαμβανομένων των 2 Ελλήνων τραυματιών, με γαλλικό αεροπλάνο.
δ3_2.JPG
Επίσης, ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε θερμά Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, A. Tajani, για τη βοήθεια της χώρας του στον απεγκλωβισμό ομάδας 10 Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
δ2_6.JPG

Τηλεφωνική επικοινωνία με την ΥΠΕΞ Γερμανίας και τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ

Στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού με Ευρωπαίους ομολόγους, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε σήμερα, Δευτέρα 24/4, με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, αναφορικά με τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
d5_1.JPG
Επίσης, επικοινώνησε με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, σχετικά με τον συντονισμό ενεργειών για την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
γφδ.JPG

Στο Λουξεμβούργο ο Δένδιας


Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, συμμετέχει σήμερα, Δευτέρα 24/4, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Το πρώτο θέμα της συζήτησης είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει σύντομη παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, D. Kuleba.
Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε τρίτες χώρες, το οποίο είχε συζητηθεί και στο ΣΕΥ του Ιουνίου του 2022
Υπό το λήμμα «Τρέχουσες Υποθέσεις», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την κατάσταση στο Σουδάν, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει τον απεγκλωβισμό των πολιτών της ΕΕ από τη χώρα ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.
Επιπροσθέτως, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τη Μολδαβία, την κατάσταση στην Τυνησία, το Ιράν, την Κίνα, την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στον Λίβανο.
«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο  στο Λουξεμβούργο.
Όπως ανέφερε, ήδη υπήρξε σχετική του συζήτηση χθες με τον J. Borrell και δέχτηκε το αίτημά του.
«Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον J. Borrell για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, C.Colonna, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, A. Tajani, για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.
Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης