Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πύρινος Βαρουφάκης: Το ευρώ είναι πολυκατοικία χωρίς έξοδο κινδύνου – Σχέδιο «Δήμητρα» για εθνικό νόμισμα και τράπεζες

Πύρινος Βαρουφάκης: Το ευρώ είναι πολυκατοικία χωρίς έξοδο κινδύνου –  Σχέδιο «Δήμητρα» για εθνικό νόμισμα και τράπεζες
Το σχέδιο «Δήμητρα» καταργεί το τραπεζικό μονοπώλιο στις συναλλαγές και τις πληρωμές, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης
Σχετικά Άρθρα
Σκληρή επίθεση στους θεσμούς της ΕΕ, τους τραπεζίτες και τους ολιγάρχες εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας την Κυριακή (23/4/2023) στην κεντρική επιτροπή του ΜέΡΑ25.
Η Ευρώπη των καρτέλ δεν μεταρρυθμίζεται, δεν εκπολιτίζεται, δεν μετασχηματίζεται μέσα από τους θεσμούς της, τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
«Δημιούργησαν ένα ευρώ σαν πολυκατοικία χωρίς παράθυρα ή έξοδο κινδύνου και μετά τραπεζίτες - ολιγάρχες, από τα ρετιρέ, έβαλαν φωτιά στα κάτω διαμερίσματα, τα λαϊκά», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Εμείς δεν αποζητάμε τη δραχμή αλλά όμως δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον μας για ένα νόμισμα που το χρησιμοποιούν για να πετύχουν εκείνο που δεν πέτυχε η Βέρμαχτ, επισήμανε ο πρώην υπουργός.
«Εμείς, ως DiEM25 είμαστε Ευρωπαϊστές μαζί με όλους τους Ευρωπαίους που αγωνίζονται κόντρα στην Τρόικα και τα διευθυντήρια που καταστρέφουν την Ευρώπη», τόνισε.

Σχέδιο Δήμητρα για τράπεζες και εθνικό νόμισμα

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε και στο σχέδιο «Δήμητρα» που όπως είπε είναι ένα τεχνοκρατικά άρτιο Ψηφιακό Σύστημα - εργαλείο υπέρ του λαού που δίνει ελευθερία εντός του ευρώ, καταργεί το τραπεζικό μονοπώλιο στις συναλλαγές - πληρωμές και, ναι, μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει η βάση για εθνικό νόμισμα.
Το σχέδιο «Δήμητρα» που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος και αλλαγή νομίσματος, τόνισε ότι ανάλογο πλάνο έχει και η Budestag σε περίπτωση που η Γερμανία χρειαστεί περάσει σε άλλο νόμισμα.
Κάθε χώρα της ΕΕ -πλην της Ελλάδας- έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως το υπουργείο Άμυνας έχει σχέδιο για τι θα κάνει, αν μπουν ξένα στρατεύματα.
«Το Δήμητρα είναι ένα καινοτόμο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ένα σύστημα που θα έπρεπε να έχει κάθε ευρωπαϊκή χώρα, όχι για να βγεις από το ευρώ, αλλά γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας στο κράτος, μειώνει το κόστος των συναλλαγών και σε εξασφαλίζει σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης», επισήμανε.

Σύστημα Δήμητρα


«Κι έρχομαι στο σύστημα Δήμητρα και την ξεκάθαρη θέση μας που τα τρολς της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού κάνουν ότι μόλις ανακάλυψαν κι ας το έχουμε καταθέσει ως Σχέδιο Νόμου από τον Δεκέμβριο του 2020.
Το σύστημα Δήμητρα είναι απαραίτητο εργαλείο. Είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών, ανεξάρτητο από τις τράπεζες και την ΕΚΤ, για χρήση εντός του ευρώ.
Θα έπρεπε να το έχει κι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία.
Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημα Δήμητρα θα μειώσει το κόστος της κρίσης θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει.
Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα Δήμητρα θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος.
Μας εγκαλούν για το Δήμητρα μόνο όσοι απαιτούν από κάθε κυβέρνηση να μην κάνει τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της Ελλάδας.

Η ουσία του Δήμητρα:

Σύστημα που δίνει βαθμούς ελευθερίας εντός του ευρώ και καταργεί το τραπεζικό μονοπώλιο στις συναλλαγές/πληρωμές άρα μειώνει το κόστος μιας τραπεζικής κρίσης τυχαίας ή σχεδιασμένης από την τρόικα και
Μπορεί, αν χρειαστεί, να γίνει η βάση για εθνικό νόμισμα.
Όταν σας λένε: Μα είναι δυνατόν να σχεδιάζετε εθνικό νόμισμα, να τους απαντάτε ερωτώντας τους:
Είναι δυνατόν να μην έχουμε τέτοιο σχέδιο;
Είναι δυνατόν να μην έχουμε σχέδιο για να συνεχίζουν απρόσκοπτα οι συναλλαγές αν οι τράπεζες πάθουν Credit Suisse ή σε περίπτωση που το ευρώ διαλυθεί ή που η ΕΚΤ τραβήξει την ρευστότητα για να συνεχιστεί η λεηλασία στο διηνεκές;
Είναι σαν να κατηγορείται Υπουργός Άμυνας ότι σχεδιάζει πόλεμο επειδή τόλμησε να έχει σχέδιο αποτροπής ξένης εισβολής και σχέδιο αντίστασης σε περίπτωση που εισβάλλουν ξένα στρατεύματα.
Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό. ‘Όπως θα απαιτούσα από τον Υπουργό Άμυνας μου να είναι προετοιμασμένος για να αποτρέψει μια εισβολή, έτσι θα απαιτήσω από το Υπουργείο Οικονομικών να είναι προετοιμασμένο σε περίπτωση οικονομικού πολέμου.
Σε ζητήματα άμυνας είτε απέναντι σε τανκς είτε απέναντι σε funds δεν υπάρχουν ταμπού. Απαιτείται αμυντικό σχέδιο»

Στρατηγική φίμωσης

«Κάποτε στρατηγική φίμωσης όποιου μιλούσε για αλλαγή ήταν το ''Οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια''.
Τώρα που τα σπίτια τα παίρνουν οι δικοί τους τραπεζίτες, τα δικά τους funds, λένε ''Λαέ, θα σου κλείσουν τις τράπεζες!''
Ποιοι; Εκείνοι που όταν ήμουν στην κυβέρνηση έκαναν τα πάντα να κλείσουν τις τράπεζες και όταν έγιναν κυβέρνηση ανάγκασαν τον λαό να αδειάσει τις καταθέσεις του για να επιβιώσει!», σημείωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Υπέρβαση του καπιταλισμού

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στη νεολαία τόνισε την ανάγκη ενός διαφορετικού κράτους, τα ηνία του οποίου θα πάρει στα χέρια της η κοινωνία μέσω των Διαβουλευτικών Συμβουλίων Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών.
«Η Ρήξη στόχο έχει αυτή την προοπτική, την κοινωνικοποίηση της οικονομίας, την υπέρβαση του καπιταλισμού, έναν σοσιαλισμό αυτοδιαχειριστικό που θα βασίζεται στην κοινωνικοποίηση και όχι στην εξουσία του γραφειοκράτη», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Εκκολαπτήριο Αριστεράς

«Η Νέα Μεγάλη Αριστερά χτίζεται ΕΔΩ, με τις εκλογές απλά ως εκκολαπτήριο, ως θερμοκοιτίδα!
Δείξαμε τι σημαίνει ανιδιοτέλεια και παραμερισμός του «εγώ».
Δεν μιλάμε απλά για είσοδο στη Βουλή με πολύ περισσότερους βουλευτές και βουλεύτριες, μιλάμε για ανυπάκουη, ανένδοτη, ανιδιοτελή, ανυπότακτη, αγωνιστική Αριστερά!», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης