Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «πολιτική» τράπουλα ανακατεύεται ξανά – 6 ασάφειες των εκλογών που δημιουργούν ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία

Η «πολιτική» τράπουλα ανακατεύεται ξανά – 6 ασάφειες των εκλογών που δημιουργούν ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία
Υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι που δεν έχουν ξεκαθαριστεί και δημιουργούν ανασφάλεια στο Μαξίμου
Mεγάλα ερωτηματικά και ασάφειες παρατηρούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κανείς δεν είναι σίγουρο ποιο θα είναι και το προεκλογικό αλλά και το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα.
Υπάρχουν πολλοί αστερίσκοι που δεν έχουν ξεκαθαριστεί και δημιουργούν ανασφάλεια στο Μαξίμου:

1η Ασάφεια:
Πολλοί οι θάνατοι στην προνομιακή ηλικιακή ομάδα για τη ΝΔ

Στην Ελλάδα την περίοδο της πανδημίας του COVID 19 πέθαναν αρκετοί χιλιάδες στην ηλιακή ομάδα 50 plus. Ειδικά το 2021 και το 2022 πέθαναν γύρω στους 280.000. Είναι η προνομιακή ηλικιακή ομάδα της ΝΔ οι 55 και άνω πολίτες που ψηφίζουν πιο παραδοσιακά.
Όμως, λόγω COVID 19 και άλλες επιπλοκές είχαμε αύξηση των θανάτων σε αυτές τις ηλικίες. Οπότε για τη ΝΔ μένει εκτός του εκλογικού σώματος ένα σημαντικό της διαχρονικά στήριγμα.

2η Ασάφεια: 438.595 νέοι ψηφοφόροι που δεν θα στηρίξουν ΝΔ

Στις εκλογές Μαΐου 2023 θα ψηφίσουν περισσότεροι νέοι ,αφού μειώθηκε το ηλικιακό όριο.
Συγκεκριμένα, θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ψηφοφόροι. Ειδικότερα 112.097 γεννημένοι 2006, 109.719 νέοι γεννημένοι το 2005, 108.762 γεννημένοι το 2004 και 108.017 νέοι γεννημένοι το 2003. Αυτό το νούμερο είναι μεγάλο και είναι σίγουρο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ μεγάλη τρύπα στους νέους. Η πλειοψηφία, λοιπόν, δεν θα κινηθεί προς την εξουσία (ΝΔ).
Μεγάλο μέρος θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει καλύτερη σχέση με τη νεολαία, αλλά κυρίως θα πάνε σε μικρότερα κόμματα, αντισυστημικά, θέλοντας να δείξουν την απέχθειά τους στο πολιτικό σύστημα.

3η Ασάφεια: Πολλά εξαρτώνται από το τι θα γίνει με το κόμμα Έλληνες

Το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, στον οποίο πλέον ηγείται ο νομικός Αναστάσιος Κανελλόπουλος, έχει καταστεί προσδιοριστικός παράγοντας στις επερχόμενες εκλογές.
Αν δεν συμμετάσχει και κοπεί από τον Άρειο Πάγο, τότε η ΝΔ μπορεί να ελπίζει σε αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο. Επίσης, θα μπορεί να σχηματίσει και κυβέρνηση συνεργασίας στον πρώτο γύρο με το ΠΑΣΟΚ. Αν, όμως, συμμετάσχει τότε ούτε αυτοδυναμία μπορεί να έχει, ούτε να κάνει συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να πάει σε δεύτερο
γύρο, να πάρει το μπόνους και μετά να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Απροσδιόριστο επίσης αν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.

4η Ασάφεια: Τιμωρητική ψήφος προς ΣΥΡΙΖΑ

Αν τελικά κοπεί από τον Άρειο Πάγο το κόμμα Κασιδιάρη που θα στραφεί η αντισυστημική ψήφος. Το σίγουρο είναι ότι 300 χιλιάδες δυνητικοί ψηφοφόροι θα θελήσουν να στείλουν τιμωρητική ψήφο στον Κ.Μητσοτάκη και αρκετοί θα πάνε στο κύριο αντίπαλό του, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να ταυτίζονται μαζί του ιδεολογικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι διαφορές που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να
προηγείται ακόμα και με 4,4 – 5 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ ίσως να μην είναι ρεαλιστικές και η διαφορά να είναι πολύ μικρότερη.

5η Ασάφεια: Θνησιγενή σχήματα, αυξημένο πολιτικό ρίσκο

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί είτε στις πρώτες (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), είτε αυτοδύναμη ΝΔ, είτε ΝΔ με προσθήκες πρόθυμων, θα είναι μία θνησιγενής κυβέρνηση που δεν θα υπερβαίνει (στην καλύτερη περίπτωση) τους 153 βουλευτές. Η μόνη περίπτωση που θα είναι πιο σταθερή είναι μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη Κυριακή όπου μπορεί να αθροίζει πάνω από 165+ βουλευτές. Είναι μία κυβέρνηση που προτιμούν οι οίκοι αξιολόγησης, που προωθούν και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι μία κυβέρνηση που μπορεί να διατηρηθεί στο χρόνο. Ωστόσο για να συμβεί θα πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις το ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο και να δεχτεί ο Ν.Ανδρουλάκης ότι θα χάσει τουλάχιστο 10+ βουλευτές στην Κ.Ο από την Κυριακή της απλής αναλογικής. Όμως, ένα είναι σίγουρο. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα ενδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ αφού θα είναι ο
βασικός πυλώνας αντιπολίτευσης.

6η Ασάφεια: Η στροφή της Ευρώπης στα εθνικά κόμματα

Κάτι που ξεχνάμε στην κυβέρνηση είναι ότι ο αληθινός κερδισμένος των εκλογών θα είναι η δεξιά ψήφος. Τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα αν αθροιστούν, μαζί και το κόμμα Κασιδιάρη δημιουργούν ένα άμορφο σχήμα που κατέχει ένα 15%. Ασχέτως, αν είναι διασπασμένη αν βρεθεί ο κατάλληλος πολιτικός που μπορεί να εμπνεύσει, θα παίξει ρόλο στο πολιτικό σύστημα.
Η άνοδος των εθνικών κομμάτων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Στην Ιταλία τα αδέρφια για την Ιταλία και η Lega έχουν σχηματίσει κυβέρνηση. Στην Ουγγαρία το κόμμα Fidesz με 48% και ο Οrban παραμένουν κυρίαρχοι. Στην Αυστρία το FPO είναι πλέον πρώτο κόμμα. Στην Γερμανία το AFD η Εναλλακτική για την Γερμανία είναι σταθερά τρίτο κόμμα με 15% έως 16%. Στην Εσθονία το εθνικό κόμμα EKRE βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά 19%. Στην Πορτογαλία μια καθαρά σοσιαλιστική χώρα το Εθνικό κόμμα Cheqa έχει εκτιναχθεί στο 15%. Στην Ισπανία το VOX το Εθνικό κόμμα βρίσκεται σταθερά στο 15%. Στην Γαλλία το
Εθνικό κόμμα της LePen βρίσκεται στο 35% και είναι πρώτη δύναμη. Τόσο περίπου είναι και στην Ελλάδα αλλά είναι διασπασμένο σε μικρά κόμματα. Στην Ελλάδα ο καθένας θέλει να γίνει αρχηγός. Το επόμενο διάστημα είναι να δούμε να εκτοξεύεται το ποσοστό αποδοχής του Donald Trump από τους Αμερικάνους.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης