Τελευταία Νέα
Πολιτική

Π. Κόκκαλης (ευρωβουλευτής): Είμαστε η τελευταία γενιά με την ευκαιρία να αποτρέψουμε την κοινωνική κατάρρευση που συνοδεύει την κλιματική κρίση

Π. Κόκκαλης (ευρωβουλευτής): Είμαστε η τελευταία γενιά με την ευκαιρία να αποτρέψουμε την κοινωνική κατάρρευση που συνοδεύει την κλιματική κρίση
Η Ολομέλεια και η ομιλία του Έλληνα ευρωβουλευτή έγινε με αφορμή τα ευρήματα της 6ης Έκθεσης της Διεπιστημονικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα
Με κεντρική πρόταση τη φράση «δικαιοσύνη παντού», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς στην ψήφιση του "fit for 55", κατά την οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η δημιουργία του νέου Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, για τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών ενάντια στην φτώχεια στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις μετακινήσεις.
«Είμαστε η τελευταία γενιά με την ευκαιρία να αποτρέψουμε την κοινωνική κατάρρευση που συνοδεύει την κλιματική κρίση», είπε εμφατικά και επικαλούμενος το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» τόνισε την επιτακτική ανάγκη για «κλιματική δικαιοσύνη μεταξύ γενεών, τάξεων και εθνών».
«Η Δίκαιη Μετάβαση είναι ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και πρέπει να πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μείνει κανένας πίσω και ειδικά οι πιο ευάλωτοι, δηλαδή εκείνοι και εκείνες που ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές του θερμοκηπίου, εκείνοι και εκείνες που είναι εκτεθειμένοι στις μεγαλύτερες ζημίες και απώλειες, εκείνοι και εκείνες που έχουν τη μικρότερη δυνατότητα για να επενδύσουν ώστε να απελευθερωθούν από τα δεσμά του άνθρακα, την ενεργειακή και μεταφορική φτώχεια», είπε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας έκκληση προς τις χώρες της ΕΕ, είπε «ας προσέξουν, τα κράτη-μέλη να φτάσουν αυτά τα χρήματα σε εκείνους που τα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, με δομικές επενδύσεις στην αυτοπαραγωγή, την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς μηδενικού άνθρακα».
Εξέφρασε ικανοποίηση «για την αλλαγή κατεύθυνσης ως προς την κλιματική δράση που πετύχαμε», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα, γρηγορότερα και καλύτερα. Χρειαζόμαστε συστημικές αλλαγές».
Είμαι βέβαιος, είπε κλείνοντας, πως αυτό το ταμείο στα χέρια της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο δικαιοσύνη παντού, θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο.
Η Ολομέλεια και η ομιλία του Έλληνα ευρωβουλευτή έγινε με αφορμή τα ευρήματα της 6ης Έκθεσης της Διεπιστημονικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (IPCC).

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης