Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το μήνυμα της αξιολόγησης S&P (21/4): Πιο σταθερή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από μια αυτοδύναμη ΝΔ με 151 βουλευτές

Το μήνυμα της αξιολόγησης S&P (21/4): Πιο σταθερή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από μια αυτοδύναμη ΝΔ με 151 βουλευτές
Το χαρτί της οικονομίας θα βγάλει η κυβέρνηση
Tην ώρα που η κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη «καίει» κάθε πιθανότητα για την ισχνή περίπτωση της κυβέρνησης μειοψηφίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει ξανά στο δημόσιο λόγο το χαρτί της οικονομίας, το οποίο είναι «προνομιακό» για τη ΝΔ.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα παίξει η αξιολόγηση της 21ης Απριλίου από την S&P όπου ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα δώσει το αίσθημα της κανονικότητας το οποίο η κυβέρνηση θα θελήσει να πιστωθεί μονομερώς.
Για τον απλό κόσμο η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας να μη δώσει απτό αποτέλεσμα στη τσέπη του ενώ και η πτώση –σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά χείλια- των επιτοκίων δανεισμού στα ελληνικά ομόλογα θα είναι πολύ μικρή.

Το μήνυμα του αμερικανικού παράγοντα

Βέβαια, εδώ υπάρχει και ένα «περίεργο μήνυμα».
Αν ο αμερικανικός παράγοντας, εν προκειμένω ένας αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δώσει πόντο εμπιστοσύνης σε μία χώρα σε μία προεκλογική περίοδο – πολύ σπάνιο στα χρονικά-, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, το οποίο είναι ένα πιθανό σενάριο για τα επόμενα χρόνια.

Ίσως πιο σταθερή μία συγκυβέρνηση από μία αυτοδύναμη ΝΔ με 151 βουλευτές

Κατ’ επέκταση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι οίκοι δεν θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα αποκλίνουν της πορείας που έχει πάρει η ελληνική οικονομία.
Ίσως, μάλιστα, και να το θέλουν αυτό το σενάριο υπό την άποψη ότι η επόμενη κυβέρνηση θα χειριστεί έναν δύσκολο προϋπολογισμό δημοσιονομικής πίεσης και ότι οι υπεύθυνες αποφάσεις θα πρέπει να τις επωμιστούν παραπάνω από ένα κόμμα.
Ίσως, μάλιστα, να είναι και πιο σταθερή μια κυβέρνηση συνεργασίας με 165+ βουλευτές από μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με 151 ή 152 βουλευτές.

Το χαρτί της οικονομίας θα βγάλει η κυβέρνηση

Το επόμενο διάστημα στη ΝΔ πέραν από τις περιοδείες, θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις για το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας.
Την επόμενη εβδομάδα στις 26 Απριλίου, θα παρουσιαστεί σε μεγάλη εκδήλωση το πρόγραμμα της ΝΔ.
Στην κορυφή του προγράμματος της ΝΔ βρίσκονται οι καλύτεροι μισθοί για όλους, οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους, η προσιτή στέγη για τους νέους και ο εκσυγχρονισμός του κράτους, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει ειδικές θεματικές για όλους τους κρίσιμους τομείς και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Η εκδήλωση στα Ναυπηγεία

Επίσης, αύριο Τετάρτη 19/4 το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα κάνει εκδήλωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου θα γίνει απολογισμός του έργου μέσα στην τετραετία, θα αναλυθούν οι επενδύσεις και τα πρότζεκτ αλλά και το «σώσιμο» των ναυπηγείων αντιπαραβάλοντας τι παρέβαλε η κυβέρνηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα εμείνει ιδιαίτερα το κυβερνητικό αφήγημα αφού πλέον οι περισσότεροι δείκτες είναι θετικοί σε σύγκριση με την συγκεκριμένη περίοδο.

Το εσωτερικό αφήγημα

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και το διεθνές παράγοντα αλλά και το εσωτερικό αφήγημα που λέει ότι: το τραπεζικό σύστημα έχει μερικώς εξυγιανθεί, ο τουρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα προσθέτοντας στο ΑΕΠ, το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατηρήσει κερδοφόρους τομείς της οικονομίας όπως η Ενέργειας, οι Υποδομές, τα Πετρέλαια διατηρώντας το status quo των βασικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Αξιοσημείωτο, όμως είναι ότι πολλά από αυτά τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα θελήσουν μία συγκυβέρνηση ώστε να μην ωφελούνται μονομερώς κάποιοι από τους ανταγωνιστές τους.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης