Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μας είπαν «ψηφίστε Μητσοτάκη και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους»… αλλά δεν μας είπαν τι περιλαμβάνει αυτός ο δρόμος

Μας είπαν «ψηφίστε Μητσοτάκη και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους»… αλλά δεν μας είπαν τι περιλαμβάνει αυτός ο δρόμος
Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ψηφίστε μας και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους σημαίνει ότι η δεύτερη 4ετία στην κυβέρνηση θα γίνουν πλουσιότεροι έρχονται πολλά deals από τις τράπεζες έως στις επιχειρήσεις εκεί όπου θα μοιραστούν έργα, θα μοιραστούν δουλειές…χρυσές δουλειές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός επί 4 χρόνια στην Ελλάδα 2019 με 2023 έστειλε ένα μήνυμα «ψηφίστε μας και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους»…
Ωστόσο ως συνήθως οι πολιτικοί λαοπλάνοι, προπαγανδίζουν τα θετικά που θα έρχονταν νομοτελειακά αλλά αποκρύβουν πικρές αλήθειες τις οποίες θα επικαλεστούν διάφορα προσχήματα για να τις δικαιολογήσουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν μια άχρωμη μέτρια διακυβέρνηση, όπως δυστυχώς ήταν οι περισσότερες κυβερνήσεις των τελευταίων 4ετιών.
Καμία ουσιώδη μεταρρύθμιση δεν έγινε στην 4ετία Μητσοτάκη, έγιναν όμως πολλά τα οποία επιγραμματικά θα αναφέρουμε αφού στόχος του κειμένου αυτού είναι να αναδείξει αυτά που έρχονται και όχι αυτά που έγιναν.

Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη δυστυχώς η κοινωνία χωρίστηκε σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και επιχειρήθηκε απαξίωση όσων επέλεξαν να μην εμβολιαστούν… τους αποκάλεσε ψεκασμένους και σήμερα… απλά κανείς δεν εμβολιάζεται γιατί αποκαλύπτονται οι απάτες της Pfizer.
H διαχείριση της πανδημίας ήταν τραγική, η Ελλάδα εμφάνιζε μια από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς σε νεκρούς, παρά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τους εμβολιασμούς….
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε πλασιέ των εμβολίων ειδικά της Pfizer που αποδεικνύεται ότι σκόπιμα παραπληροφορούσε…
Η επίδοση εδώ της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ήταν απλά μέτρια αλλά τραγική.

Απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις – όντως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετώπισε διεθνείς προκλήσεις – η απάντηση μας ήταν 50 δισεκ. σε κατανάλωση, 50 δισεκ. σε παροχολογία, 50 δισεκ. για να μην χαθεί καμία ψήφος αλλά ούτε ένα ευρώ από τα 50 δισεκ. σε ανάπτυξη και επενδύσεις.
Αυτά τα 50 δισεκ. θα κληθούμε να τα πληρώσουμε… υπομονή και ο λογαριασμός θα έρθει και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει.
Ωστόσο το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης ήταν οι επαφές και η εμπιστοσύνη που έχτισε με τις αγορές αν και όχι σπουδαία πράγματα αλλά οι ξένοι θεσμικοί δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη άνεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη..
Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 1.100 μονάδες σημείωσε μια άνοδο 25% σε σχέση με τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά στα ομόλογα σημειώθηκε επιδείνωση η Ελλάδα δανείζεται με χειρότερους όρους, στο 4,30% βρίσκεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου…

Για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, δεν θα γίνει κανένα σχόλιο όλοι έχετε διαμορφώσει μια άποψη, από τα Τέμπη έως την Δικαιοσύνη που έχει γίνει τραγικό υποχείριο ή έως τις υποκλοπές που βαφτίστηκαν νόμιμες και για όλα αυτά δεν ντρέπονται.
Το κράτος αποδείχθηκε αναποτελεσματικό… καμία αλλαγή στην σαπίλα που αναδύεται από το κράτος και σε αυτό τον τομέα οι επιδόσεις είναι όχι μέτριες αλλά τραγικές.
Την ίδια στιγμή στο Ουκρανικό αντί η Ελλάδα να πάρει μια ουδέτερη στάση έγινε μαριονέτα σε ένα ανθρωπάκι τον Biden τον Πρόεδρο των ΗΠΑ που πάσχει από άνοια.
Αφήστε την Τουρκία που είναι ειδική κατηγορία και δείτε την Ουγγαρία πως ο Orban συμπεριφέρεται σαν ηγέτης…ο Μητσοτάκης δεν είναι ηγέτης αλλά πολιτικός καιροσκόπος όπως δυστυχώς οι τελευταίοι πρωθυπουργοί.

Για την Δικαιοσύνη ένα μόνο σχόλιο ντροπή, η Ελλάδα εμφανίζεται παραπαίουσα δημοκρατία, ο πρωθυπουργός κάνει ότι θέλει όπως τον βολεύει, λέει στους 300.000 έλληνες που θέλουν να ψηφίσουν Έλληνες δεν μπορείτε… το κόμμα σας είναι παράνομο… και η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι το δημοκρατικό τόξο… επίσης ντροπή.
Η άποψη μας ξεκάθαρη το Εθνικό Κόμμα Έλληνες πρέπει να κριθεί από την ψήφο των πολιτών και όχι από τα επαίσχυντα πολιτικά μαγειρέματα….
Και στο σκέλος του σεβασμού της Δημοκρατίας η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει τραγική βαθμολογία…
Οι εκλογές στις 21 Μαίου 2023 θα είναι ξεκάθαρα νοθευμένες….

Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους… με 9 επισημάνσεις 

Όταν ο Μητσοτάκης αναφέρει όλα θα πάρουν τον δρόμο τους πρέπει να δούμε τι περιλαμβάνει αυτός ο δρόμος αφού η πρώτη 4ετία ήταν μια μετριότητα και σε ορισμένους τομείς τραγική.
Ο δρόμος… που επικαλείται ο Μητσοτάκης περιλαμβάνει:

1)Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, ένα οικονομικό γεγονός μέτριας σπουδαιότητας και προφανώς δεν αποτελεί εθνικό στόχο.
Δείτε Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία δεν άλλαξε η οικονομική πορεία των χωρών αυτών με επενδυτική βαθμίδα.
Θα ανέβει το χρηματιστήριο έως τις 1350 μονάδες αλλά στα ομόλογα δεν θα δούμε καμία αλλαγή.

2)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί το 2025 σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη στους δείκτες της Morgan Stanly Capital International αυτό θα αφορά 150.000 με 200.000 έλληνες όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο.
Δεν υποτιμούμε καμία αναβάθμιση τουναντίον αλλά αφοά λίγους όχι την πλειοψηφία της κοινωνίας.

3)Η παροχολογία των 50 δισεκ. θα πρέπει να επιστραφεί οπότε δεν αναμένουμε μεν αλλαγή στην φορολογική πολιτική αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα και αυτό συνεπάγεται πίεση στην πλειοψηφία των πολιτών.
Η λιτότητα θα επιστρέψει ξανά να είστε σίγουροι καθώς οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια θα επιστρέψουν στο 2% με 3%...στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. 

4)Η Ελλάδα όπως έχουμε αναλύσει παράγει 194 δισεκ. και χρωστάει 640 δισεκ. 3,3 φορές όσα παράγουμε αυτό σημαίνει χρεοκοπία.
Είμαστε zombie οικονομία αλλά συμπεριφερόμαστε ως ανθηρή οικονομία απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας…

5)Η Ελλάδα με 400 δισεκ. χρέος εμφανίζει το υψηλότερο χρέος σταθερά σε όλο τον δυτικό κόσμο… καμία βελτίωση στο σκέλος αυτό.
Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% επί του ΑΕΠ όπερ σημαίνει ότι τίποτε δεν θα απομένει για κοινωνική πολιτική… η παροχολογία τελείωσε και αυτό στην δική μας κρίση είναι σωστό.
Καμία παροχολογία από μια οικονομία zombie.

6)Η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα των τραπεζών - ίσως η μόνη θετική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης - αλλά όχι των πολιτών αφού 85 δισεκ. NPEs συνεχίζουν να αποτελούν πρόβλημα, φοβούμαστε ότι η αύξηση των πλειστηριασμών ακινήτων ουδέποτε αποδείχθηκε σωστή λύση, αύξησε την κοινωνική ένταση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η πρόταση του bankingnews είναι όλες οι εταιρίες διαχείρισης NPEs να μην μπορούν να διεκδικούν πάνω από το 100% της αρχικής αγοράς…
Π.χ. εάν ένα δάνειο αγοράστηκε στο 20% της ονομαστικής αξίας να μην μπορεί να διεκδικηθεί πάνω από το 40% τώρα μπορούν οι εταιρίες διαχείρισης να διεκδικήσουν έως το 100% δηλαδή 5 φορές ή 500% από το κόστος αγοράς.

7)H κυβέρνηση θα προχωρήσει στην λεγόμενη ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά θα ξεχάσουν να μας που το εξής.
Εάν σήμερα πουληθεί το 40,34% της Εθνικής που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank και το 69,34% της Attica bank θα πάρει το ελληνικό κράτος το πολύ 3 δισεκ. και έχει επενδύσει 54 δισεκ. μαζί με την κάλυψη των κεφαλαιακών ελλειμμάτων και χρηματοδοτικών κενών δηλαδή ζημιά -95%....
Να σημειωθεί ότι τα 54 δισεκ. τα έχουμε δανειστεί και τα πληρώνουμε με τα μνημόνια 2 και 3…
Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών με όρους δημοσίου συμφέροντος θα είναι μια παταγώδης αποτυχία… χωρίς αμφιβολία.
Η άποψη μας είναι ότι οι ξένοι επενδυτές βοηθούν στην διαφάνεια και στην αύξηση της εμπορευσιμότητας λόγω της διασποράς μετοχών – free float – αλλά πρέπει το ΤΧΣ να παραμείνει ως μέτοχος μειοψηφίας ώστε να παίρνει μερίσματα… αλλά χωρίς να διαθέτει ειδικά προνόμια ή veto.
Θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να δίνουν μερίσματα, να επαναγοράζουν μετοχές και τα στελέχη να παίρνουν bonus χωρίς ενστάσεις και χωρίς καμία ρήτρα… σε μισθούς…
Ότι αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των μετόχων… αυτό είναι το νομιμοποιητικό όργανο μιας επιχείρησης… είμαστε κατά των παρεμβάσεων στην λειτουργία των τραπεζών.

8)Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ψηφίστε μας και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους σημαίνει ότι η δεύτερη 4ετία στην κυβέρνηση θα γίνουν πλουσιότεροι έρχονται πολλά deals από τις τράπεζες έως στις επιχειρήσεις εκεί όπου θα μοιραστούν έργα, θα μοιραστούν δουλειές…χρυσές δουλειές
Επειδή τυγχάνει να γνωρίζουμε πολλά στο σκέλος αυτό θα πούμε ότι ο Μητσοτάκης και ο περίγυρος του εκεί στοχεύει στις μεγάλες δουλειές που έρχονται…
Τα ψίχουλα είναι για συσκότιση της κοινωνίας… οι χρυσές δουλειές θα γίνουν την δεύτερη 4ετία…..
Ορισμένες δουλειές δεν σημαίνει ότι εμπεριέχουν δωροδοκία αλλά… κάποιες θα είναι οσμή σκανδάλου….ήδη από την πρώτη 4ετία... το χρήμα έρρεε.

9)Μετά τις εκλογές η «ελληνοτουρκική φιλία» θα περιλαμβάνει δώρο το Αιγαίο.
Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης θα έχει ακόμη μια 4ετία μπροστά του και από ότι φαίνεται υπάρχουν προσυμφωνίες με την Τουρκία για μια πλειάδα θεμάτων αλλά το μέγα θέμα είναι προφανώς το Αιγαίο.
Μπορεί ο Erdogan 45% – οποίος μπορεί να επανεκλεγεί στην Τουρκία αφού κλείνει στις 2 μονάδες από 8 την διαφορά με τον Kilicdaroglu 47% να προβαίνει σε δηλώσεις κατά της Ελλάδος για τουρκική εσωτερική κατανάλωση και η Ελλάδα να απαντάει στην Τουρκία… επίσης με στόχο την ελληνική εσωτερική κατανάλωση, αλλά ουδέποτε υπήρχε η πιθανότητα να ξεσπάσει πόλεμος με την Τουρκία.
Οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν στις 14 Μαίου και στην Ελλάδα στις 21 Μαίου μια εβδομάδα αργότερα.
Τι θα συμβεί… «ξαφνικά» θα μας πουν ότι πρέπει να διευθετηθούν οι διαφορές με την Τουρκία και από ότι φαίνεται το Αιγαίο θα βρεθεί στο επίκεντρο…
Αυτά περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου… με όρους κοιτασμάτων είναι υπερφίαλα αφού όπως μάθαμε από το Oruc Reis το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου δεν υπάρχουν κοιτάσματα…
Ωστόσο έρχεται ελληνοτουρκική προσέγγιση ώστε να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» του Αιγαίου.
Μεταξύ πολλών θεμάτων η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και το καθεστώς των 6 ναυτικών μιλίων στην θάλασσα και των 10 στον αέρα… δεν θα αλλάξει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης