Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αγρότες και κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας στην 4ετια - Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά

Μητσοτάκης: Αγρότες και κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας στην 4ετια - Έχουν να γίνουν ακόμα πολλά
"Tο βάρος από εδώ και στο εξής πρέπει να δίνεται ολοένα και περισσότερο στην καλύτερη οργάνωση, στην εξωστρέφεια, στα συνεταιριστικά σχήματα, σε κίνητρα που ήδη είναι πολλά για να γυρίσουν οι νέοι μας στο χωράφι", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
Οι αποζημιώσεις και οι έκτακτες ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα από σήμερα (12/4) μέχρι τις 10 Μαΐου, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Πιστεύω ότι στη διάρκεια αυτής της τετραετίας οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ένιωσαν το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, ο κόσμος της περιφέρειας διαπίστωσε πολλές πρωτοβουλίες, για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες παραγωγής της διακίνησης των προϊόντων. Αλλά ξεκίνησαν και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν για να εκσυγχρονιστεί συνολικά ο πρωτογενής τομέας», τόνισε κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι «ακόμα έχουν να γίνουν πολλά. Ότι πρέπει να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει σε αυτό το μέτωπο από την Ευρώπη. Μας το επιτρέπει ο φυσικός μας πλούτος, αλλά προφανώς και οι ικανότητες των ανθρώπων μας. Tο βάρος από εδώ και στο εξής πρέπει να δίνεται ολοένα και περισσότερο στην καλύτερη οργάνωση, στην εξωστρέφεια, στα συνεταιριστικά σχήματα, σε κίνητρα που ήδη είναι πολλά για να γυρίσουν οι νέοι μας στο χωράφι. Και φυσικά στη σύνδεση των μοναδικών μας προϊόντων και με την μεταποίηση, τη βιομηχανία των τροφίμων, αλλά φυσικά και με τον τουρισμό».
«Όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε με συνεργασία, με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, ακριβώς όπως το λέει και το σύνθημά μας: Να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πληρωμές

Οι αποζημιώσεις και οι έκτακτες ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα από σήμερα 12 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου 2023,ανέρχονται σε 155 εκατ. ευρώ, ενώ για επιπλέον 30 εκατ. ευρώ αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έτσι, το συνολικό ποσό των προγραμματισμένων πληρωμών (ΕΛΓΑ, de minimis, προσωρινό πλαίσιο για την Ουκρανική κρίση) ανέρχεται σε 185,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικός απολογισμός πληρωμών αποζημιώσεων και ενισχύσεων 2020-2023

Συμπεριλαμβανομένων των σημερινών πληρωμών 65 εκατ. ευρώ, το σύνολο των αποζημιώσεων, οι οποίες πληρώθηκαν την περίοδο 2020-2023 από τον ΕΛ.Γ.Α., είναι ύψους 957.191.804,50 ευρώ, εκ των οποίων τα έσοδα του Οργανισμού από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των ασφαλισμένων παραγωγών είναι 637,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ενίσχυση του ΕΛ.Γ.Α. με τον ν.3877/2010 από τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπερβαίνει τα 351,4 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, την περίοδο 2020-2022 καταβλήθηκαν περίπου 81 εκατ. ευρώ για τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Υπενθυμίζεται δε πως στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α. με την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, διατέθηκαν για τις Πυρκαγιές του έτους 2021 33.742.304,40 ευρώ, ως πληρωμή προκαταβολών αποζημιώσεων, στις Π.Ε. Αττικής, Εύβοιας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας.
Συνολικά, οι σημερινές ανακοινώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων, αθροιστικά με αυτές των έκτακτων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, ανέρχονται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.
Συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις για: Λιπάσματα, Ζωοτροφές (2% και Μέτρο 22), Κανονισμό 467 για τον αμπελοοινικό και οπωροκηπευτικό τομέα, de minimis και covid 19, ΕΛΓΑ και ΚΟΕ, Προανθικό στάδιο, ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσεις λόγω Ουκρανικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης