Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στουρνάρας και… Αλαφούζος αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα για «βροχή» επενδύσεων – Εξαγορές και Golden Visa η πλειοψηφία

Στουρνάρας και… Αλαφούζος αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα για «βροχή» επενδύσεων – Εξαγορές και Golden Visa η πλειοψηφία
Τα στοιχεία του διοικητή «κονταίνουν» το αφήγημα της πλημμύρας Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, που έφτασαν τα 7,2 δισ. το 2022.
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρό πλήγμα στο success story της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη κατάφερε θελημένα ή άθελά του  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με την έκθεσή του.
Τα στοιχεία του διοικητή «κονταίνουν» το αφήγημα της πλημμύρας Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, που έφτασαν τα 7,2 δισ. το 2022.

Τι έγραφε η Καθημερινή 

Το θέμα ανέδειξε και η Καθημερινή στην πρώτη της σελίδα αλλά και στο ηλεκτρονικό κομμάτι της που αμφισβητεί την επιτυχία που παρουσιάζει το υπουργείο για τις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ειδικότερα αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα, το 2022, είναι αποτέλεσμα διακίνησης ιδιωτικού χρήματος μεταξύ ιδιωτών και χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο τώρα ή στην προοπτική της οικονομίας. Πρόκειται, δηλαδή για εξαγορές υφιστάμενων εταιριών και για αγορά ακινήτων μέσω… Golden Visa.
«Οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) σημείωσαν ρεκόρ 20ετίας το 2022, φθάνοντας τα 7,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτές αφορούν εξαγορές ή ιδιωτικοποιήσεις ήδη υφιστάμενων επιχειρήσεων, καθώς και αγορά ακινήτων”.
Επίσης, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι: “Η δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων, οι λεγόμενες greenfield investments, αυξάνονται μεν, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών επενδύσεων”.

Τα στοιχεία Της Έκθεσης    

Σύμφωνα με στοιχεία της Εκθεσης του διοικητή 2022 της Τράπεζας της Ελλάδος, στο σύνολο των 7,220 δισ. ευρώ των ΞΑΕ το 2022, τα 2,3 δισ. ευρώ (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, 1,975 δισ. ευρώ (27,3%) αφορούσαν αγορά ακινήτων.
Η αγορά νέων μετοχών, που αντιπροσωπεύει τη δημιουργία νέων παραγωγικών επενδύσεων ή τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντιστοιχούσε σε 1,979 δισ. ευρώ (27,4%).
Το πολλαπλό χτύπημα στην κυβέρνηση που μιλάει για success story δεν το ασπάζεται λοιπόν, ούτε η ΤτΕ ούτε όμως και το εκδοτικό συγκρότημα Αλαφούζου.
Η δε Καθημερινή έχει πολλές φορές «χτυπήσει» την κυβέρνηση για θεσμικά και για οικονομικά θέματα ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι υποστηρίζει πολλές φορές την ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας. 

Μαξιμιλιανός 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης