Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Σύνταγμα εκδικείται… τον Μητσοτάκη - Το «κάψιμο» των πρώτων εκλογών και η παρέμβαση Γεραπετρίτη σε Τζανερίκο

Το Σύνταγμα εκδικείται… τον Μητσοτάκη - Το «κάψιμο» των πρώτων εκλογών και η παρέμβαση Γεραπετρίτη σε Τζανερίκο
H ΝΔ θα πρέπει να διαχειριστεί συνταγματικά τις εκλογές με την απλή αναλογική και όχι να τις «κάψει»
Η απροσδόκητη κόντρα μεταξύ της Κυβέρνησης και δικαστικών του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του κόμματος Κασιδιάρη δημιουργεί νέα δεδομένα για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τις εκλογές.

Θολό τοπίο η 21η Μαΐου

Όσο παραμένει ανοικτό το ζήτημα Κασιδιάρη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει το ακριβές μετεκλογικό περιβάλλον μετά τις 21 Μαΐου. Αν το κόμμα «Έλληνες» συμμετάσχει κανονικά τότε το σενάριο αυτοδυναμίας θα πρέπει να αποκλειστεί αφού η ΝΔ χρειάζεται ένα ποσοστό γύρω στο 39%. Επίσης, εάν το εθνικό κόμμα «Έλληνες» συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές, τότε δημιουργεί άλλο έναν πονοκέφαλο στη κυβέρνηση σύμφωνα αναλυτές.

Θα πρέπει να φερθεί συνταγματικά

Όπως τονίζουν, η ΝΔ θα πρέπει να διαχειριστεί συνταγματικά τις εκλογές με την απλή αναλογική και όχι να τις «κάψει». Σημαίνων στέλεχος της ΝΔ που βρίσκεται πλέον εκτός ΝΔ, έλεγε ότι αν ο «Μητσοτάκης θεωρεί το κόμμα Κασιδιάρη ανήκει στο αντισυνταγματικό τόξο, θα πρέπει να αποδείξει ότι και ο ίδιος τηρεί απαρέγκλιτα το Σύνταγμα».
Ήδη στο λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν «ήξεις αφίξεις» δηλώσεις σχετικά με την διερευνητική εντολή που θα πάρει ως πρώτο κόμμα. Στην συνέντευξη που έδωσε σε νεαρή youtuber είπε επί λέξη «Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν είμαι σε θέση να σου πω ακόμα τι θα κάνω με αυτή την εντολή γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις».

Αλλαγή Μητσοτάκη

Η αλλαγή Μητσοτάκη, που πρώτα έλεγε ότι «θα κάψει» την απλή αναλογική, έχει να κάνει με το εξής μεγάλο δίλλημα. Αν η ΝΔ πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 31-33%, με την είσοδο του κόμματος «Έλληνες», θα είναι ανούσιο να πάει σε δεύτερη κάλπη. Με τις πρώτες εκλογές, η ΝΔ θα πιάσει 105-110 βουλευτές ενώ με τις δεύτερες εκλογές και με σίγουρη επτακομματική βουλή η ΝΔ δεν θα μπορεί να πιάσει πάνω από 36%. Οπότε, θα απέχει πολλούς βουλευτές για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή… Δεν θα τις φτάνουν ούτε οι πρόθυμοι για τις καρέκλες…

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη ΝΔ σε 2 σημεία  


Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, καθίστανται νοητά 2 σημαντικά στοιχεία για τα οποία θα κατηγορηθεί η ΝΔ από όλα τα κόμματα:

Πρώτον: Γιατί να πάμε σε δεύτερες εκλογές, να μείνει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση αφού αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργήσει συνταγματικά, θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές.

Δεύτερον: Η είσοδος Κασιδιάρη στην Βουλή θα είναι μία ήττα της Νέας Δημοκρατίας με πολύ πιθανό σενάριο στις δεύτερες εκλογές, το κόμμα Έλληνες να αυξήσει τα ποσοστά του.
Η επιχειρηματολογία και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ- παρόλο που θα ψηφίσει την τροπολογία Βορίδη- είναι ότι με τους χειρισμούς της η ΝΔ έχει γίνει χορηγός της ακροδεξιάς, έχει ουσιαστικά ερεθίσει ένα πατριωτικό κοινό να στηρίξει το εθνικό κόμμα «Έλληνες». Εικάζουμε ότι εάν δεν είχαν γίνει όλα αυτά, το κόμμα αυτό θα ήταν σε μικρότερα ποσοστά.

Τα 2 συμπεράσματα

Συμπέρασμα 1ο : Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ευαγγελίζεται την συνταγματικότητα και θέτει εκτός ένα κόμμα, θέλει να κάψει την απλή αναλογική που είναι ο συνταγματικός τρόπος εκλογών (για τις πρώτες), θέλει να παραδώσει αμέσως την διερευνητική εντολή που θα λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς να κινηθεί συνταγματικά και να την κρατήσει 3 μέρες ψάχνοντας συμμαχίες και θέλει να προσφύγει σε νέες κάλπες παρόλο που οι πρώτες εκλογές μπορεί να δώσουν σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

Συμπέρασμα 2ο: Η κυβέρνηση που δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της και του ίδιου του Πρωθυπουργού λέει ότι δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης, φέρνει πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για μία υπόθεση που θα επιδικάσει ο Άρειος Πάγος ενώ όπως μάθαμε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τον μετέπειτα παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Α1 τμήματος Χρήστο Τζανερίκο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης