Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η πρώτη κάλπη καθοριστική για τον Μητσοτάκη, οι 3+1 προτεραιότητες και τι εννοούν όσοι μιλούν για συνεργασία

Η πρώτη κάλπη καθοριστική για τον Μητσοτάκη, οι 3+1 προτεραιότητες και τι εννοούν όσοι μιλούν για συνεργασία
"Όσοι μιλούν για συνεργασία μάλλον εννοούν ακυβερνησία ή και παραλυσία", τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για μας. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε αυτήν θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη κρίσιμη μέρα. Ποιο κόμμα εμπιστεύονται οι πολίτες και ποιόν θέλουν για Πρωθυπουργό. Αυτό είναι και το κεντρικό δίλημμα», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «όσοι μιλούν για συνεργασία μάλλον εννοούν ακυβερνησία ή και παραλυσία».
Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» εξηγεί  γιατί η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και γιατί ζητά από τους πολίτες να δώσουν αυτοδυναμία στη ΝΔ, αναφέρεται στις προτεραιότητες της νέας τετραετίας, αλλά και σε όσα ήδη έγιναν.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «το μεγάλο στοίχημα των εκλογών είναι σαφές: θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όσα πετύχαμε ή θα αφήσουμε να ανατραπούν; Θα συγκρουστούμε ακόμη πιο τολμηρά και γρήγορα με το κακό παρελθόν ή θα συμβιβαστούμε με αυτό; Και θα αποφασίσουμε να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε, με λάθος επιλογές; Γιατί το διεθνές περιβάλλον παραμένει αβέβαιο. Και η χώρα μας έχει ανάγκη από σιγουριά και από δυναμική συνέχεια στην πρόοδο που έχει κατακτήσει».
Σημειώνει  δε, πως είναι η πρώτη φορά από το 1993 που θα αναμετρηθούν οι Πρωθυπουργοί δύο διαδοχικών αλλά και τόσο διαφορετικών θητειών και έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν τι υπέμειναν στην τετραετία με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και τι γνώρισαν στα χρόνια με τον ίδιο και τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι.
«Δύο απόλυτα ανεστραμμένες εικόνες, καθώς η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με εκείνη μέχρι το 2019. Έχοντας, μάλιστα, στο μεταξύ, περάσει και ξεπεράσει αλλεπάλληλες κρίσεις: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και την παγκόσμια πανδημία μέχρι την ενεργειακή έκρηξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και βέβαια, αντιμετωπίζοντας διαρκώς και τις τουρκικές προκλήσεις», όπως αναφέρει.
Ακόμη, τονίζει πως ο ίδιος και η ΝΔ «πορευόμαστε προς τις εκλογές με ένα κλίμα θετικού λόγου. Ένα κλίμα απολογισμού γι’ αυτά που έγιναν αλλά και θετικής προοπτικής για τα πολλά περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Και αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε».

Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση – Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποιος θα κυβερνήσει

Επαναλαμβάνει ότι «η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις και να τις υλοποιεί αποτελεσματικά», αλλά και πως «στην πρώτη και καθοριστική κάλπη, οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός».
Υπογραμμίζει δε, πως «όσοι μιλούν για συνεργασία μάλλον εννοούν ακυβερνησία ή και παραλυσία. Γιατί ο κ.Τσίπρας ζητά «προοδευτική διακυβέρνηση». Που θα την αποτελούν ποιοι; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Βαρουφάκης, που θέλει ξανά να «ανατινάξουμε τις τράπεζες»;
Την ίδια στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει ότι δεν δέχεται τον κ. Βαρουφάκη στην κυβέρνηση, ούτε τον κ. Τσίπρα για Πρωθυπουργό. Κάτι, όμως, που αρνείται ο κ.Τσίπρας. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πότε μιλάει για έναν άγνωστο «Χ» Πρωθυπουργό και πότε για ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όχι, δηλαδή, γι’ αυτόν που θα έχουν προκρίνει με την ψήφο τους οι πολίτες. Μύλος!
Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα Πρωθυπουργό. Αν υπάρχει άλλη πρόταση ας κατατεθεί στο τραπέζι. Οι πολίτες θέλουν να ξέρουν ποιος θα κυβερνήσει. Δεν πάνε σε «ραντεβού στα τυφλά». Γιατί το μέλλον τους δεν μπορεί να βαδίσει στα τυφλά».

«Αυτά θα σκεφτούν οι πολίτες στην κάλπη»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δεν επιτρέπονται επιπόλαιες επιλογές και απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Γιατί, προσέξτε, τίποτα από τα δύο δεν θα διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί. Όσα πετύχαμε αυτήν την τετραετία δεν είναι καθόλου δεδομένα. Μπορούν να ανατραπούν αν γίνουν λάθος επιλογές».
«Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης την Παιδεία; Ή ο κ. Πολάκης τη Δικαιοσύνη; Θα μιλήσει για διαφάνεια ένα κόμμα με δύο Υπουργούς του καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο; Με στελέχη που δεν μπορούν να εξηγήσουν τι έκαναν τις βίλλες τους; Ή μήπως θα μας φυλάξουν από τις απειλές εκείνοι που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς; Αυτά θα σκεφτούν οι πολίτες στην κάλπη. Κι είμαι σίγουρος ότι δεν θα αφήσουν τις όποιες πικρίες να τους οδηγήσουν στο γκρέμισμα όσων χτίσαμε. Το 2015, άλλωστε, με τις κλειστές τράπεζες, τις 17 περικοπές μισθών, τους φόρους και τον διχασμό, δεν είναι, δα, και πολύ μακριά…».
k._mitsotakis.JPG
Ο Τσίπρας χρησιμοποιεί διαρκώς fake news

Ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η διαδρομή του είναι συνυφασμένη με τον διχασμό και την τοξικότητα.
«Σήμερα αναλώνει τον χρόνο του για να μας λέει πόσο «αντιδημοκρατικοί» και «κακοί», τάχα, είμαστε. Παρουσιάζοντας μία μίζερη και κατεστραμμένη Ελλάδα που όμως δεν είναι αυτή που ζουν οι πολίτες. Χρησιμοποιώντας διαρκώς fake news, όπως για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού. Όταν εγώ προσωπικά, αλλά και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης έχουμε πει, σε όλους τους τόνους, ότι το νερό ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο αγαθό», προσθέτει και ξεκαθαρίζει πως «εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Θα μιλήσουμε για το μέλλον και θα αντιπαρατεθούμε στην τοξικότητα και στη χυδαιότητα με ευπρέπεια και επιχειρήματα».
«Οι πολίτες απαιτούν λύσεις και σε αυτή την απαίτηση θα ανταποκριθούμε. Οι αντίπαλοί μας επιλέγουν τον δρόμο της σύγκρουσης επειδή δεν έχουν ρεαλιστικές προτάσεις. Εμείς επιλέγουμε τη σύγκριση. Γιατί έχουμε και έργο στο χθες και πρόγραμμα για το αύριο», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Σε άλλο σημείο αναφέρει πως « πραγματικά αναρωτιέμαι εάν θα πάμε στις εκλογές εν μέσω fake news. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο το 2016 -και αυτό το θυμούνται οι Θεσσαλονικείς- επαναλαμβάνει συνέχεια ένα ψέμα έως ότου κάποιοι να το εκλάβουν ως αλήθεια. Είναι ο νόμος της προπαγάνδας. Αλλά δεν γίνεται να δηλητηριάζεται έτσι ο κόσμος. Το ίδιο έκαναν και στον Έβρο με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που δήθεν χάθηκε σε ελληνικό έδαφος. Το ψέμα τους αποκαλύφθηκε. Στο μεταξύ, όμως, η χώρα είχε διασυρθεί διεθνώς.
Το ίδιο κάνει με τις νέες υποσχέσεις του, που όποιος τις κοστολογήσει καταλαβαίνει αμέσως πού οδηγούν: στη χρεοκοπία, σε νέους φόρους ή και στα δύο μαζί.
Όσο για το νερό, μία είναι η αλήθεια: η διαχείριση των υδάτινων πόρων χρειάζεται μία Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να μην έχουμε απώλειες και διαρροές και, αντίθετα, να έχουμε φθηνότερα τιμολόγια. Τόσο απλά. Όσο για τις συναυλίες, καλώς να διασκεδάζουν όσοι πηγαίνουν. Να ξέρουν, όμως, τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν όσοι τις «καπελώνουν». Γιατί στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε ότι, απλώς, είναι ψεύτης… μετά μουσικής».

Για την τετραετία που πέρασε και τις νέες προτεραιότητες

«Όσα καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πιστέψτε με, δεν ήταν προφανή, ούτε εύκολα. Γι’ αυτό και δεν έλειψαν τα λάθη για τα οποία ξέρετε πως πάντα εγώ πρώτος αναλάμβανα την ευθύνη. Όσο, όμως, οφείλουμε να μη πανηγυρίζουμε, άλλο τόσο δεν πρέπει και να μηδενίζουμε. Να ξεχνάμε, δηλαδή, τα μεγάλα βήματα που έκανε ο τόπος και η κοινωνία μας σε όλα τα πεδία: στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική, στην άμυνα και στο Μεταναστευτικό, στη διπλωματία και τη διεθνή μας εκπροσώπηση», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρει, «θεωρώ πως φανήκαμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Δεν θα αρνηθώ ούτε τις αστοχίες, ούτε τα λάθη στη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας. Όμως αυτά δεν αναιρούν τη συνολική εικόνα. Σε σχέση με το 2019, σήμερα οι πολίτες έχουν ελαφρυνθεί από 50 και πλέον φόρους. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Τον μειώσαμε κατά 35%. Είχαμε δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε την Εισφορά Αλληλεγγύης. Και την καταργήσαμε. Όπως καταργήσαμε ουσιαστικά και τον φόρο γονικής παροχής. Ώστε κάθε γονιός να μπορεί να μεταφέρει δωρεάν την περιουσία του στα παιδιά του. Κι ακόμη, εργαζόμενοι και εργοδότες πληρώνουν, τώρα, μικρότερες εισφορές.
Στο ίδιο διάστημα, ο βασικός μισθός από 650 ευρώ το 2019 έφτασε τα 780 ευρώ, αυξημένος κατά 20%. Ενώ οι συνταξιούχοι είδαν αυξημένες αποδοχές σχεδόν 8% ύστερα από 12 χρόνια. Και όσοι από αυτούς ακόμη αδικούνται από τη διαβόητη «προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου», ήδη αποζημιώθηκαν με μία ενίσχυση 200 ή 300 ευρώ. Για να μην αναφερθώ σε όλα τα επιδόματα που αυξήθηκαν, στις ειδικές μέριμνες για τους πιο ευάλωτους. Και, ασφαλώς, στα 53 δισ. που η πολιτεία διέθεσε με σκοπό να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας στη διάρκεια όλων των εξωγενών περιπετειών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
Αυτό που μιλάει, λοιπόν, για εμάς, δεν είναι οι αόριστες υποσχέσεις. Είναι το χειροπιαστό έργο μας, σε όλους τους τομείς. Στο ψηφιακό κράτος με το gov.gr και το «112». Στα μεγάλα έργα, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται. Στην Παιδεία των 25.000 διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών και των 138 Πειραματικών Σχολείων. Της ξένης γλώσσας από το Νηπιαγωγείο και των νέων προγραμμάτων. Μιας εκπαίδευσης που προτιμά τις βιβλιοθήκες από τις βαριοπούλες με στόχο οι σπουδές να οδηγούν σε καλοπληρωμένα επαγγέλματα.
Κι ακόμη, το έργο μας μιλά για την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Υγεία. Με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ, τους 18.000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Προσπάθεια, βέβαια, που γίνεται προτεραιότητα για την επόμενη θητεία μας με αιχμή την αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας. Όπως προτεραιότητά μας θα είναι -ειδικά για τους νέους- και η προσιτή στέγη. Όπως ξέρετε, ήδη ξεκίνησε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Σε πρώτη φάση, 10.000 νέοι θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο με δόσεις χαμηλότερες από ένα ενοίκιο».
Ωστόσο, σημειώνει πως υπάρχουν ακόμη τομείς του κράτους που έχουν μείνει πίσω. «Ένα κράτος που από τη μία πλευρά μπορεί και οργανώνει μία πρωτοποριακή εκστρατεία εμβολιασμού και από την άλλη έχει, δυστυχώς, ακόμη υπαλλήλους χωρίς ευθύνη και επαγγελματισμό. Που γράφουν σε τεφτέρια πλαστές υπερωρίες. Ή παίρνουν τηλεφωνικά αναρρωτική άδεια. Ε, λοιπόν, αυτές τις νησίδες του αναχρονισμού είναι καιρός να τις ξεριζώσουμε πριν προλάβουν να μας πληγώσουν όπως έγινε στα Τέμπη», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τους βασικούς στόχους της επόμενης 4ετίας εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «3+1 προτεραιότητες».
Και εξηγεί: «πρώτον, καλύτεροι μισθοί για όλους. Με νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024 και ετήσιες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα με βάση την εθνική ανάπτυξη. Στόχος, σταδιακά έως το 2030 οι αμοιβές στην Ελλάδα να είναι στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών.
Δεύτερον, αξιοπρεπής δημόσια Υγεία. Σε σύγχρονα νοσοκομεία, με ακόμη περισσότερο προσωπικό και μέσα. Και πρωτοβάθμια φροντίδα με αιχμή τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα βασικά νοσήματα σε όλους τους πολίτες.
Τρίτον, ένα σύγχρονο, παραγωγικό και λειτουργικό Κράτος. Με καθολική ψηφιοποίηση, διαρκή αξιολόγηση του προσωπικού και επιβράβευση όταν επιτυγχάνει τους στόχους του.
Και, τέλος, μία οριζόντια πολιτική για τους νέους. Από την Παιδεία και την απασχόληση μέχρι τον Πολιτισμό και την καθημερινότητα. Με ειδική αιχμή, ωστόσο, τη Στέγη. Πέρα από τα πέντε νέα συγκροτήματα Φοιτητικών Εστιών και τα σπουδαστικά επιδόματα στέγασης, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα επεκταθεί. Και θα πλαισιωθεί από τον θεσμό της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Σε δημόσιες εκτάσεις, δηλαδή, θα χτίζονται σύγχρονα διαμερίσματα με ιδιωτικά κεφάλαια. Κάποια από αυτά θα αποζημιώνουν τους κατασκευαστές. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους θα ενοικιάζονται αποκλειστικά σε νέους με χαμηλό ενοίκιο».

Για τον φράχτη στον Έβρο, την ακρίβεια και το νερό

Με αφορμή την κριτική για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, απαντά ότι «την κριτική για το Μεταναστευτικό την επιστρέφω στην πηγή της. Γιατί εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα και ότι οι μετανάστες μπορεί να μπαίνουν, να λιάζονται και μετά… να χάνονται. Το αντίθετο», προσθέτοντας πως «η πολιτική μας σχεδόν μηδένισε τις ροές. Και την ίδια στιγμή σώζει ζωές στο Αιγαίο, έχοντας αντικαταστήσει τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης με σύγχρονες κλειστές δομές».
Για το μέτωπο της ακρίβειας, αφού σημειώνει πως η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, τονίζει ότι εξαρχής στην Ελλάδα η πολιτεία ύψωσε αναχώματα.
«Είδατε τι έγινε με τις τιμές στο ρεύμα που πλέον δεν μας απασχολούν. Με τα υπερέσοδα των εταιρειών χρηματοδοτήσαμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων καλύψαμε με την «Κάρτα Αγορών» το 10% της αύξησης στις βασικές αγορές των νοικοκυριών. Όπως και με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» μπορέσαμε και συγκρατήσαμε τις τιμές σε αρκετά προϊόντα. Μάλιστα, παρά την κριτική που δέχτηκε εδώ, το μέτρο αυτό μιμήθηκε η Γαλλία και τώρα οι Βέλγοι καταναλωτές ζητούν να εφαρμοστεί και στη χώρα τους.
Παράλληλα, όμως, υποδεχθήκαμε την εισαγόμενη ακρίβεια και με ένα μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Γιατί αυτό το ενίσχυσαν όλες οι ελαφρύνσεις από φόρους και εισφορές και όλες οι αυξήσεις που ανέφερα στην αρχή», εξηγεί.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται, «το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Για να τελειώσουν όλα αυτά τα fake news και οι σαχλαμάρες που διακινεί η αντιπολίτευση».

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 10/4

Τέλος, για τη Θεσσαλονίκη , σημειώνει πως από το 2019 ως σήμερα «έγιναν πολλά: παραδίδουμε, στα τέλη του χρόνου, το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης, που θα είναι, ταυτόχρονα, επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, για να έχει η πόλη και Μετρό και αρχαία. Άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για το FlyOver. Χωροθετήσαμε το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, στο στρατόπεδο Καρατάσιου. Λύσαμε το χωροταξικό του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Παραδώσαμε στην κυκλοφορία, νωρίτερα από το προβλεπόμενο, τους δρόμους από Θεσσαλονίκη προς Νέα Μουδανιά και Γαλάτιστα. Φυσικά και θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Και θα γίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάσαμε, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αναπτυξιακό σχέδιο με 30 εμβληματικά έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Για πρώτη φορά η εικόνα και η προοπτική της πόλης διεκδικούν τη θέση που δικαιούνται στο αύριο με μια πολυεπίπεδη προσέγγιση».
Γνωστοποιεί τέλος ότι αύριο, Δευτέρα 10/4, θα επισκεφτεί τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης