Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στροφή… στην οικονομία από Μητσοτάκη και Τσίπρα με στόχο τους αναποφάσιστους – Τα αφηγήματα και η παροχολογία

Στροφή… στην οικονομία από Μητσοτάκη και Τσίπρα με στόχο τους αναποφάσιστους – Τα αφηγήματα και η παροχολογία
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι τα ζητήματα της οικονομίας ιεραρχούνται πολύ ψηλά από τους πολίτες
Σχετικά Άρθρα
Είναι σαφές ότι το επόμενο διάστημα Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κάνοντας στροφή σε προνομιακές για το καθένα ατζέντες.

Απολογισμός Μητσοτάκη

Είδαμε τις προηγούμενες μέρες, ο Πρωθυπουργός κινήθηκε στο πεδίο της οικονομίας κάνοντας έναν απολογισμό της ελληνικής οικονομίας για την τετραετία του με μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2019, περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερο ΑΕΠ και παράλληλα με αισθητή μείωση φόρων, μείωση του συντελεστή δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας σε ένα ποσοστό κοντά στο 10%.

Υποσχέσεις και παροχές

Ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 κατά 20%, στην αύξηση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και στην εξαγγελία του για αύξηση κατά 8% των αναπηρικών επιδομάτων. Είναι ξεκάθαρη η στόχευσή του να συνθέσει ένα αφήγημα ανάπτυξης και αύξησης των εισοδημάτων παρόλο που το αφήγημα αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις που βιώνει η αγορά, παρά την ονομαστική μείωση του πληθωρισμού. Τέλος, είδαμε την κυβέρνηση να στέκεται στο πρόβλημα στέγασης των νέων με την εκκίνηση του προγράμματος δανειοδότησης για αγορά νέου σπιτιού.

Στοχευμένη παρέμβαση από Τσίπρα για κόκκινα δάνεια, funds και δάνεια

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε πιο στοχευμένα και ασχολήθηκε με προβλήματα που υπήρχαν και που τώρα βρίσκονται πάλι σε έξαρση, όπως η αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω μεγάλων επιτοκίων αλλά και γενικότερα η προστασία της πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, σε μία κίνηση πολιτικού συμβολισμού προσκάλεσε τη Λούκα Κατσέλη, την εισηγήτρια του ομόνυμου νόμου που ήταν ο νόμος της προστασίας της κατοικίας στα πρώτα χρόνια του μνημονίου. Θεωρεί έτσι ότι μπορεί να αγγίξει πιο λαϊκά στρώματα, στους αγρότες αλλά και μικρομεσαία που βλέπουν ότι η δόση του στεγαστικού τους έχει αυξηθεί πολύ και συνδυαστικά με τη συμπίεση των εισοδημάτων από την ακρίβεια στην αγορά, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Οι εξαγγελίες Τσίπρα

Γι’ αυτό και βλέπουμε μία στοχευμένη επίθεση στα funds που χειρίζονται τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες. Μην ξεχνάμε ότι λίγες μέρες πριν, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε έκτακτο φόρο στα υπερέσοδα των τραπεζών οι «οποίες κρατάνε καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων και αυξάνοντας διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων». Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας σε προηγούμενη του περιοδεία έχει αναπτύξει μία σειρά φιλολαικών μέτρων με πιο «εμβληματικές», τις 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο, επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, κατώτατος μισθός στα 880 και αύξηση μισθού δημ. υπαλλήλων στο 10% και την κρατικοποίηση της ΔΕΗ…

Έσωσε το τουριστικό 2022 τη κυβέρνηση

Ο Πρωθυπουργός, από την άλλη, να τονίσουμε ότι παραδέχτηκε ότι τα έσοδα της τουριστικής χρονιάς 2022, τα οποία ξεπέρασαν τους αρχικούς στόχους, «έσωσαν» την κυβέρνηση αφού δημιούργησαν μεγαλύτερες εφεδρείες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να στηριχθούν κοινωνικές ομάδες (fuel pass, market pass κ.α) κατά τη διάρκειας της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας. Και με αυτό το τρόπο δεν βγήκε εκτός ο προϋπολογισμός του 2022 που δεν παρουσίασε πρωτογενές έλλειμμα.

Στόχευση Μητσοτάκη-Τσίπρα στην οικονομία γιατί είναι το πρωταρχικό ζήτημα

Δεν είναι τυχαίο που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέκονται πολύ στο θέμα της οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι τα ζητήματα της οικονομίας ιεραρχούνται πολύ ψηλά από τους πολίτες και η τσέπη ή το πορτοφόλι του νοικοκυριού βαραίνει πολύ στη κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας. Μπορεί να είναι σημαντικά στοιχεία τα θεσμικά θέματα ( π.χ υποκλοπές) ή οι ψηφοφόροι να λειτουργούν με το θυμικό αλλά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων λειτουργεί με βάση το «πορτοφόλι» του.

Οι ερχόμενες περιοδείες Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει αυτό το αφήγημα της «ανάπτυξης» και των «καλύτερων μισθών» στις επόμενες περιοδείες που έχει. Στη Ήπειρο θα μεταβεί σήμερα Τετάρτη 5/4 και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα μαζί με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη.
Επόμενοι σταθμοί για το «θετικό αφήγημα» της κυβέρνησης και για τα πολιτικά μηνύματα του Μητσοτάκη είναι την ερχόμενη Πέμπτη η δυτική Αθήνα (Πετρούπολη) και πιθανότατα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας το Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος) καθώς και η Θεσσαλονίκη.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης