Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θρίλερ – Στο 3% η διαφορά υπέρ ΝΔ από 17% πριν 2 χρόνια, 7κομματική βουλή και στις δύο κάλπες, σίγουρα εντός οι Έλληνες

Θρίλερ – Στο 3% η διαφορά υπέρ ΝΔ από 17% πριν 2 χρόνια, 7κομματική βουλή και στις δύο κάλπες, σίγουρα εντός οι Έλληνες
Η καθίζηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεαματική, πριν δύο χρόνια οι διαφορές ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 17 μονάδες και τώρα έχουν υποχωρήσει στις 3 μονάδες.
Σε εκλογικό θρίλερ εκτυλίσσονται οι εκλογές στις 21 Μαίου 2023 αφού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις φανερές αλλά και αυτές που δεν δημοσιοποιούνται…αλλά και οι εκτιμήσεις έμπειρων πολιτικών παραγόντων.

Ποια τα 10 βασικά συμπεράσματα;

1)Η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται και αυτή την πρωτιά δεν θα την χάσει.
Η πιθανότητα να περάσει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδενική με βάση τον αξιόπιστο διαχρονικό δείκτη της παράστασης νίκης.
Ιστορικά το κόμμα που προηγείται στην παράσταση νίκης δεν έχει χάσει ποτέ την πρωτιά τα τελευταία 40 χρόνια, η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης. 
Ωστόσο μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, προς το Φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Αυτό το επισημαίνουμε ως ιδιαίτερα πιθανή τάση, η αντίστροφη μέτρηση θα έχει ξεκινήσει η πολιτική φθορά για την ΝΔ θα είναι μονόδρομος…

2)Ωστόσο η καθίζηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεαματική, πριν δύο χρόνια οι διαφορές ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 17 μονάδες και τώρα έχουν υποχωρήσει στις 3 μονάδες.
Η ΝΔ θα βρεθεί στο 32% ίσως και 33% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 29%.
Να θυμίσουμε ότι το 2015 επί Σαμαρά η ΝΔ είχε λάβει 28%, ποσοστά κάτω από 30% για την ΝΔ θα θεωρηθούν προσωπική ήττα για τον Μητσοτάκη.
Πάντως παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ανακάμπτει η ΝΔ κατά μια μονάδα, ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη να κρατηθούν σε μια αξιοπρεπή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη παγιώνει ποσοστά, δεν υποχώρησε στο 3% όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι μετά την ήττα του 2019 αλλά δεν έχει δυναμική.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ήττα με τόσα λάθη από την ΝΔ να μην μπορεί να περάσει μπροστά.

3)Η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι 7κομματική αφού και το Εθνικό κόμμα Έλληνες θα πάρει από το A1 τμήμα του Αρείου Πάγου την έγκριση να κατέλθει στις εκλογές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι 7κομματική θα είναι η βουλή και στις δεύτερες εκλογές στις αρχές Ιουλίου 2023.

4)Με βάση την απλή αναλογική στις εκλογές στις 21 Μαίου 2023 η Νέα Δημοκρατία θα λάβει 110 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 93 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 36 έδρες και από 13 με 14 έδρες τα υπόλοιπα κόμματα με το ΚΚΕ λίγες περισσότερες.
Η βουλή και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και στην δεύτερη θα είναι 7κομματική, με πιθανολόγηση πάνω από 95%.

5)Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχασε την δυναμική του, το 15% στο οποίο είχε φθάσει δημοσκοπικά έχει χαθεί και πλέον κινείται πέριξ του 11% που ωστόσο είναι πάνω από τις εκλογές του 2019.
Το ΠΑΣΟΚ εάν πέσει κάτω από το 10% θα θεωρηθεί πολύ μέτρια επίδοση και όσο πλησιάζει προς το 8% θα θεωρηθεί ήττα.
Για την ώρα το 11% φαίνεται εφικτό στις εκλογές στις 21 Μαίου 2023…

6)Το Εθνικό κόμμα Έλληνες που θα εισέλθει στην Βουλή αναμένεται να λάβει ποσοστά τουλάχιστον 4,5% και υπό όρους 5% αφού εκεί διοχετεύεται όλη η αντισυστημική ψήφος.
Στο Εθνικό κόμμα Έλληνες πολιτεύεται στην Α΄ Αθηνών ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος μέσω συνεδρίου αποχώρησε από την ηγεσία την οποία ανέλαβε ο αρεοπαγίτης πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κανελλόπουλος.

7)Ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 21 Μαίου θα υποστεί την μεγαλύτερη φθορά αλλά ποντάρει ότι στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που θα λάβει και το bonus των 40+ εδρών αρχές Ιουλίου ότι οι νέοι ψηφοφόροι όπου θα ψηφίσουν αντισυστημικά δεν θα πάνε να ψηφίσουν είτε γιατί θα είναι διακοπές, είτε γιατί θα εργάζονται στα νησιά…
Το σενάριο αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, ωστόσο δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

8)Με βάση τις ηλικιακές κατανομές, η ΝΔ μετατρέπεται με ταχύτητα όπως και το ΚΚΕ σε κόμμα των ηλικιωμένων ενώ χάνει την διεισδυτικότητα της στους νέους, το στοιχείο αυτό είναι άκρως ενδιαφέρον και ανησυχητικό και δείχνει… ότι το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι ρόδινο...

9)Το άθροισμα των κομμάτων πλην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που θα μπουν στην Βουλή - θα είναι 7κομματική - υπολογίζεται αθροιστικά στο 30% με 31% ποσοστά παραπλήσια με της ΝΔ... και αυτό είναι σημείο των καιρών...

10)To βασικό ερώτημα είναι στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η ΝΔ θα έχει 142 με 143 έδρες και θα χρειαστεί συνασπισμό με άλλο κόμμα...
Οι αναφορές ότι η ΝΔ θα βάλει φίλους επιχειρηματίες - που δεν είναι και λίγοι - να πληρώσουν για να πάρει άλλους βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση το βρίσκουμε επιπόλαιο.
Η ΝΔ θα συνεργαστεί είτε με το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη είτε με τον Βελόπουλο... το δεύτερο σενάριο θα είναι και η αρχή του τέλους για τον Κ. Μητσοτάκη.
Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες εκλογές σημαίνει κυβέρνηση με 162 βουλευτές.

edressssbn.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης