Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 5 μονάδες για τη Νέα Δημοκρατία – Με 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ - Στο 3,5% οι Έλληνες

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 5 μονάδες για τη Νέα Δημοκρατία – Με 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ - Στο 3,5% οι Έλληνες
H Pulse αναφέρει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν με τα ποσοστά που τους δίνει στην εκτίμηση ψήφου να σχηματίσουν κυβέρνηση
Προβάδισμα 5% για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η νέα δημοσκόπηση της Pulse, στη δημοσκόπησή της για το διάστημα 30 Μαρτίου - 3 Απριλίου, που παρουσιάστηκε από γνωστό τηλεοπτικό σταθμό...
Στα ίδια ποσοστά , σε σχέση με την τελευταία έρευνα της ίδιας εταιρείας, μετρήθηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει άνοδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός στο ποσοστό που είχε καταγραφεί και στην προηγούμενη δημοσκόπηση.
Έτσι, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα (με αναγωγή επί των εγκύρων) φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4, στα μέσα Μαρτίου, με τη ΝΔ να παίρνει 31% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ (από 30% και 26%, αντίστοιχα).
prothessi-anagogi.png
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 10%, ΚΚΕ 6%, Ελληνική Λύση 4%, ΜεΡΑ25 4%, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3,5%, Αλλο 4%, ενώ οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που επέλεξαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα φτάνουν το 11,5%.
Η πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις καταγράφει τα εξής ποσοστά ανά κόμμα: ΝΔ 29,5, ΣΥΡΙΖΑ 25, ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής 9.5, ΚΚΕ 5,5, Ελληνική Λύση 3,5, ΜεΡΑ25 3,5, Εθνικό Κόμμα Έλληνες 3, Άλλο 4, Λευκό/άκυρο/αποχή: 5 και Αναποφάσιστοι/ Δεν απαντώ: 11,5.
prothessi-oles.png
Στην παράσταση νίκης, πάντως, δηλαδή στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο;», η ΝΔ διατηρεί και αυξάνει τη συντριπτική της υπεροχή. Λαμβάνει 52 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι 48 στα μέσα Μαρτίου), ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 28 μονάδες (έναντι 27 στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει πλέον στις 24 μονάδες.
3_2.png
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 36 μονάδες, έναντι 25 του Αλέξη Τσίπρα, που παίρνει μόλις μια μονάδα παραπάνω από τον τρίτο που είναι ο «Κανένας» και καταγράφει 24 μονάδες. Το 11% των ερωτηθέντων απάντησε ότι καταλληλότερος πρωθυπουργόςείναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.
katalliloteros_0.png
Ένας στους πέντε ερωτηθέντες (ποσοστό 22%) απαντά ότι θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία, αν στις εκλογές της 21ης Μαϊου δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ωστόσο, το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πρέπει μεν να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει, τότε να γίνουν εκλογές. Ο ένας στους 3 (ποσοστό 33%) δηλώνει ότι θα πρέπει στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας να γίνουν εκλογές το συντομότερο.
tinaginei.png

Στο σύνολό τους, οι ερωτηθέντες απαντούν ότι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσουν είναι η κοινωνική πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία, η ακρίβεια και η οικονομία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τα θέματα θεσμών και διαφάνειας, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη. Το δυστύχημα στα Τέμπη, πάντως, είναι πιο ψηλά στην ιεράρχηση των παραμέτρων από τις οποίες εξαρτάται η ψήφος, μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, ηλικίας 17 έως 29 ετών.
kritirio-oloi.png
kritirioneoi.png
kritirio-gkrizazoni.png
To 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήθελε κυβέρνηση ΝΔ ή με βασικό κορμό τη ΝΔ, ενώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ήθελε το 30% των ερωτηθέντων.
kibernisssi-synergasias.png
Στη δημοσκόπηση αποτυπώνονται δύο σενάρια κατανομής εδρών με κριτήριο το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής στην κάλπη της απλής αναλογικής, στις 21 Μαϊου. Στο σενάριο να μείνει εκτός βουλής 4,5% και να εκπροσωπηθούν επτά κόμματα η κατανομή των εδρών θα είναι όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
eptakommatiki.png
Στο δεύτερο σενάριο με 8,5% εκτός βουλής και εξακομματικό κοινοβούλιο, η κατανομή των εδρών θα είναι όπως φαίνεται ακολούθως:
dsa.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης