Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτοδυναμία τέλος για τη ΝΔ, ορατά σενάρια μόνο η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ ή Ελληνική Λύση Βελόπουλου

Αυτοδυναμία τέλος για τη ΝΔ, ορατά σενάρια μόνο η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ ή Ελληνική Λύση Βελόπουλου
Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μικρό χρόνο ζωής
Σχετικά Άρθρα
Στενεύουν τα περιθώρια για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς μικραίνουν τα εκλογικά κοινά από που μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ βρίσκεται πολύ κάτω από αυτό που περίμενε πριν λίγο καιρό, οι δημοσκοπήσεις την βρίσκουν από το 28-32,5%. Οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων δεν βλέπουν αυτοδυναμία και πλέον όλα τα σενάρια είναι δυνατά.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που θέλουν τη ΝΔ να αυξάνει τη ψαλίδα με το ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνται προσπάθειες ωραιοποίησης της κατάστασης που δεν ξεφεύγουν από το γενικό κανόνα, ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ορατή.
Πριν λίγες μέρες, δύο δηλώσεις γκάφες του Παπαδημούλη και του Φίλη για τον φράχτη στον Έβρο, έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να επισκεφτεί τον Έβρο και στη ΝΔ να ανοίξει ξανά τη δεξιά ατζέντα μήπως κλείσει τις μεγάλες διαρροές που παρατηρούνται.

Λίγοι πιστεύουν στην αυτοδυναμία

Άλλο ένα στοιχείο που λίγοι παρατήρησαν είναι ότι στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ έχει γύρω στο 70% συσπείρωση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 58% που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει τη διαφορά με τη ΝΔ όσο ερχόμαστε πιο κοντά στις εκλογές.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, λίγοι πιστεύουν στο στόχο της αυτοδυναμίας.

Επιστρατεύουν αυτοδιοικητικούς

Όπως λένε πηγές, η ΝΔ θα φέρει ένα νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που δεν θα εξαιρεί τους αντιπεριφερειάρχες από το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή, όταν παλαιότερα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη το είχαν αποκλείσει.
Όπως φαίνεται, τα πράγματα για την συσπείρωση της γαλάζιας βάσης είναι δύσκολα.
Εκεί που απέκλειαν υποψήφιους τώρα όλοι προσπαθούν να μαζέψουν και την τελευταία ψήφο.

Τα δύο βασικά σενάρια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ-Ελλ.Λύση

Όμως, καθίσταται νοητό ότι η αυτοδυναμία είναι πολύ μακρινό σενάριο. Πλέον, υπάρχουν συζητήσεις είτε για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είτε για τη συνεργασία με το κόμμα Βελόπουλου. Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι εύκολη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τονίσει ότι δεν θα δεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό αλλά όλα μπορεί να αλλάξουν εάν λάβει το ΠΑΣΟΚ καθετοποιημένα κάποια υπουργεία. Δηλαδή, ορίσει από υπουργούς μέχρι γενικούς γραμματείς και διευθυντές.

Πιο εύκολος παίκτης ο Βελόπουλος

Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη φορά που πολιτικός θα έχει πατήσει το λόγο του. Πάντως, στην περίπτωση που υπάρξει ολική άρνηση ή που δεν υπάρχει συμφωνία για το μοίρασμα των υπουργείων, η ΝΔ μπορεί να στραφεί στον Κυριάκο Βελόπουλο που θα είναι πιο «βολικός» παίχτης. Σε αυτή τη περίπτωση μπορεί να δυσαρεστηθούν κάποιοι κεντροαριστεροί, στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη αλλά ο στόχος του είναι να παραμείνει στην Πρωθυπουργία.
Εάν, όμως, και ο Βελόπουλος δεν δεχτεί συγκυβέρνηση τότε οδηγούμαστε σε αδιέξοδο με μόνο οράτο σενάριο την απόσυρση Μητσοτάκη και τον ερχομό προσώπου που θα ενώνει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Εκεί, ουσιαστικά, θα έχουμε και εξελίξεις στο θέμα ηγεσίας της ΝΔ.

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει

Σε κάθε περίπτωση, είτε στο αδύναμο σενάριο της αυτοδυναμίας όπου η ΝΔ θα έχει 151 βουλευτές, είτε στο σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ-Ελληνική Λύση, ο κυβερνητικός χρόνος της επόμενης κυβέρνησης θα είναι μετρημένος. Οι διεθνείς εξελίξεις στα τραπεζικά συστήματα, η επερχόμενη ευρωπαϊκή ύφεση, οι σκληρές δημοσιονομικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση που θα καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2023 είναι α) ενδείξεις πολιτικής αστάθειας και β) σήματα ανόδου των δεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που ούτως ή άλλων έχουν ανέβει δυναμικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε τροχιά εξουσίας – Οι «Ελληνες» θα αποκτήσουν μεγαλύτερα ποσοστά

Συνεπώς, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα πάει μακριά. Το εθνικό κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» εάν δεν υπάρξει απαγόρευση καθόδου του στις εκλογές μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερα ποσοστά (θα ακολουθήσει την πορεία άλλων εθνικών κομμάτων στην Ευρώπη που είναι ρυθμιστές) ενώ η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα φέρει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας. Ως επιστέγασμα της συνολικής πολιτικής αλλαγής που παρατηρείται ήδη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι ότι στις αμερικανικές εκλογές θα έχουμε ολική επαναφορά για τον Donald Trump.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης