Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημοσκόπηση MARC: Προβάδισμα 5,3% για τη ΝΔ - Στο 31,7% έναντι 26,4% του ΣΥΡΙΖΑ – Πίεση Ανδρουλάκη λόγω… άγνωστου «Χ» πρωθυπουργού

Δημοσκόπηση MARC: Προβάδισμα 5,3% για τη ΝΔ - Στο 31,7% έναντι 26,4% του  ΣΥΡΙΖΑ – Πίεση Ανδρουλάκη λόγω… άγνωστου «Χ» πρωθυπουργού
Η ΝΔ ανακτά 1,3 από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες που έχασε μετά τα Τέμπη και πλέον, βρίσκεται στο 30,9%, ποσοστό που με αναγωγή επί των έγκυρων ανεβαίνει στο 31,7%
Σχετικά Άρθρα

Προβάδισμα 5,3 μονάδων της ΝΔ, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 31,7% έναντι 26,4% του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δείχνουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της MARC, για το «Πρώτο Θέμα».
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μοιάζει στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο με 5,9% είναι το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 με 4,3% φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην Βουλή, ακολουθεί με 4% η Ελληνική Λύση, ενώ το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζεται στο 3,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η κυβέρνηση ανακτά μέρος των απωλειών που κατέγραψε μετά το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς η κυβερνητική παράταξη ενισχύει το προβάδισμά της έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα, ανακτά σχεδόν το μισό από το χαμένο έδαφος, μπαίνοντας εκ νέου σε τροχιά που μπορεί να οδηγήσει σε κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις κάλπες της 2ας Ιουλίου που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση έγινε στις 27-30 Μαρτίου, σε δείγμα 1.213 ψηφοφόρων.
Βάσει αυτής, σημειώνεται συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή και οι αναποφάσιστοι. Μάλιστα, το άθροισμα της αδιευκρίνιστης ψήφου υποχωρεί στο 11,9% (από 14,9% στην πρώτη έρευνα μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη).
Πάντως, τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι από την πρώτη κάλπη είναι εξίσου πιθανό να προκύψουν άκρως οριακές αριθμητικές πλειοψηφίες τόσο για τη συνεργασία ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, όσο και για τη συγκρότηση της λεγόμενης "κυβέρνησης ηττημένων", δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ  με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.
Βάσει των συσχετισμών της μέτρησης, το πρώτο άθροισμα κινείται γύρω στο 45,5% και το δεύτερο κοντά στο 44,5% . Και στις δύο περιπτώσεις, η πιθανότητα για πλειοψηφία 151 βουλετυών από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα εξαρτηθεί από το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς σε περίπτωση που το άθροισμά τους κινηθεί πανω από 8%, τότε όλα είναι ανοιχτά.

Άνοιγμα της ψαλίδας

Στην πρόθεση ψήφου με απλή αναλογική φαίνεται πως ανοίγει εκ νέου η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αφού διαμορφώνεται στο 5,2%  από 4,6% που ήταν σητν προηγούμενη δημοσκόπηση της MARC. 
Η ΝΔ ανακτά 1,3 από τις 2,9 εκατοστιαίες μονάδες που έχασε μετά τα Τέμπη και πλέον, βρίσκεται στο 30,9%, ποσοστό που με αναγωγή επί των έγκυρων ανεβαίνει στο 31,7%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  ακολουθεί με 25,7% (+0,7%), που με την αναγωγή γίνεται 26,4%, αποτελώντας την καλύτερη επίδοσή του από τον Δεκέμβριο του 2021.
Τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που υποχώρησε στο 9,7% (-0,2%) , επίδοση που θολώνει την εντύπωση ότι θα περνούσε τον πήχη του διψήφιου ποσοστού που είχε δημιουργηθεί μετά την εκλογή Ανδρουλάκη.
m.JPG
Το ΚΚΕ ανεβαίνει στο 5,8% (+0,2%) που με αναγωγή επί των έγκυρων γίνεται 5,9%, το ΜέΡΑ25 στο 4,2% (+0,7%) που με την αναγωγή γίνεται 4,3%, η Ελληνική Λύση στο 3,9% - με την αναγωγή στο 4% , το Εθνικό Κόμμα Ελλήνων του έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη (η συμμετοχή του στις κάλπες θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο) στο 3,7% (0,7%)  που με αναγωγή γίνεται 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 1,1%, κλπ.
μ2.JPG
Πίεση Ανδρουλάκη

Πιέζεται δημοσκοπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, λόγω των πρόσφατων μηνυμάτων του για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τη δήλωσή του ότι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα δεχόταν Μητσοτάκη ή Τσίπρα για πρωθυπουργό.
Δύο στους τρεις ψηφοφόρους (το 66,3%) χαρακτηρίζει λάθος τη αυτή τη δήλωση Ανδρουλάκη και σωστή μόνο το 24,8%. 
m5.JPG

Εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη

Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στο τιμόνι της χώρας;», το 43,7% δήλωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του 32% του Α. Τσίπρα , ενώ το 24,3% δεν απάντησε.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40,7% είναι ο δημοφιλέστερος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αν και η εικόνα του επλήγη από την τραγωδία στα Τέμπη (από 48,6% θετικές γνώμες τον Φεβρουάριο υποχώρησε στο 38,9% στις αρχές Μαρτίου), ενώ δεύτερος αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με 31,2%. (από 33,2% τον Φεβρουάριο)
Στην τρίτη θέση ο Δ. Κουτσούμπας με 30,9% (άνοδος σχεδόν 5 μονάδων) , ενώ η δημοφιλία του Ν. Ανδρουλάκη κινήθηκε πτωτικά και έτσι, πέρασε τέταρτος με 24,6%.
Ακολουθεί ο Γ. Βαρουφάκης με 23,9% και ο Κ. Βελόπουλος με 16,5%.
m6_2.JPG

MARC.JPG

Δημοσκόπηση Prorata: Στο 3% η διαφορά, με 28,5% για τη ΝΔ και 25,5% για ΣΥΡΙΖΑ – «Κλειδώνουν» οι δεύτερες κάλπες

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν την αναδιάρθρωση του προεκλογικού σκηνικού και την κλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου, αναδεικνύει και η δημοσκόπηση της Prorata για την ΕΦΣΥΝ, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται πολύ κοντά και ταυτόχρονα αθροιστικά κάτω από το 50%, ενώ ενδυναμώνονται μικρότεροι σχηματισμοί και το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει αδυναμία να καταστεί ουσιαστικός ρυθμιστής της κατάστασης.
Εντονη ρευστότητα κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται στην Ελλάδα ενόψει της πρώτης κάλπης, καθώς δεν καταγράφεται δυναμική κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο, μιας και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αμφότερα δεν υπερβαίνουν το 30% και το ΠΑΣΟΚ δεν επιδεικνύει δυναμική υπέρβασης του 12%.
Μέχρι στιγμής όμως, δημοσκοπικά καταγράφεται η φθορά της Νέας Δημοκρατίας, κυρίως λόγω της τραγωδίας των Τεμπών.
Επίσης, προφανής είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την ψήφο διαμαρτυρίας και του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει θετική δυναμική.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών, η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κλείσει αισθητά την τελευταία περίοδο στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου, καταγραφόμενη πλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες και δημιουργώντας έτσι μια νέα συνθήκη κατά την οποία τίποτα πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον «Σφυγμό» του Μαρτίου από την Prorata για λογαριασμό της «Εφ.Συν.».
Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 28,5% από 30% τον Νοέμβριο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25,5% από 25%.
Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της ΝΔ και τη στατικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει στο προσκήνιο μικρότερα κόμματα, όπως την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, δεδομένου ότι το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει ούτε ανοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Αν επίσης, ο Άρειος Πάγος δεν απαγορεύσει τη συμμετοχή του κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, τότε το κοινοβούλιο θα κονιορτοποιηθεί έτι περαιτέρω, στην πρώτη κάλπη.
Όπερ σημαίνει ότι οι όποιες προοπτικές συνεργασιών μετά την πρώτη κάλπη δεν μοιάζουν ρεαλιστικές.
Έτσι, οι επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική μοιάζουν αναπόφευκτες.
πρ1_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης