Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ταβάνι της ΝΔ στις πρώτες εκλογές το 33%, ανέφικτη η αυτοδυναμία, μονόδρομος η συνεργασία - Ρυθμιστής ο Κασιδιάρης

Το ταβάνι της ΝΔ στις πρώτες εκλογές το 33%, ανέφικτη η αυτοδυναμία, μονόδρομος η συνεργασία - Ρυθμιστής ο Κασιδιάρης
Η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες εκλογές δεν μπορεί να πάρει πάνω από 33%
Σχετικά Άρθρα
Τα δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι μετά από έναν μεγάλο γύρο δημοσκοπήσεων είναι τα εξής:

Ανώτατο όριο για ΝΔ το 33%

Η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες εκλογές δεν μπορεί να πάρει πάνω από 33%.
Το 33% είναι το ταβάνι της παράταξης σε αυτή τη φάση.
Δεν είναι ούτε νίκη, ούτε ήττα.
Μπορεί στις δεύτερες εκλογές να πάει παραπάνω αλλά θα είναι λόγω ότι θα υπάρχει μικρότερο εκλογικό σώμα, αφού πολλοί δεν θα ενδιαφερθούν να ψηφίσουν δεύτερη φορά.
Οπότε εάν η ΝΔ πετύχει ποσοστό άνω του 33% είναι πλασματικό, θα οφείλεται στο μικρότερο δείγμα, στην αποχή των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων και ίσως λόγω καλοκαιριού που θα λείπουν από τα εκλογικά κέντρα οι νέοι ψηφοφόροι.
Ωστόσο η ΝΔ δεν μπορεί να κινηθεί πάνω από 32-33% με τη μέγιστη συσπείρωση.

Εφικτή η συγκυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον το ΠΑΣΟΚ πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 12%, ο σχηματισμός κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή δεν είναι ανέφικτος. Είναι εφικτή η συνεργασία των δύο κομμάτων αλλά θεωρούμε ότι η εμμονή Μητσοτάκη να είναι Πρωθυπουργός και η σκληρή ατζέντα που θα θέσει ο Ανδρουλάκης, δεν θα αφήσουν να ευοδώσει το σενάριο αυτό, οπότε θα πάμε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές τον Ιούλιο με σκληρά διλήμματα από τον Κ.Μητσοτάκη για να «φοβίσει» το κεντρώο κοινό με αστάθεια και ακυβερνησία.

Αδύνατη η αυτοδυναμία με αυτά τα δεδομένα

Η άποψή μας είναι ότι δύσκολα θα κάνει την υπέρβαση, δύσκολα θα πείσει το εκλογικό κοινό ενώ παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλο κοινό που πιστεύει ότι είναι πιο αποτελεσματικές και πιο αντιπροσωπευτικές οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Στην χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis το 49% είναι υπέρ για τις συνεργασίες ενώ το 48% προτιμάει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Συν αυτώ στις δημοσκοπήσεις υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό, πολύ κοντά στο ποσοστό του Κ.Μητσοτάκη που θεωρεί ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν είναι ικανός. Και αυτό δείχνει μαζί με το όριο του 33% ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει να λάβει ψήφους από άλλα κόμματα την δεύτερη Κυριακή.

Ρυθμιστής ο Κασιδιάρης- Αν μπει στη Βουλή, δεν θα υπάρξει ποτέ αυτοδυναμία ΝΔ

Μία σημαντική υποσημείωση: Αν τελικά κατέβει στις εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, τότε το σκηνικό αλλάζει σημαντικά.
Με επτακομματική Βουλή, η αυτοδυναμία είναι απλά αδύνατη.
Δεν υπάρχει εκεί κάποιο εναλλακτικό σενάριο, ο Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάει σε συγκυβέρνηση. Και αν κρίνω από τους σκληρούς όρους Ανδρουλάκη, θα οδηγηθεί σε απόσυρση και θα οδηγηθούμε σε άλλο πρόσωπο. Εκτός αν έχουμε αποστασίες από το ΠΑΣΟΚ.

Η επτακομματική βουλή κάνει υποχρεωτική την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Επίσης, κάτι που δεν έχει σκεφτεί κανείς.
Αν υπάρχει μέσα στην Βουλή το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα», δηλαδή έχουμε επτακομματική Βουλή ο Κ.Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να πάει ούτε σε τρίτες εκλογές διότι και πάλι δεν θα μπορεί να κερδίσει αυτοδυναμία.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ουσιαστικά η είσοδος Κασιδιάρη στην Βουλή, φέρνει τον Κ. Μητσοτάκη πιο κοντά στην έξοδο.
Επίσης, θεωρούμε ότι στις δεύτερες εκλογές τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων μπορεί να πέσουν πλην των «Ελλήνων για την Πατρίδα» που θα κρατηθούν και μπορεί να φτάσουν και στο 6% αφού θα αποτελούν την μοναδική έκφραση της αντισυστημικής ψήφου. Αν όμως, δεν κατέβει στις εκλογές, πιστεύεται ότι δεν θα υπάρξει μετακίνηση των ψηφοφόρων, δεν θα πάνε σε άλλο κόμμα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης