Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης συνδέει επενδυτική βαθμίδα με... αυτοδυναμία στις εκλογές - Διαβεβαιώσεις για τις τράπεζες

Ο Μητσοτάκης συνδέει επενδυτική βαθμίδα με... αυτοδυναμία στις εκλογές - Διαβεβαιώσεις για τις τράπεζες
Ο πρωθυπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς, η κυβέρνηση εστιάζει στα επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας. Αυτό σε συνδυασμό «τη σύγκρουση με τις χρόνιες παθογένειες» φαίνεται πως είναι το αφήγημα της ενόψει των εκλογών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, συνέδεσε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με την επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές του Μαΐου. «Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταχεία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Η αύξηση των επιτοκίων

Αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων και κατά συνέπεια του κόστους δανεισμού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης επιτοκίων. Στην Ελλάδα τα επιτόκια δεν καθορίζονται από την ΤτΕ, αλλά από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή εφόσον η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, θα μπορεί να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023».

Η ενεργειακή ακρίβεια

Όσον αφορά την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έμπρακτη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με την απορρόφηση μέρους μέρος της αύξησης στα ενεργειακά τιμολόγια. «Καθώς μειώνονται οι τιμές υπάρχει ανάγκη για μικρότερη επιδότηση, ωστόσο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ συμπλήρωσε «πρέπει να γεμίσουμε τις αποθήκες αερίου αλλά και να αλλάξουμε το μοντέλο τιμολόγησης ώστε να μην αυξάνονται οι τιμές μαζί με την οριακή τιμή του συστήματος».
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε αυτές τις συζητήσεις. «Θέλουμε περισσότερα δίκτυα και διασυνδέσεις με τον Βορρά για να μπορούμε να εξάγουμε την ενέργεια που παράγουμε εμείς ή την ενέργεια που μπορούμε να μεταφέρουμε από τη Βόρεια Αφρική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαιώσεις για τις τράπεζες

Τέλος, ο πρωθυπουργός παρείχε διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό. Να σας διαβεβαιώσω ότι και οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές και δεν απειλούνται από την νευρικότητα στις αγορές.
Όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40%, σήμερα είναι 10%. Έχουν μπει ιδιωτικά κεφάλαια σε δύο τράπεζες. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν τους τύχαινε μια τέτοια κρίση επί των ημερών τους» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης