Πολιτική

Βουλή – Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα Τέμπη: Αίτημα για κλήτευση και άλλων προσώπων

Βουλή – Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα Τέμπη: Αίτημα για κλήτευση και άλλων προσώπων
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθ. Μπούρας, αναφορικά με τις κλητεύσεις και άλλων προσώπων για ακρόαση φορέων που έχουν ζητηθεί και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πρότεινε αυτό να απασχολήσει την Επιτροπή στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης
Σχετικά Άρθρα
Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με φόντο την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και την ακρόαση των τριών πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών – Κ. Καραμανλή, Χρ. Σπίρτζη και Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά και του νυν, Γ. Γεραπετρίτη, σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση - σηματοδότηση των σιδηροδρόμων.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαδικαστικά θέματα που τέθηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ οι τέσσερις που κλήθηκαν σε ακρόαση κάθισαν στις θέσεις των υπουργικών εδράνων της Γερουσίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθ. Μπούρας πρότεινε η ακρόαση των τεσσάρων να αρχίσει με τη σειρά που διαχειρίστηκαν τη σύμβαση με αριθμό 717 κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ αναφορικά με τις κλητεύσεις και άλλων προσώπων για ακρόαση φορέων που έχουν ζητηθεί και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πρότεινε αυτό να απασχολήσει την Επιτροπή στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, Γ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει η σημερινή συνεδρίαση να αφιερωθεί στις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα με την ακρόαση των τεσσάρων παριστάμενων υπουργών, αλλά και άλλων προσώπων, ενώ ζήτησε η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ακρόαση και άλλων προσώπων να γίνει μέσα στον Μάρτιο και να μη χρειαστεί η πάροδος ενός μήνα για να συγκληθεί ξανά η Επιτροπή ε με τη διαδικασία της χρήσης του αιτήματος των 2/5 από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χ. Καστανίδης, ζήτησε η σημερινή συνεδρίαση να θεωρηθεί η αρχή μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας, προκειμένου μετά από λίγες ημέρες να έχουμε προσκλήσεις για νέες ακροάσεις για το θέμα σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν καταθέσει τα κόμματα. Υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε ζητήσει να κληθούν στην Επιτροπή και άλλα πρόσωπα και θεσμοί για να διερευνηθεί το σιδηροδρομικό δυστύχημα, όπως η ΡΑΣ, οι εκπρόσωποι εργαζομένων, διευθύνοντες και πρώην διοικητές του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, τόνισε ότι εμείς έχουμε ζητήσει να κληθούν όλοι οι υπουργοί Μεταφορών από το 2007 που άρχισε η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, όπως επίσης και οι διοικήσεις του ΟΣΕ από τότε της Hellenic Train και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Γ. Μυλωνάκης, συμφώνησε με την συνέχιση της διαδικασίας λέγοντας ότι θα πρέπει στην Επιτροπή να κληθούν και οι υφυπουργοί Υποδομών, υπεύθυνοι για τους σιδηροδρόμους , αλλά και οι γενικοί γραμματείς και η συζήτηση να μην περιοριστεί στην σύμβαση 717.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σ. Σακοράφα, ανέφερε ότι το κόμμα της πιστεύει ότι θα πρέπει να κληθούν οι αρμόδιοι υφυπουργοί του Υπουργείου Μεταφορών, η ΕΡΓΟΣΕ, η ΡΑΣ , οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ζήτησε να διεξαχθούν όσες συνεδριάσεις χρειάζονται και να μην ακολουθεί η διαδικασία των αιτημάτων της Αντιπολίτευσης (των 2/5) ώστε μέσα στον μήνα η Βουλή σε επίπεδο Επιτροπής να έχει ολοκληρώσει το έργο της πριν από την έκδοση του πορίσματος των Εμπειρογνωμόνων.
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθ. Μπούρας, έκλεισε τον κύκλο των παρεμβάσεων επί της διαδικασίας λέγοντας ότι «μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης θα επεξεργαστώ όλα όσα αναφέρθηκαν, αλλά και τυχόν άλλα που μπορεί να προκύψουν, καθώς σήμερα ξεκινάμε αυτή την διαδικασία με την σύμβαση 717».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης