Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιστροφή στην κανονικότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη με ΕΥΠ και Πολάκη – Το νέο αφήγημα της αστάθειας

Επιστροφή στην κανονικότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη με ΕΥΠ και Πολάκη – Το νέο αφήγημα της αστάθειας
Η μεταμέλεια Πολάκη σχολιάστηκε και επικρίθηκε ποικιλοτρόπως από τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την βασική γραμμή ότι ο «Τσίπρας δεν άντεξε ούτε 10 μέρες κοντά στο Κέντρο»,
Η κυβέρνηση μετά το «χαστούκι» των πρώτων δημοσκοπήσεων προσπαθεί να βρει βηματισμό για την κανονικότητα.
Η κανονικότητα, βέβαια, ήρθε μέσα από διάφορα γεγονότα που άλλαξαν την βαριά ατζέντα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Η πρώτη ήταν η αιφνίδια αλλαγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνου Σκούμα η οποία αποφασίστηκε με διαδικασία εξπρές μέσα από ένα ΚΥΣΕΑ που λίγοι γνώριζαν.

Η ξαφνική καρατόμηση Σκούμα

Ο λόγος που έγινε αυτή η αλλαγή επίσημα ήταν η βελτίωση του έργου της Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών, ωστόσο, όπως λέγεται στο παρασκήνιο δεν υπήρχε μεγάλη σύγκλιση απόψεων για την αντιμετώπιση των μεγάλων συγκεντρώσεων και των επεισοδίων που δημιούργησαν και δημιουργούν οι κουκουλοφόροι κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, η «κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό τύπου Γρηγορόπουλου» που να εξεγείρει ακόμα περισσότερο τον ήδη δυσαρεστημένο κόσμο και ειδικά τη νεολαία.
Το δεύτερο περιστατικό που έδωσε «πάτημα» στην κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα ήταν η πλήρη αλλαγή διαθέσεων στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ηγεσία του για την περίπτωση του Παύλου Πολάκη. Ο κρητικός ενώ κάποιοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο» από το κόμμα, με ποινή προσωρινής διαγραφής, εν τέλει την «γλίτωσε» με μία συγνώμη προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Η επιστροφή Πολάκη και τα σχόλια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Η μεταμέλεια Πολάκη σχολιάστηκε και επικρίθηκε ποικιλοτρόπως από τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την βασική γραμμή ότι ο «Τσίπρας δεν άντεξε ούτε 10 μέρες κοντά στο Κέντρο», θεωρώντας δηλαδή ότι η προσπάθεια Τσίπρα για να προσελκύσει τους κεντρώους και κεντροαριστερούς έπεσε στο κενό.
Πως αυτή η εναλλαγή αισθημάτων;, αναρωτήθηκαν πολλοί.
Το βέβαιο είναι ότι η επιστροφή Πολάκη έχει να κάνει και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εκτιμούν πολλοί αφού παρόλη τη φθορά τη κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει κάτι. Παράλληλα, η επιστροφή Πολάκη κλείνει το μάτι στην αντισυστημική ψήφο με την οποία έχει μεγάλη συνάφεια ο λόγος Πολακη.

Γιατί βγήκε τώρα η υπόθεση της ρωσίδας πράκτορα;

To τρίτο περιστατικό είναι η ρωσίδα πράκτορας ονόματι Μαρία Τσάλλα η δράση της οποίας ανακαλύφτηκε μετά από έρευνα της ΕΥΠ. Το θέμα, εκτιμάται από την αντιπολίτευση, ανακινήθηκε τώρα για να αλλάξει την ατζέντα της καθημερινότητας. Και εδώ είναι σαφές ότι το άνοιγμα της συγκεκριμένης υπόθεσης δείχνει ότι το διαβατήριο της κατασκόπου είχε εκδοθεί το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δημιουργεί ερωτηματικά γιατί τώρα βγαίνει στην επιφάνεια μία τέτοια ιστορία;

Το χαρτί της αστάθειας

Παράλληλα, όμως, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι άλλο ένα ζήτημα που αλλάζει βίαια την ατζέντα.
Η τραπεζική κρίση στην Αμερική και οι επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές τράπεζες δημιουργούν ένα περιβάλλον αστάθειας.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μέχρι σήμερα υπήρχε ένας καθησυχασμός στην κοινωνία ότι η οικονομική κρίση είναι μακριά μας.
Το αφήγημα ότι η αστάθεια και εν προκειμένω η πολιτική αστάθεια (από μία αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης) μπορεί να δημιουργήσει απόνερα στην ελληνική οικονομία και μάλιστα εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου είναι υπαρκτό. Πόσο μάλλον όταν παράλληλα εξελίσσεται ένα ντόμινο κατάρρευσης τραπεζών που συμπαρασέρνει και την Ευρώπη.
Γι’ αυτό και αναμένεται να το σηκώσει το θέμα αναδεικνύοντας παράλληλα το μεγάλο όφελος της χώρας να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία ανάπτυξης.

To πρόγραμμα

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μετά την αλλαγή της καθημερινής ατζέντας θα αρχίσει και πάλι το προεκλογικό της πρόγραμμα. Μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Μαρούσι, σειρά θα έχουν οι επόμενες περιοδείες στην Θεσσαλονίκη και τη Λαμία ενώ παράλληλα μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής με κορυφαία ζητήματα, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τις πράσινες επενδύσεις αλλά και την τραπεζική κρίση.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης