Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις … ράγες ο χρόνος των εκλογών – Η πίεση Τσίπρα για κάλπες τον Μάϊο – Οι φόβοι μετά τα Τέμπη

Στις … ράγες ο χρόνος των εκλογών – Η πίεση Τσίπρα για κάλπες τον Μάϊο – Οι φόβοι μετά τα Τέμπη
Οι εκλογές πήγα πίσω και πλέον, τα ...βλέμματα όλων είναι στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μέχρι τώρα ότι κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί η Βουλή να κλείνει στις 7 Απριλίου για Πάσχα, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και την λαϊκή οργή που εκφράζεται στις κινητοποιήσεις και στις δημοσκοπήσεις, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αφού οι όποιοι σχεδιασμοί πλέον έχουν ανατραπεί.
Πολλάκις από κυβερνητικά χείλη έχει αναφερθεί ότι κάλπες θα στηθούν την Άνοιξη, χωρίς να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος, πολλά είναι τα σενάρια μέχρι τώρα, όμως το σιδηροδρομικό δυστύχημα έχει αλλάξει τα δεδομένα, μεταθέτοντας χρονικά τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.
Οι εκλογές πήγα πίσω και πλέον, τα ...βλέμματα όλων είναι στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μέχρι τώρα ότι κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ενδιαφέρον και αγωνία αναμένονται αυτές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με μεγαλύτερη χρονική απόσταση από την τραγωδία των Τεμπών. Ενδεικτικά, νέα μείωση στις 2,9 μονάδες μεταξύ ΝΔ ( 27,4% από 30,2%) και ΣΥΡΙΖΑ (24,5% από 24,3%) στην πρόθεση ψήφου δείχνει η δημοσκόπηση της MRB, ενώ το 55,6% απαντά πως το θέμα των Τεμπών θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά τον τρόπο που θα ψηφίσει στις εκλογές 2023.
Το κλίμα είναι βαρύ στο κυβερνητικό επιτελείο, με την κοινωνία να ζητά απαντήσεις και να φαίνεται η διάθεση να εκφράσει στις κάλπες, όποτε και αν στηθούν, τη δυσαρέσκεια που υπάρχει.
Το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά νέα ημερομηνία για την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και τα εκλογικά διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους. Στο τραπέζι , σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εκλογές να γίνουν στις 21 Μαΐου. Με βάση αυτό, στις 7 Απριλίου θα κλείσει η Βουλή για Πάσχα και θα διαλυθεί κοντά στις 20 Απριλίου.
Παρ΄ όλα αυτά, δεν λείπουν και οι φωνές για κάλπες το καλοκαίρι, ακόμα και για τον Ιούλιο ώστε να έχει καταλαγιάσει στο διάστημα που θα μεσολαβήσει η λαϊκή οργή, κυρίως της νέας γενιάς, κάτι που όμως μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να  χαθεί η ψήφος των νέων λόγω διακοπών.
Πάντως, πίεση για εκλογές τον Μάϊο και όχι το καλοκαίρι, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, εμφανίζεται σίγουρος ότι μετά τις εκλογές η χώρα θα έχει κυβέρνηση, από τις πρώτες κάλπες, αλλά όχι με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη.

Η πίεση Τσίπρα για Μάϊο και όχι το καλοκαίρι

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, πιέζει για εκλογές τον Μάϊο και καλεί τον πρωθυπουργό να πει ποια Κυριακή αυτές θα γίνουν.
«Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός οφείλει πιστεύω να μας πει ποια ημερομηνία μέσα στον Μάιο, ποια Κυριακή μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκλογές. Και οφείλει να το πει αυτό, διότι αυτό το παιχνίδι με την πιο σημαντική διαδικασία της δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει. Κατανοώ απολύτως, είχε έναν σχεδιασμό από ό,τι καταλαβαίνω εσείς το λέγατε οι δημοσιογράφοι για τις 9 Απριλίου, κατανοώ απολύτως ότι δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το κλίμα», είπε ο κ. Τσίπρας χθες (14/3) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «η όποια συζήτηση ότι θα γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, θα γίνουν εκλογές τον Αύγουστο είναι νομίζω ντροπιαστική για τη δημοκρατία μας. Εδώ η Τουρκία ξέρει τρεις μήνες τώρα -η Τουρκία του Erdogan- ότι θα γίνουν εκλογές 14 Μαΐου» και πρόσθεσε πως «πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτή την ευθύνη να πάμε σε ένα πολιτισμένο και ουσιαστικό, όχι τοξικό, πολιτικό διάλογο να ξέρουμε από τώρα πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές και να πάει ο ελληνικός λαός και οι πολίτες απερίσπαστοι να κάνουν το καθήκον τους το δημοκρατικό».
Εκτίμησε ότι θα επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση ο ξεσηκωμός της νέας γενιάς των ανθρώπων που γεννήθηκαν το 2000, που είναι 17, 18, 20, 25, 30 χρονών και δεν έχει καθόλου τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε αυτός ο ξεσηκωμός της περιόδου των αντιμνημονίων, δεν έχει τα χαρακτηριστικά αυτής της κομματικής έκφρασης, αλλά τα χαρακτηριστικά μιας αυθόρμητης αντίδρασης, ένα «Φτάνει», ένα «Έως εδώ», απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα λέγοντας πως «η επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος, θα είναι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Και πιστεύω ότι ο στόχος που έχουμε θέσει συλλογικά, να βγει πρώτος δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της απλής αναλογικής προκειμένου να έχουμε πολιτική αλλαγή, είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης