Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραπλανητικό το δίλημμα «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία» - Η Ελλάδα μπορεί να έχει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Παραπλανητικό το δίλημμα «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία» - Η Ελλάδα μπορεί να έχει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή
Οπότε όσοι λένε ότι η χώρα βρίσκεται στο φάσμα της ακυβερνησίας εξυπηρετούν μόνο την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
Είναι σαφές ότι η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση ακόμα και από τις πρώτες εκλογές.
Οπότε όσοι λένε ότι η χώρα βρίσκεται στο φάσμα της ακυβερνησίας εξυπηρετούν μόνο την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη που θέλει πάση θυσία να είναι ο ίδιος ξανά Πρωθυπουργός.
Διότι εάν δεν είναι, ξεκινάει πλέον η διαδικασία διαδοχής για τη Νέα Δημοκρατία.

Μεταστροφή Ανδρουλάκη

Βλέπουμε, από την άλλη, μία σαφή μεταστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ως προς το θέμα των συνεργασιών. Από το «δεν συνεργάζομαι με κανέναν» έχουμε περάσει στη συγκυβέρνηση και στη χθεσινή φράση «Ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης το θέμα της ακυβερνησίας. Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση. Το θέμα είναι να έχει μια σωστή κυβέρνηση».

Συγκυβερνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το πιο δυνατό σενάριο

Τι σημαίνει σωστή κυβέρνηση; Προφανώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν εννοεί μία κυβέρνηση των ηττημένων.
Κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει σοβαρό το ενδεχόμενο να τα βρουν πολιτικά ο Α.Τσίπρας (όντας δεύτερος), ο Ν.Ανδρουλάκης, ο Κ.Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Οπότε εννοεί τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με τη πρότασή του αυτό να γίνει από τις πρώτες εκλογές χωρίς να βρεθεί η χώρα στο φάσμα του πολιτικού ρίσκου και της αστάθειας.

Θα επιδιώξει τις δεύτερες εκλογές

Ακόμα, όμως, και αν παραδεχτούμε ότι θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές, η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι ένα αδύνατο σενάριο. Συνεπώς, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν μόνο και μόνο ώστε να αποκτήσει η ΝΔ τις μπόνους έδρες ώστε να μπορέσουν να εκλεγούν οι 40-50 βουλευτές που θα μείνουν εκτός Βουλής στις πρώτες εκλογές. Για τον Πρωθυπουργό είναι κρίσιμο και -θα το επιδιώξει- να εκλεγούν διότι έτσι θα αποσοβήσει μία πρώτη μεγάλη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει την πρωθυπουργία του

Από την άλλη, μετά τις δεύτερες εκλογές δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε κυβέρνηση επειδή ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να είναι οπωσδήποτε ξανά Πρωθυπουργός. Εάν η ΝΔ πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 30%, είναι ήδη μία πρώτη προσωπική ήττα του Κ. Μητσοτάκη. Το έχει πει και ο ίδιος ότι στις πρώτες εκλογές ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό. Αν δεν ψηφιστεί, σημαίνει ότι απορρίπτουν το πρόσωπό του.
Δεν θα μπορέσει να πιάσει 37-38%. Καλά δεν συζητάμε για την περίπτωση που στην Βουλή μπούνε και άλλα κόμματα όπως για παράδειγμα εάν ο Άρειος Πάγος αγνοήσει το τελευταίο νόμο για τον Κασιδιάρη και αφήσει τους «Έλληνες για την Πατρίδα» να συμμετάσχουν τότε η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική άρα θα ανέβει και το ποσοστό για την αυτοδυναμία. Θα παραδεχτεί την ήττα του ή θα θελήσει να παραμείνει στην θέση πάση θυσία;

Αναγκαστική η πορεία σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ

Συνεπώς, στις δεύτερες εκλογές με τέτοια ποσοστά η ΝΔ δεν μπορεί να επιβάλλει ότι θα είναι πάση θυσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πρωθυπουργός. Θα πρέπει να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ, να σχηματίσουν μία κοινή κυβερνητική ατζέντα και πρόσωπα τα οποία θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και το πιο λογικό θα είναι να αναζητηθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ωστόσο, ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να φέρει το παράδειγμα Scholz στην Γερμανία όπου έγινε καγκελάριος σε τρικομματική κυβέρνηση.

Δεν θα δεχτεί ο Ανδρουλάκης πρωθυπουργία Μητσοτάκη

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να δεχθεί ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι Πρωθυπουργός από την στιγμή που βαρύνεται πολιτικά με την υπόθεση των υποκλοπών που θύμα του υπήρξε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θα ήταν για τον δεύτερο πολιτική αυτοκτονία να δεχθεί για Πρωθυπουργό τον άνθρωπο που έχει ονομάσει ως πολιτικό υπεύθυνο για την παρακολούθησή του.

Στο παρασκήνιο συζητείται πρόσωπο με κεντροαριστερό παρελθόν

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης