Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο γρίφος των εκλογών μετά τα Τέμπη - Τα διλήμματα και οι φόβοι στο Μαξίμου με φόντο τις δημοσκοπήσεις

Ο γρίφος των εκλογών μετά τα Τέμπη - Τα διλήμματα και οι φόβοι στο Μαξίμου με φόντο τις δημοσκοπήσεις
Είναι βέβαιο πως όποτε και να στηθούν οι κάλπες η λαϊκή οργή θα αποτυπωθεί στη ψηφοφορία
Σχετικά Άρθρα
"Πάγωσε" ο χρόνος για τις τελικές αποφάσεις ως προς την προκήρυξη των εκλογών στο Μαξίμου, μετά την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Ήδη, τα σενάρια για εκλογές πριν το Πάσχα τα έκλεισε ο ίδιος o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, φέρνοντας στο προσκήνιο την αλλαγή στρατηγικής.
Άλλωστε, οι δημοσκοπικές απώλειες για τη ΝΔ μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη καταγράφονται ήδη, δείχνοντας πως κλείνει η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Σε δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» η ΝΔ με 29,5% (από 33,% τον Ιανουάριο του 2023 και 33,8% τον Φεβρουάριο του 2023),  έχει προβάδισμα 3,9%, έναντι 25,6% του ΣΥΡΙΖΑ (από 26,2% τον Ιανουάριο του 2023 και 26,4% τον Φεβρουάριο του 2023),  ενώ το 36,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει την ψήφο τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα δε, με άλλη δημοσκόπηση, της Interview για το Politic.gr, στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, από το 6,7% της προηγούμενης μέτρησης, ενώ στο 15,3% αυξάνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων από 9%.
Είναι βέβαιο πως όποτε και να στηθούν οι κάλπες η λαϊκή οργή θα αποτυπωθεί στη ψηφοφορία, ενώ αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η αποχή και οι αναποφάσιστοι.

Πολιτικοί τριγμοί

Παράλληλα, το θέμα της υποψηφιότητας στις επικείμενες εκλογές του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα, που παραιτήθηκε μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, φαίνεται να προκαλεί εσωκομματικόυς τριγμούς στη ΝΔ.
Μπορεί ο ίδιος να ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, ωστόσο η υποψηφιότητά του προκαλεί διχογνωμία και επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση στο δρόμο προς τις κάλπες.

Αλλαγή στρατηγικής με φόντο τις εκλογές

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα μετά την τραγωδία των Τεμπών, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά νέα ημερομηνία για την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και τα εκλογικά διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες μετατίθενται για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές στη ΝΔ για συντόμευση των διαδικασιών, ώστε να γίνουν στις αρχές Μαΐου οι πρώτες εκλογές και οι δεύτερες μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ωστόσο, το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαίου.
Πάντως, καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα για τον γενικότερο προγραμματισμό της προεκλογικής μάχης, τις πολιτικές αποφάσεις και τους σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα.

Έρχονται 10 νομοσχέδια στη Βουλή και αύξηση κατώτατου μισθού

Ήδη, η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάθεση 10 νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή, η οποία θα κλείσει στις 7 Απριλίου για το Πάσχα και τίθεται το ερώτημα πότε και για πόσο θα επαναλειτουργήσει μετά.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης