Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτοδυναμία τέλος για τη ΝΔ μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη - Εκλογές τον Μάιο, αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο

Αυτοδυναμία τέλος για τη ΝΔ μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη - Εκλογές τον Μάιο, αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο
Η υπόθεση αυτοδυναμία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ δύσκολη και πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών
Σχετικά Άρθρα

Η υπόθεση αυτοδυναμία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ δύσκολη και πριν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι θα πάρει ένα 34% και στο δεύτερο γύρο θα έχει πιθανότητες για να την αποκτήσει.
Ωστόσο, μετά το δυστύχημα η αυτοδυναμία είναι ακατόρθωτη. Θα το δείξουν και οι επερχόμενες δημοσκοπήσεις. Οι μαζικές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα προμηνύουν ότι υπάρχει πλέον ένα αντικυβερνητικό κίνημα που έχει ξεσηκώσει και κόσμο που δεν ασχολείται πολύ με την πολιτική. Οικογένειες έχασαν τα παιδιά τους. Είναι μία τραγωδία που αγγίζει το εκλογικό σώμα.

Αύξηση της αποχής στο εκλογικό σώμα

Επίσης, η αποχή θα μεγαλώσει. Η βασική στρατηγική του Μαξίμου, προ δυστυχήματος, ήταν να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους και τους ελαφρώς δυσαρεστημένους. Μετά το δυστύχημα, αυτό είναι αδύνατο. Η αποχή ψηφοφόρων του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε ότι λειτούργησε ανεύθυνα όπως κάθε άλλη προηγούμενη κυβέρνηση. Οι διαρροές προς τα δεξιά σε κόμματα που δεν είναι του «συστήματος» θα συνεχιστούν. Το δυστύχημα είναι συνέπεια της διαχρονικής ανεπάρκειας του πολιτικής συστήματος.
Στο θέμα του δυστυχήματος, αποκαλύπτονται ότι ο σταθμάρχης ο οποίος ήταν κομματικό ρουσφέτι ήταν μόνος του ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας – δηλαδή να υπήρχε και δεύτερος που ελέγχει τη κίνηση στους συρμούς- για τους πολίτες που ταξιδεύουν στο τρένο. Άρα όλο αυτό έχει να κάνει με ευθύνες ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Μεταφορών που άφησαν χαλαρές τις δικλείδες ασφαλείας και τα πρωτόκολλα.

Χάλασε το αφήγημα

Το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη χάλασε οριστικά. Αποδείχτηκε ότι δεν έχει εκσυγχρονιστεί το δημόσιο και ότι το κομματικό κράτος καλά κρατεί. Το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την Πέμπτη, θα είναι αφιερωμένο μόνο στα θέματα του υπουργείου Μεταφορών και του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι ανακοινώσεις για την μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού πάνε για αργότερα. Όποιο θετικό μέτρο ανακοινωθεί θα χαθεί. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και πάει τις εκλογές τον Μάιο…

Μεγάλη δυσαρέσκεια στις περιφέρειες

Επίσης, στις περιφέρειές τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εισπράτουν μεγάλη γκρίνια και δυσαρέσκεια. Στη Βουλή σήμερα κάποιοι έλεγαν ότι μακάρι να μας είχε ακούσει και να έκανε εκλογές το φθινόπωρο του 2022 όπου τα δεδομένα ήταν καλύτερα. Μετά έσκασαν οι υποκλοπές και τώρα μία εθνική τραγωδία που στιγματίζει την ΝΔ με 57 θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Δεν μιλάμε για φυσικά φαινόμενα, ούτε για κλιματική αλλαγή. Αλλά για βαθύ κράτος με σαφείς κυβερνητικές ευθύνες και φυσικά και για συνδικαλιστικές ευθύνες.
Πολιτικό συμπέρασμα: Το δυστύχημα θα κρατήσει ποσοστό από το σώμα των ψηφοφόρων μακριά από τη ΝΔ. Αυτομάτως οδηγούμαστε σε απώλεια της αυτοδυναμίας, το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται και ενεργοποιούνται πλέον άλλα σενάρια κυβερνησιμότητας της χώρας.

Μαξιμιλιανός

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης