Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκθετη η κυβέρνηση για την «υπερκομματική» επιτροπή για τα Τέμπη: Καμία διακομματική συναίνεση

Έκθετη η κυβέρνηση για την «υπερκομματική» επιτροπή για τα Τέμπη: Καμία διακομματική συναίνεση
Στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι
Σχετικά Άρθρα
Αντιμέτωπη με ακόμα ένα φιάσκο έρχεται η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς -όπως αποδεικνύεται- η «υπερκομματική» επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, μόνο... υπερκομματική δεν είναι. Στην ανακοίνωση του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών όπου ανακοινωνόταν η σύνθεση της επιτροπής δεν υπήρχε απολύτως καμία αναφορά περί συναίνεσης, δεν υπήρχε απολύτως καμία αναφορά σε οποιαδήποτε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα.
Λίγες ώρες αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνεται ακριβώς αυτό: ότι για τη σύνθεση της επιτροπής δεν συμφώνησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Μεταβατικός υπουργός, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ορίζεται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον οποίο ήδη ζήτησα να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων» υποστήριζε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η ανακοίνωση Γεραπετρίτη για τη σύνθεση της Επιτροπής

Το μεσημέρι της Παρασκευής (3/3/2023), ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωση «τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών». Ειδικότερα, η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

  • Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεαφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης, και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα. Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα "τραγικό ανθρώπινο λάθος" και "διαχρονικές οι ευθύνες"» σημειώνεται.
«Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στους 57 οι νεκροί

Στο μεταξύ, το δυστύχημα στα Τέμπη όπου δύο αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν μετωπικά, έχει σοκάρει το πανελλήνιο.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Αστυνομίας, ταυτοποιήθηκαν οι 52 νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι νεκροί επισήμως είναι 57, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί 14 οικογένειες.
Τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί στο αστυνομικό τμήμα των Τεμπών και θα αποδοθούν στις οικογένειές τους.
Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA διεξάγεται από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στα εργαστήρια η διαδικασία ταυτοποίησης διεξάγεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και έχει διακοπεί οποιαδήποτε άλλη εργασία προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλη η διαδικασία της ταυτοποίησης το ταχύτερο δυνατόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης