Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Η Ελλάδα υπέβαλε υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030

Δένδιας: Η Ελλάδα υπέβαλε υποψηφιότητά της για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030
Τι ανέφερε ο Ν. Δένδιας  μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη

Την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028-2030, με στόχο να προωθήσει το πολύ σημαντικό του έργο, με προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας απευθυνόμενος μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος του στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία να συμμετέχει στο Συμβούλιο κα διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να εργάζεται σε πνεύμα διεθνούς συνέργειας και διαλόγου με όλα τα αρμόδια όργανα και κράτη-μέλη του ΟΗΕ, επειδή είναι πεπεισμένη για την προστιθέμενη αξία και την αποτελεσματικότητα μιας προσέγγισης που βασίζεται στη συναίνεση. Προέταξε την ανάγκη να επιβεβαιωθεί η καθολική προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας παράλληλα ότι 75 χρόνια μετά την υιοθέτησή της, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι εδώ για να υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εάν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο ίδιος διαμήνυσε ότι η Ελλάδα τηρεί απαρέγκλιτα τις αρχές του σεβασμού στην πολυμέρεια που βασίζεται σε κανόνες και στο Διεθνές Δίκαιο.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει υποβάλει την υποψηφιότητά για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την περίοδο 2025-2026 και ότι συμβάλλει σε ψηφίσματα όπως η προώθηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων, ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νευροτεχνολογία.
«Με αυτές τις προτεραιότητες και αρχές στοχεύουμε να προωθήσουμε το πολύ σημαντικό έργο του Συμβουλίου» είπε ο κ. Δένδιας.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά πρωτοφανών κρίσεων, όπως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, οι παρατεταμένες συγκρούσεις που προκαλούνται από την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων.

Για Ουκρανία και Τουρκία

Κάνοντας αναφορά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους στις 24/2, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια των τριών επισκέψεων του στην Ουκρανία έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τον πόνο των αθώων ανθρώπων και διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη της ελληνικής κοινότητας στις περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ρωσική κατοχή, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.
Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας με όλους τους εταίρους της στην επιδίωξη δικαιοσύνης και λογοδοσίας, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα, δεν πρέπει να λησμονούνται άλλες συγκρούσεις που ευνοούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως στη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Λευκορωσία.
Ακόμη, αναγνώρισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες. «Σε περιόδους σοβαρών προκλήσεων, υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός. Η συνεργασία και η οικοδόμηση γεφυρών προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να εκφράσει ειλικρινή συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών από τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει εκφράσει, από την πρώτη στιγμή, την αλληλεγγύη της».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης