Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδος με ΗΠΑ - Blinken: Επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα - Στρατηγική αποτυχία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδος με ΗΠΑ - Blinken: Επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ελλάδα - Στρατηγική αποτυχία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Τα ελληνοτουρκικά και ο πόλεμος στην Ουρκανία στο επίκεντρο των δηλώσεων Blinken  και Δένδια
Σχετικά Άρθρα
Η συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή  και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Biden  και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, A. Blinken , ο οποίος χαρακτήρισε στρατηγική αποτυχία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο κοινών δηλώσεών τους, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του, A. Blinken, μετά το πέρας της συνάντησής τους που έγινε σε θερμό κλίμα, μετά τη διεξαγωγή του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, στην Τουρκία μετά τον σεισμό, στα ενεργειακά, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύσει στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως 
είναι προς το συμφέρον των δυο χωρών να βρουν τρόπο να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη. «Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο λαών κι ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας», είπε.
Υπογράμμισε ακόμη πως η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και πως «από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή».
«Συναντιόμαστε σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν πιο κοντά», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ αστειευόμενος για τη βραχνιασμένη φωνή του είπε πως «έχασα τη φωνή μου στην Ουάσιγκτον, αλλά η καρδιά μου θα μείνει στην Αθήνα».

Blinken: Να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο. Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικο οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν εκλογές και είναι «μια περίπλοκη περίοδος για την εξέταση των θεμάτων, αλλά για τις ΗΠΑ είναι πολύ θεμελιώδες. Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή».
Υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση» και πρόσθεσε πως «αν δείτε τι κάνει η Ελλάδα στην Περιφέρεια ως σύνολο για να γίνει κέντρο ενέργειας, να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη, να φέρει χώρες μαζί μέσω συνεργασίας, είναι κάτι πολύ ισχυρό και σημαντικό πράγμα που κάνει ήδη η χώρα. Όταν και αν επιλυθούν οι διαφορές ανοίγονται πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τον ελληνικό λαό και το λαό της Τουρκίας. Αυτό ευελπιστούμε».
«Είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Ελλάδας και της Τουρκίας να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη, να μην κάνουν μονομερείς ενέργειες, να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα», επανέλαβε
«Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σκοπός και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους να επιλύσουν επιμέρους διαφορές. Να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται ένα χώρο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δική τους πλευρά», συμπλήρωσε..
Υπενθύμισε πως ήρθε στην Αθήνα, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου και ο ίδιος, όπως και ο κ. Δένδιας, είδε «το τεράστιο και σπαρακτικό φόρο αίματος που έχει προκαλέσει η καταστροφή στην Τουρκία, καθώς και τη Συρία».
Ευχαρίστησε τους Έλληνες για την άμεση και σημαντική βοήθεια και στήριξη που παρείχαν στον τουρκικό λαό, λέγοντας μάλιστα πως «η συνεισφορά τους δείχνει ποιοι είναι οι Έλληνες: αποτελεσματικοί, συμπονετικοί, αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Αυτό είναι το ήθος, αυτό είναι το ελληνικό φιλότιμο».
Όπως είπε, «αυτή η στιγμή μας θυμίζει τι μας φέρνει κοντά σαν ανθρώπινα όντα και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε διαφορά μας», προσθέτοντας πως επιθυμία και των δυο λαών είναι να βοηθήσει ο ένας τον άλλον σε μια στιγμή ανάγκης.
«Αυτό δε λύνει βέβαια τις διαφορές, αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει ένα ισχυρό θεμέλιο, ώστε να προχωρήσουν και οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους», σημείωσε και πρόσθεσε πως απαραίτητο οι διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση».

Για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, A. Blinken, χαρακτήρισε στρατηγική αποτυχία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω του θάρρους του ουκρανικού λαού, αλλά και της ενότητας και δύναμης των συμμάχων και εταίρων ανά τον κόσμο που στηρίζουν την Ουκρανία και την άμυνά της.
«Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά να συνεχιστεί, τότε θα ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «σιωπηλή δύναμη» στη στήριξη της Ουκρανίας.
Όπως δήλωσε, κανένας δεν ήθελε αυτό τον πόλεμο, σε κανέναν δεν αρέσει, όλοι θέλουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά εφόσον συνεχίζει η επιθετικότητα της Ρωσία πρέπει μαζί να σταθούμε και να υπερασπιστούμε τις αρχές που είναι θύματα αυτής της επίθεσης. Αν το αφήσουμε να περάσει με ατιμωρησία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, όπου ο ισχυρός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να τον μιμηθούν άλλοι και να κάνουν τα ίδια. Αυτό δεν είναι ένα μέλλον που θέλει κανείς».
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα υπήρξε μια ισχυρή, ειλικρινής φωνή στήριξης της Ουκρανίας, άνοιξε τις πόρτες σε 20.000 Ουκρανούς που έχουν εκτοπιστεί, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και στήριξε την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, «του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά».
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τη Ρωσία για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου J. Biden στις 20/2 στην Ουκρανία για να αποφευχθούν δυνητικά ατυχήματα και κίνδυνοι.

Δένδιας: Δεν θέλει η Ελλάδα εντάσεις - Στο υψηλότερη σημείο οι σχέσεις με ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική, δήλωσε ο Ν. Δένδιας.
«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά 7 σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε μάλιστα πως η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Ακόμη, επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.
Έκανε αναφορά στην Τουρκία και την εκεί επίσκεψή του, χαρακτήρισε «φίλο» τον M. Cavusoglu και υπογράμμισε πως η χώρα μας κάνει προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή μας.
«Δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική.
Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσεουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλαδα πρόσφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.
Τέλος, ανέφερε ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κοινή θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο

Η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αλλά είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο, ανέφερε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σε αυτό με τον κ. Δένδια συμφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η Λιβύη να φτάσει σε εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται, να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει τη νομιμότητα, θα έχει εκλεγεί από το λαό. «Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ελλάδα γι αυτό», πρόσθεσε.

Για 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ και ενεργειακά

Σχετικά με τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, ο Blinken ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόοδος μέσω της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη ένα χρόνο πριν.
«Έκτοτε τα στρατεύματά μας εκπαιδεύονται πιο στενά και σε περισσότερα μέρη από ποτέ για να ενισχύσουμε την κοινή μας ετοιμότητα και ασφάλεια και να προωθήσουμε την ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την ήπειρο», είπε.
Περαιτέρω, σημείωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών να συνεργαστούν με την Ελλάδα για τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε. «Λαμβάνουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τη ΝΑ Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας».
Μάλιστα, χαιρέτισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας μέσω του πρόσφατα κατασκευασμένου αγωγού φυσικού αερίου που βάζει τη Βουλγαρία σε μια τροχιά να εισάγει το 100% των αναγκών της από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.
Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα πάνω από 100 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων στη Σούδα και στη Λάρισα, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία και στον ιδιωτικό τομέα στην ασφάλεια ενέργειας, την τεχνολογία για την κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης