Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας - Blinken: Στο υψηλότερο σημείο οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας με ΗΠΑ - Να αποφεύγονται οι απειλές που αυξάνουν την ένταση

Δένδιας - Blinken: Στο υψηλότερο σημείο οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας με ΗΠΑ - Να αποφεύγονται οι απειλές που αυξάνουν την ένταση
"Η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή", τόνισε ο Ν. Δένδιας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή και αυτό αντικατροπτίζει την υψηλή προτεραιότητα που δίνουν ο Πρόεδρος Biden και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, A. Blinken , ο οποίος χαρακτήρισε στρατηγική αποτυχία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο κοινών δηλώσεών τους, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του, A. Blinken, μετά το πέρας της συνάντησής τους που έγινε σε θερμό κλίμα και τη διεξαγωγή του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, αναφέρθηκαν στις διμερείς σχέσεις, στην Τουρκία μετά τον σεισμό, στα ενεργειακά, αλλά και στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Οι ΗΠΑ θέλουν να επενδύσουν στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας πως
είναι προς το συμφέρον των δυο χωρών να βρουν τρόπο να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη. «Πιστεύω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και των δυο λαών κι ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι φίλοι μας», είπε.
Υπογράμμισε ακόμη πως η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και πως «από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας πέρυσι, οι δύο στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή».
«Συναντιόμαστε σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν πιο κοντά», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ αστειευόμενος για τη βραχνιασμένη φωνή του είπε πως «έχασα τη φωνή μου στην Ουάσιγκτον, αλλά η καρδιά μου θα μείνει στην Αθήνα».

Blinken: Να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι και φίλοι μας και συνεχίζουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή να αποφεύγουν απειλές που αυξάνουν την ένταση και αυτό είναι πιο δύσκολο σε προεκλογική περίοδο. Δείτε την περιοχή ως σύνολο και το τι κάνει η Ελλάδα για να γίνει ένα κέντρο ενέργειας και να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη και να φέρει χώρες μαζί για συνεργασία. Όταν επιλύονται οι διαφορές ανοίγουν μεγαλύτερες ευκαιρίες. Είναι πολύ σημαντικο οι φίλοι και οι εταίροι να διαχειρίζονται διπλωματικά τις διαφορές τους», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν εκλογές και είναι «μια περίπλοκη περίοδος για την εξέταση των θεμάτων, αλλά για τις ΗΠΑ είναι πολύ θεμελιώδες. Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι και φίλοι και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή».
Υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση» και πρόσθεσε πως «αν δείτε τι κάνει η Ελλάδα στην Περιφέρεια ως σύνολο για να γίνει κέντρο ενέργειας, να συνδέσει την Αφρική με την Ευρώπη, να φέρει χώρες μαζί μέσω συνεργασίας, είναι κάτι πολύ ισχυρό και σημαντικό πράγμα που κάνει ήδη η χώρα. Όταν και αν επιλυθούν οι διαφορές ανοίγονται πολύ σημαντικές ευκαιρίες για τον ελληνικό λαό και το λαό της Τουρκίας. Αυτό ευελπιστούμε».
«Είναι προς το συμφέρον και το δικό μας και της Ελλάδας και της Τουρκίας να βρουν τρόπους να επιλύσουν μακροχρόνιες διαφορές με διπλωματικό τρόπο και με ειρήνη, να μην κάνουν μονομερείς ενέργειες, να μη χρησιμοποιούν επιθετική ρητορική που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα», επανέλαβε
«Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και σκοπός και στις δύο χώρες να βρουν τρόπους να επιλύσουν επιμέρους διαφορές. Να κάνουν αυτό το μέρος του κόσμου που μοιράζονται ένα χώρο συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο λαών. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δική τους πλευρά», συμπλήρωσε..
Υπενθύμισε πως ήρθε στην Αθήνα, μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου και ο ίδιος, όπως και ο κ. Δένδιας, είδε «το τεράστιο και σπαρακτικό φόρο αίματος που έχει προκαλέσει η καταστροφή στην Τουρκία, καθώς και τη Συρία».
Ευχαρίστησε τους Έλληνες για την άμεση και σημαντική βοήθεια και στήριξη που παρείχαν στον τουρκικό λαό, λέγοντας μάλιστα πως «η συνεισφορά τους δείχνει ποιοι είναι οι Έλληνες: αποτελεσματικοί, συμπονετικοί, αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Αυτό είναι το ήθος, αυτό είναι το ελληνικό φιλότιμο».
Όπως είπε, «αυτή η στιγμή μας θυμίζει τι μας φέρνει κοντά σαν ανθρώπινα όντα και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε διαφορά μας», προσθέτοντας πως επιθυμία και των δυο λαών είναι να βοηθήσει ο ένας τον άλλον σε μια στιγμή ανάγκης.
«Αυτό δε λύνει βέβαια τις διαφορές, αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει ένα ισχυρό θεμέλιο, ώστε να προχωρήσουν και οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους», σημείωσε και πρόσθεσε πως απαραίτητο οι διαφορές να επιλύονται «διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που αυξάνουν την ένταση».

Για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, A. Blinken, χαρακτήρισε στρατηγική αποτυχία τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λόγω του θάρρους του ουκρανικού λαού, αλλά και της ενότητας και δύναμης των συμμάχων και εταίρων ανά τον κόσμο που στηρίζουν την Ουκρανία και την άμυνά της.
«Αν επιτρέψουμε αυτή τη συμπεριφορά να συνεχιστεί, τότε θα ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας σε όλο τον κόσμο», προειδοποίησε, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «σιωπηλή δύναμη» στη στήριξη της Ουκρανίας.
Όπως δήλωσε, κανένας δεν ήθελε αυτό τον πόλεμο, σε κανέναν δεν αρέσει, όλοι θέλουμε να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά εφόσον συνεχίζει η επιθετικότητα της Ρωσία πρέπει μαζί να σταθούμε και να υπερασπιστούμε τις αρχές που είναι θύματα αυτής της επίθεσης. Αν το αφήσουμε να περάσει με ατιμωρησία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, όπου ο ισχυρός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να τον μιμηθούν άλλοι και να κάνουν τα ίδια. Αυτό δεν είναι ένα μέλλον που θέλει κανείς».
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα υπήρξε μια ισχυρή, ειλικρινής φωνή στήριξης της Ουκρανίας, άνοιξε τις πόρτες σε 20.000 Ουκρανούς που έχουν εκτοπιστεί, ήταν μία από τις πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και στήριξε την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ανατολικής πτέρυγας της Ουκρανίας, διευκολύνοντας τα φορτία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, «του οποίου η στρατηγική σημασία έχει αυξηθεί δραματικά».
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τη Ρωσία για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου J. Biden στις 20/2 στην Ουκρανία για να αποφευχθούν δυνητικά ατυχήματα και κίνδυνοι.

Δένδιας: Δεν θέλει η Ελλάδα εντάσεις - Στο υψηλότερη σημείο οι σχέσεις με ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική, δήλωσε ο Ν. Δένδιας.
«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά 7 σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε μάλιστα πως η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Ακόμη, επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.
Έκανε αναφορά στην Τουρκία και την εκεί επίσκεψή του, χαρακτήρισε «φίλο» τον M. Cavusoglu και υπογράμμισε πως η χώρα μας κάνει προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένταση στην περιοχή μας.
«Δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική.
Είναι υποχρέωση μας σε ανθρώπους που δοκιμάζονται να τους βοηθήσεουμε. Αν μέσα από αυτή την επαφή βελτιωθεί το κλίμα αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες και το ξέρετε καλά. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσα από τη βοήθεια που παρέχει στα θύματα των σεισμών, είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε Τούρκους και Σύρους», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλαδα πρόσφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ.
Τέλος, ανέφερε ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κοινή θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο

Η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αλλά είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο, ανέφερε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Σε αυτό με τον κ. Δένδια συμφώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η Λιβύη να φτάσει σε εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται, να έχει μια κυβέρνηση που θα έχει τη νομιμότητα, θα έχει εκλεγεί από το λαό. «Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ελλάδα γι αυτό», πρόσθεσε.

Για 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ και ενεργειακά

Σχετικά με τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ, ο Blinken ανέφερε ότι συζητήθηκε η πρόοδος μέσω της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη ένα χρόνο πριν.
«Έκτοτε τα στρατεύματά μας εκπαιδεύονται πιο στενά και σε περισσότερα μέρη από ποτέ για να ενισχύσουμε την κοινή μας ετοιμότητα και ασφάλεια και να προωθήσουμε την ειρήνη και σταθερότητα σε όλη την ήπειρο», είπε.
Περαιτέρω, σημείωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιριών να συνεργαστούν με την Ελλάδα για τη στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
«Συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε. «Λαμβάνουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τη ΝΑ Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας».
Μάλιστα, χαιρέτισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας μέσω του πρόσφατα κατασκευασμένου αγωγού φυσικού αερίου που βάζει τη Βουλγαρία σε μια τροχιά να εισάγει το 100% των αναγκών της από το Αζερμπαϊτζάν και τις ΗΠΑ.
Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά με τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στα πάνω από 100 εκατομμύρια που έχουν επενδύσει οι ΗΠΑ στην αναβάθμιση εγκαταστάσεων στη Σούδα και στη Λάρισα, ενώ σημείωσε πως είναι σημαντικό να υπάρξει συνεργασία και στον ιδιωτικό τομέα στην ασφάλεια ενέργειας, την τεχνολογία για την κλιματική αλλαγή.
dendias-blinken1.JPG

Εισαγωγικές δηλώσεις πριν τη συνάντηση


Ισχυρότερη γίνεται η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας στην αρχή της συνάντησης.
Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας «έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας».
Υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».
Σημείωσε ακόμη πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα.
Για τις συνομιλίες που θα έχουν, ανέφερε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ότι η συμπερίληψή της στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο.
Επιπλεον, διατύπωσε τη βούληση της Ελλάδας να επιταχυνθεί η ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική, ενώ για τις τουριστικές ροές υπογράμμισε πως έχουν επανέλθει στο επίπεδο της εποχής πριν από την πανδημία.
Σημειώνεται ότι στον στρατηγικό διάλογο συμμετέχουν οι αν. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης και ο υφ. Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης.
dendias_blinken4.JPG
Blinken: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken στις εισαγωγικές δηλώσεις κατά την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.
Ακόμη ο Blinken ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και 'Αγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Όπως τόνισε «ο Στρατηγικός Διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε».
Υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον το 2021 και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.
«Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε.
Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».
«Οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία μετά την εισβολή, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς», τόνισε.
Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα που άμεσα έστειλε πυροσβέστες, γιατρούς, προσωπικό έρευνας και διάσωσης, αλλά και προμήθειες στη γειτονική Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ο κ. Δένδιας, όπως υπενθύμισε, ήταν άλλωστε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ και ο ίδιος βρέθηκε εκεί την Κυριακή.
«Είδαμε και οι δύο την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
Επίσης, κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».
Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
«Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.
Ακόμη εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.
Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Υπενθύμισε δε πως στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρος αρέσει να αποκαλείται Τζο Μπαϊντενόπουλος.
«Κάθε μέρα οι λαοί μας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, διευθύνουν μαζί επιχειρήσεις, βλέπουν ο ένας τις ταινίες του άλλου, ακούνε ο ένας τη μουσική του άλλου, απολαμβάνουν ο ένας το φαγητό του άλλου».
«Τον περασμένο Νοέμβριο πήγαμε την εκπαιδευτική μας συνεργασία σε νέα επίπεδα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως μια αντιπροσωπεία ρεκόρ 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν σε ελληνικά πανεπιστήμια για συνεργασία.
«Το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για πολιτιστικές ανταλλαγές επειδή είναι ένα εργαστήριο συνεχών αλλαγών», ανέφερε. «Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περιγράψει κανείς την Ελλάδα και νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για εμάς και για τη φιλία μας».
«Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Blinken και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».

2_52.JPG
Οι τομείς συνεργασίας


Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας - ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.
Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, 'Αμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών και κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Περί ώρα 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Το πρόγραμμα Blinken στην Αθήνα

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Antony Blinken,  συναντήθηκε  επίσης σήμερα, Τρίτη 21/2, με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.
Στη συνέχεια, ο Antony Blinken θα συναντηθεί με μέλη της των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Σημειώνεται πως ο Antony Blinken επισκέφτηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα την Τουρκία, όπου μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Recep Tayyip Erdogan και τον ομόλογό του Mevlut Cavusoglu.
Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Τι προηγήθηκε

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/2, με την συνάντησή του στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός είχε απόψε κατ’ ιδίαν συνάντηση 25 λεπτών και δείπνο εργασίας, διάρκειας 1,5 ώρας, με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Antony Blinken, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τις συνομιλίες έγινε μία συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδό τους, εν όψει και της έναρξης του Δ’ Γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, την Τρίτη 21 του μηνός, και συμφωνήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνσή τους.
Ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο  κ. Blinken εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Συζητήθηκαν ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Παράλληλα, συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Στο δείπνο εργασίας παρακάθισαν, από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Εκ μέρους των ΗΠΑ ήταν παρών ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, κ. Τζορτζ Τσούνης.
Νωρίτερα, στο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Blinken έστειλε σαφές μήνυμα για τις πρωτιές της Ελλάδας σε μία πληθώρα θεμάτων, όπως η στήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και για την τραγωδία από τους σεισμούς στην Τουρκία σημειώνοντας πως «ράγισαν οι καρδιές μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης