Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις 27/2 οι τελικές αποφάσεις Μητσοτάκη για τις εκλογές με στόχο 9 Απριλίου - Προβληματισμός για τις διεργασίες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ

Στις 27/2 οι τελικές αποφάσεις Μητσοτάκη για τις εκλογές με στόχο 9 Απριλίου - Προβληματισμός για τις διεργασίες ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Ως καταληκτική μέρα που θα έχουμε προκήρυξη των εκλογών θα είναι η 10η Μαρτίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Τις τελικές του αποφάσεις θα λάβει ο Πρωθυπουργός, κυρίως για τον χρόνο εκλογών, στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σε μία εβδομάδα δηλαδή, καθώς θα βρεθεί στο Μέτσοβο για να πάρει τον αέρα του στο βουνό, όπου συνηθίζει να παίρνει πάντα τις μεγάλες αποφάσεις του.

Λογική 9 Απριλίου


Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι όλοι στο κυβερνητικό επιτελείο κινούνται με λογική «9ης Απριλίου» και ως καταληκτική μέρα που θα έχουμε προκήρυξη των εκλογών θα είναι η 10η Μαρτίου, μία ημερομηνία που εδώ στο ΒΝ σαν την είχαμε υποδείξει πολύ καιρό πριν.

Υπουργικό συμβούλιο για 28 Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση θα τελειώσει το νομοθετικό της έργο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, με ένα μεγάλο νομοσχέδιο που θα περιέχει διατάξεις με όλα όσα θέλει να περάσει.
Στις 28 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ένα υπουργικό συμβούλιο αφού θα είναι το τελευταίο προγραμματισμένο συμβούλιο και εκεί θα αποφασιστεί η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουρο αν θα είναι πραγματικά το τελευταίο, πρώτον γιατί αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών θα παρθούν το επόμενο τριήμερο και δεύτερον θα υπάρξει και ένα πανηγυρικό υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει ένας απολογισμός και θα δοθεί το σύνθημα της προεκλογικής μάχης.

Αποφάσεις στο Μέτσοβο για Μητσοτάκη


Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει ανακοινωθεί και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και τα ψηφοδέλτια του κόμματος θα γίνουν γνωστά προς το τέλος του μήνα, ίσως και μετά τη Καθαρά Δευτέρα. Στο Μέτσοβο ο Πρωθυπουργός θα πάρει και τις αποφάσεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Σε συνέντευξη που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι η 9η Απριλίου που είναι η Κυριακή των Βαΐων δεν αποτελεί ζήτημα για την εκκλησία, έτσι έκλεισε τις συζητήσεις που είχαν ακουστεί ότι η εκκλησία θέτει βέτο για την Κυριακή των Βαΐων. Το πρόβλημα είχε τεθεί από κάποιους μητροπολίτες επειδή το βράδυ των Βαΐων είναι μία μεγάλη λειτουργία στην οποία παραδοσιακά πάει αρκετός κόσμος.

Βρυξέλλες και Παρίσι


Ο Πρωθυπουργός κλείνει τον κύκλο των διπλωματικών του υποχρεώσεων με τη Διάσκεψη του Μονάχου ενώ ενδέχεται να συμμετάσχει και στην Σύνοδο Κορυφής στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με μία στάση και στην Γαλλία όπου θα δει τα γαλλικά ναυπηγία που κατασκευάζονται οι γαλλικές φρεγάτες.

Εξετάζεται η μαθηματική πιθανότητα για κυβέρνηση μειοψηφίας


Αυτά σε προγραμματικό πλαίσιο.
Όσον αφορά το εσωτερικό τοπίο, οι διφορούμενες δηλώσεις Ανδρουλάκη για κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή ακόμα και αν αποτελούνται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου αφού εξετάζουν αν μαθηματικά με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους βγαίνει το σενάριο.
Από την άλλη, όμως, κάποιοι καθησυχάζουν τον Πρωθυπουργό ότι το σενάριο είναι σχεδόν απίθανο μόνο και μόνο από την πολιτική συμπεριφορά πολιτικών αρχηγών, όπως π.χ ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ 25-που δεν ξέρουμε αν θα είναι στη Βουλή- ο οποίος δεν συναινεί εάν δεν υπάρξει προεκλογική συμφωνία με τα άλλα κόμματα.

Διασκέδασε εντυπώσεις ο Παπανδρέου


Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» δεν βρίσκει μεγάλο μέρος του κόμματος σύμφωνο όπου θέλει ξεκάθαρα αυτόνομη παρουσία.
Μάλιστα, υπάρχει και η περίπτωση στελέχη να αποχωρήσουν εάν υπάρξει μία τέτοια πρόθεση.
Πάντως, και ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι υπάρχει υπόγεια διεργασία για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου υπάρχει μία αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό θα επιμείνουν στο μότο ότι «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ» με σκοπό να προσελκύσουν κεντρώους ψηφοφόρους που δεν θα ήθελαν ποτέ να συμβεί αυτή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Γ. Βαρουφάκη.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης