Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Την Τετάρτη 22/2 άνοιγμα της πλατφόρμα για το Market Pass – Θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Γεραπετρίτης: Την Τετάρτη 22/2 άνοιγμα της πλατφόρμα για το Market Pass – Θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους
"Η 13η σύνταξη είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν τίθεται στο τραπέζι, αλλά, βεβαίως, με την ανάκαμψη της οικονομίας όλα επαναξιολογούνται", σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη
Σχετικά Άρθρα
Την Τετάρτη 22/2 ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από για το Market Pass, ενώ «η αύξηση του αφορολόγητου θα είναι στις συζητήσεις της επόμενης ημέρας», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «την Τετάρτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάρτα αγορών, έτσι ώστε για το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να έχουμε εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα», ενώ για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είπε  πως «έχουν γίνει παρεμβάσεις, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, τα μέτρα γενικού χαρακτήρα που κατατείνουν σε μείωση της φορολογίας».
Αφού σημείωσε πως «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό, βρισκόμαστε σε κατάσταση απομείωσής τους και η Ελλάδα είναι κάτω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε πως η χώρα μας «ακολουθεί τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια μοντέλα, ενώ οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώνονται».
Όπως είπε, «η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να υποστεί τον τρόμο της τελευταίας δεκαετίας και από την άλλη, είναι σε θέση να παράγει πλούτο. Η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια ενίσχυσης της κοινωνίας στις δύο τελευταίες κρίσης: την υγειονομική και την ενεργειακή. Παρα ταύτα, δεν κινδύνευσε η οικονομία της».

Για συνταξιούχους

Κάνοντας αναφορά στους συνταξιούχους, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών και σημείωσε ότι ήδη για τα αναδρομικά έχουν υπάρξει ανακοινώσεις, έχουν αυξηθεί οι συντάξεις και όσοι δεν θα δουν αύξηση θα δουν την εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ, ενώ υπάρχει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, είπε ότι «τα αναδρομικά θα δοθούν, υπάρχουν σημαντικές δικαστικές αποφάσεις. Είναι η παρούσα κυβέρνηση που αποφάσισε να δοθούν όλα τα αναδρομικά.
Όσο αφορά στις κύριες συντάξεις, θα δοθούν τα αναδρομικά σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια».
Σχετικά με τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για περικοπή της 13ης σύνταξης από την κυβέρνηση, απάντησε πως «δεν μπορούμε να κόψουμε κάτι που δεν υφίσταται» και ξεκαθάρισε πως «είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται στο τραπέζι, αλλά όλα επαναξιολογούνται».

Για ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αξιολόγησε τα μέτρα που εξαγγέλλει και «αν εφαρμοστούν τα μέτρα, σε 4 χρόνια θα έχουμε 40 δισ. χρέος».
Όπως είπε,  η προηγούμενη κυβέρνηση «κατακρεούργησε τη μεσαία τάξη, έφερε τουλάχιστον 30 φόρους. Και κατηγορεί την κυβέρνηση, η οποία αποδεδειγμένα έχει μειώσει σε τέτοιο βαθμό τους φόρους, ώστε να μπορεί να αναπνεύσει και πάλι η μεσαία τάξη».
Πρόσθεσε πως «όλα αυτά που υπόσχεται ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μη κοστολογημένα. Σε τέσσερα χρόνια αν έχουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα σε εφαρμογή, τότε εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περίπου 40 δισ. Με τέτοιου τύπου μέτρα όχι απλώς διακινδυνεύεται η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας αλλά διακινδυνεύουμε να ζήσουμε πραγματικότητες που έχουν φύγει, πιστεύω, οριστικά».

Οι επόμενες κινήσεις

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως «είναι η τρίτη αύξηση κατώτατου μισθού, σημαντική, αλλά η μία διάσταση είναι η φορολογική και η άλλη ο πληθωρισμός, περικόπτουν τις αυξήσεις».
Ακόμη, ανέφερε πως «η αύξηση του αφορολόγητου θα είναι στις συζητήσεις της επόμενης ημέρας, σκοπός μας να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας», ενώ εξήγησε πως «υπάρχουν δύο δρόμοι: οι οριζόντιες φορολογικές μειώσεις και ο τρόπος στοχευμένων μέτρων στήριξης. Ο πρώτος δεν σημαίνει ότι ελαφρύνονται οι καταναλωτές και το δεύτερο ότι δεν παράγεται πλούτος».

Για πλειστηριασμούς

Για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε πως «υπάρχει στρέβλωση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν έχει αλλάξει τις παραμέτρους για τους πλειστηριασμούς, αλλά τον διαχειριστή».
Υπογράμμισε ότι «όλο το νομοθετικό πλαίσιο ενεργοποιήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Φέραμε εμείς ένα νέο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών, που τους δίνει την ευκαιρία εξωδικαστικού συμβιβασμού, δεύτερον δίνεται δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους, από τον φορέα που αναλαμβάνει τους ευάλωτους δανειολήπτες, με άμεση επιδότηση του ενοικίου και έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει το σπίτι του. Υπάρχει ένα ενδιάμεσος φορέας που χορηγεί στον ευάλωτο βεβαίωση ευαλωτότητας. Από την άλλη, θα υπάρξει νέα παρέμβαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις κατάχρησης, που πρέπει να προστατευτούν. Θα πρέπει να αποδείξουν την αδυναμία πληρωμής τους».

Προληπτική διαχείριση ήττας από ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τα σχόλια περί νοθείας των επερχόμενων εκλογών, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «προεξοφλείται με ωμό και κυνικό τρόπο, άκουσα να λέγεται ότι, αν πάμε σε εκλογές με αυτόν τον τρόπο, αμφισβητείται το αποτέλεσμα. Γίνεται προληπτική διαχείριση ήττας, επειδή δεν έχουν προγραμματικές δηλώσεις» και πρόσθεσε ότι «είναι νωπές οι κυβερνήσεις και οι πολίτες αξιολογούν τις δύο κυβερνήσεις».
Δήλωσε πως άκουσε «στη Βουλή, από τα πλέον επίσημα χείλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέγεται ότι "εάν πάμε υπό αυτές τις συνθήκες σε εκλογές, δεν εξασφαλίζεται η ακεραιότητα των εκλογών". Γίνεται μια προληπτική διαχείριση ήττας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας πως «επειδή δεν έχει (σ. σ. η αξιωματική αντιπολίτευση) κάτι προγραμματικό να πει, πέραν των μη κοστολογημένων εξαγγελιών, που θα οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια, επειδή δεν υπάρχει κάτι που να αποδίδει στη νωπή σύγκριση των δύο κυβερνήσεων -είναι οι πρώτες εκλογές μετά από 30 χρόνια που θα αντιπαρατεθούν ο νυν πρωθυπουργός με τον τέως πρωθυπουργό. Οι πολίτες αξιολογούν δύο διακυβερνήσεις. Την αξιοπιστία τους, τη φερεγγυότητά τους, την πολιτική τους».
Απαντώντας στην επιμονή της κυβέρνησης για αυτοδυναμία, ανέφερε πως «ο κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται την αξία του να έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, που να μπορεί να λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά σε κρίσεις. Ο λαός θα κρίνει αν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα πάμε σε συνταγματικές λύσεις».
«Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει κυβέρνηση που θα μπορεί να λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Η κρίση έχει καταστεί κανονικότητα. Στο τέλος της ημέρας, βεβαίως, ο λαός θα είναι εκείνος που θα κρίνει αν θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα πάμε σε άλλες συνταγματικές λύσεις», είπε.

Για συναντήσεις Τσίπρα

Τέλος, σχετικά με τη συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, αλλά και την επικείμενη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Blinken, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι πρώτον, «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε στείλει τον κ. Στουρνάρα προς το ειδικό δικαστήριο με εντελώς αστήρικτες κατηγορίες» και δεύτερον, «ο κ. Τσίπρας κατεψήφισε την αμυντική συμφωνία».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης