Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τραγωδίες, αλλά να είναι διαρκής επιδίωξη

Βαρβιτσιώτης: Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τραγωδίες, αλλά να είναι διαρκής επιδίωξη
Με  τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές σχέσεις, Arkadiusz Mularczyk, συναντήθηκε ο Μ. Βαρβιτσιώτης
«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε τραγωδίες, αλλά να είναι διαρκής επιδίωξη και των δύο πλευρών», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, αρμόδιο για ευρωπαϊκές σχέσεις, Arkadiusz Mularczyk, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.
«Είναι γεγονός ότι ο τραγικός αυτός σεισμός, ο απολογισμός των θυμάτων και το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, έχει οδηγήσει και την τουρκική πλευρά να αντιληφθεί ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε και σημείωσε πως αυτό πρέπει να γίνει μέσα από συγκεκριμένα βήματα, πρέπει να αρθούν οι τουρκικές επιφυλάξεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «η οποιαδήποτε νέα σελίδα γραφτεί θα πρέπει να είναι σελίδα σεβασμού και στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην κυριαρχία των δύο κρατών και στο διεθνές δίκαιο».
«Είναι σημαντικό η νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να γίνει με σεβασμό όχι μόνο στον ανθρώπινο πόνο που επιδεικνύει σύσσωμος ο ελληνικός λαός, αλλά και με σεβασμό στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου», όπως είπε.
Ανέφερε ακόμη πως είναι σημαντικό ότι σήμερα η ίδια ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΞ δείχνει τη διάθεση για αλλαγή αυτής της σχέσης, αλλά και ότι «θέλουμε η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά και αξιακά». «Για εμάς η ΕΕ δεν είναι ένας οργανισμός μόνο οικονομικής συνεργασίας, αλλά βασίζεται σε κοινές αξίες και σεβασμό κοινών κανόνων δικαίου και αυτό θέλουμε και η Τουρκία να το αγκαλιάσει», συνέχισε.
Επιπλέον, σχολίασε πως είναι θετικές οι δηλώσεις του Μ. Cavusoglu και πως ο θερμός εναγκαλισμός του με τον κ. Δένδια έχει «υψηλή συμβολική αξία», ενώ ευχαρίστησε τα στελέχη της ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στην Τουρκία, τις ΜΚΟ και τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες που συγκεντρώνουν υλικό.

Για γερμανικές αποζημιώσεις

Περαιτέρω, σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι η Πολωνία έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα. «Πιστεύουμε στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και ότι αυτή η απαράγραπτη απαίτηση του ελληνικού λαού είναι ένα ανοικτό θέμα και για τις εκατοντάδες χιλιάδες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, αλλά και για το οριστικό κλείσιμο του κεφαλαίου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που αποτελεί μελανό σημείο στην ιστορία της Ευρώπης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «για την κυβέρνηση είναι ένα θέμα που παραμένει στην ατζέντα» και «έχει τεθεί στις αλλεπάλληλες επισκέψεις των Γερμανών καγκελαρίων στην Αθήνα και θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες για την ανάδειξη αυτού του θέματος».

Για Ουκρανία

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την αρχή στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τη στάση της στα ευρωπαϊκά συμβούλια. Υπενθύμισε πως στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
«Η Πολωνία πάντοτε μιλούσε για τον κίνδυνο της ρωσικής εισβολής και του ρωσικού επεκτατισμού, πολλές φορές χωρίς να εισακούεται. Δυστυχώς, οι πολωνικές προβλέψεις και εκτιμήσεις δικαιώθηκαν», συμπλήρωσε.
Κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, όπως σημείωσε, συζητήθηκαν τα θέματα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης και μετανάστευσης. «Η Ελλάδα και η Πολωνία έχουν θέσεις που ταυτίζονται», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό «να τηρούν ανοιχτό το δίαυλο των πολιτικών σχέσεων και να αντιληφθούμε ότι ως χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πρέπει να εμβαθύνουμε στην αντίληψη των προκλήσεων ασφάλειας αλλά και στην καλλιέργεια ενός διαδρόμου που θα ενώνει τις δύο χώρες».

Δηλώσεις του Arkadiusz Mularczyk

«Πολωνία και Ελλάδα έχουμε την ίδια άποψη για τη λειτουργία μας στην ΕΕ και βλέπουμε τα θέματα με το ίδιο μάτι», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Arkadiusz Mularczyk.
Κάνοντας αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως «οι διαφορές μεταξύ γειτονικών χωρών πρέπει να λύνονται μέσω διαπραγματεύσεων με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην εδαφική ακεραιότητα», αλλά και πως «μόνο η αμοιβαία κατανόηση μέσω του διαλόγου θα δώσει τη βάση για μία τόσο αναγκαία διαρκή κατανόηση, θα διευκολύνει τη γόνιμη συνεργασία στην περιοχή προς όφελος όλων των χωρών».
Δήλωσε πως εντυπωσιάστηκε από τη βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία στους σεισμούς, αλλά και από τα εξαιρετικά αποτελεσματικά βήματα της Ελλάδας για την απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
«Η Ελλάδα γίνεται ένας ενεργειακός κόμβος», σημείωσε.
Περαιτέρω, για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ανέφερε ότι «στο μέλλον θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, γιατί σίγουρα η Πολωνία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που αδικήθηκαν και η δικαιοσύνη και ο αγώνας για αξιοπρέπεια είναι σημαντικά για εμάς».
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι δύο χώρες είναι καλοί φίλοι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ οι ελληνο-πολωνικές συναλλαγές αυξάνονται και υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και στον τουρισμό.
Κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι «μαζί με την Ελλάδα και τους δυτικούς συμμάχους μας επιδιώξαμε να παρέχουμε στους Ουκρανούς την απαραίτητη βοήθεια», αλλά και πως «θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος». Πρόσθεσε ότι «οι κυρώσεις αποδυναμώνουν τη ρωσική οικονομία και της στερούν τις κρίσιμες τεχνολογίες που χρειάζεται ο Putin για τον πόλεμο».
Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης