Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα και οι ήρωες της ΕΜΑΚ απέδειξαν στην πράξη πως η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα και οι ήρωες της ΕΜΑΚ απέδειξαν στην πράξη πως η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα
«Δυστυχώς, έστω και μέσα από ένα καταστροφικό συμβάν, είναι μια καλή ευκαιρία η ηγεσία της Τουρκίας να αναστοχαστεί και να αντιληφθεί ότι η προκλητική ρητορική και οι απειλές μπορούν εύκολα να γίνουν συντρίμμια από ένα φυσικό γεγονός», αναφέρει o Μ. Βαρβιτσιώτης
«Η Ελλάδα και οι ήρωες της ΕΜΑΚ απέδειξαν στην πράξη πως η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα», τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας θέλει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.
«Δυστυχώς, έστω και μέσα από ένα καταστροφικό συμβάν, είναι μια καλή ευκαιρία η ηγεσία της Τουρκίας να αναστοχαστεί και να αντιληφθεί ότι η προκλητική ρητορική και οι απειλές μπορούν εύκολα να γίνουν συντρίμμια από ένα φυσικό γεγονός», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής» ο κ. Βαρβιτσιώτης.
«Η είδηση του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία μας συγκλόνισε όλους, όπως και η καθηλωτική εικόνα με τους χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και άστεγους. Πρόκειται για μια απίστευτη τραγωδία. Ο ελληνικός λαός και η κυβέρνησή μας έδειξαν από την πρώτη στιγμή ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Με πρώτο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κινητοποιηθήκαμε άμεσα», τονίζει και προσθέτει πως «προχωρήσαμε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, για να στηριχθούν χιλιάδες ίσως και εκατομμύρια άνθρωποι που θα βρεθούν χωρίς στέγη. Αν και στην παρούσα φάση προτεραιότητα έχει η επούλωση των πληγών, η ανθρώπινη ύπαρξη και όχι η πολιτική, εντούτοις μου δίνεται μια καλή ευκαιρία να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θέλει τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία».

Για μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογραμμίζει ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις του για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απηχεί πλέον περισσότερο τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το παρελθόν.
«Η Ελλάδα έχει μιλήσει έγκαιρα για την ανάγκη εφαρμογής μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής που στον πυρήνα της θα έχει την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη–μέλη, ένα συντονισμένο σύστημα φύλαξης συνόρων και επιστροφών στις χώρες προέλευσης. To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και βάζει πλέον τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης στο κέντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι πρόσφατες αποφάσεις του για το επίμαχο θέμα απηχούν πλέον περισσότερο τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το παρελθόν», σημειώνει.
Με αφορμή τα δύο ναυάγια με νεκρούς μετανάστες σε Λέρο και Λέσβο, μέσα σε δύο μέρες, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως «κανένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να ανεχθεί αυτό το απάνθρωπο αλισβερίσι, με θύματα κυρίως ανήμπορες γυναίκες και μικρά παιδιά. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας και η Αστυνομία στον Έβρο, αλλά και το Λιμενικό στο Αιγαίο δίνουν καθημερινά έναν δύσκολο αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης και εκείνων των δικτύων των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την αγωνία των κατατρεγμένων, θέτοντας με άθλιες πρακτικές την ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο. Έχουμε καταφέρει μέσα σε αντίξοες συνθήκες να σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Η ανοχή μας απέναντι στα φαινόμενα αυτά είναι μηδενική και πάντα ως φύλακες όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αποτροπή τους».

Περί εκλογών

Όσον αφορά τις εκλογές, επισημαίνει ότι «ζητάμε ισχυρή εντολή για να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυνατά, χτίζοντας μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα».
Σημειώνει πως «από το 2019 μέχρι σήμερα η κυβέρνησή μας πέτυχε πολλά. Δεν λέμε βέβαια ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Θέλουμε τώρα να κάνουμε τα επόμενα αποφασιστικά βήματα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για καλύτερους μισθούς, για περισσότερες και αξιοπρεπείς δουλειές, για περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με έμφαση στις γυναίκες και τους οικονομικά ασθενέστερους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης