Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας - Η προσπάθεια συνεχίζεται για όσο διαρκούν οι κρίσεις

Οικονόμου: Η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας - Η προσπάθεια συνεχίζεται για όσο διαρκούν οι κρίσεις
"Επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι όχι απλώς δεν είμαστε εχθροί τους και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους Τούρκους πολίτες. Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το τηλέφωνο, πήρε τον Τούρκο Πρόεδρο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και έδωσε αμέσως τις εντολές βοήθειας", ανέφερε ο Γ Οικονόμου
«Με συνεχείς προσπάθειες, η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των πολιτών, η χώρα επέδειξε μια ανθεκτικότητα που πολλοί δεν περίμεναν. Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται για όσο διαρκούν οι κρίσεις, σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ1 τόνισε ότι «μέσα στη διάρκεια αυτής της πρώτης μας 4ετίας, παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κρίσεις που όμοιές τους ο πλανήτης δεν γνώρισε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, με μια προσπάθεια η οποία συνεχίζεται, σταθήκαμε στο πλευρό της κοινωνίας και καταφέραμε και να μειώσουμε το αποτύπωμα της κρίσης στον οικονομικό βίο των πολιτών και ταυτόχρονα να ανοίξουμε δρόμους προκοπής για την ελληνική κοινωνία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Χρειάζεται η συνέχιση αυτής της πολιτικής, η ενδυνάμωση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, μια προοπτική η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να κοιτάζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον».
Μίλησε για «στοχευμένες στηρίξεις σε πολύ μεγάλα κοινωνικά στρώματα», αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια έχουν φύγει από την ατζέντα της συζήτησης. Καταφέραμε με το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παρόχους να διαμορφώσουμε τους λογαριασμούς σε επίπεδα που ήταν, ενδεχομένως, και πριν τις αυξήσεις. Στοχευμένες στηρίξεις δόθηκαν σε πολύ μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Το επίδομα θέρμανσης έχει μια τεράστια περίμετρο. Στην αγορά, με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και με τις υπόλοιπες ενισχύσεις στους πιο ευάλωτους, καταφέρνουμε και εκεί να βοηθούμε τον κόσμο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Για τους δανειολήπτες

Για το θέμα των δανειοληπτών, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει στους πολίτες εργαλεία «για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ιδιωτικό χρέος, να το μειώσουν, να το ρυθμίσουν και βεβαίως να μη βρεθούν αντιμέτωποι με το έσχατο σημείο που είναι οι πλειστηριασμοί. Κυρίως για τους πιο ευάλωτους και κυρίως για την πρώτη κατοικία».
Πρόσθεσε πως «υπάρχουν εργαλεία τα οποία ο κόσμος μπορεί και πρέπει να τα αξιοποιήσει είτε αυτά αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είτε τις διμερείς ρυθμίσεις. Οι τράπεζες και οι servicers -το έχουν ανακοινώσει- έχουν προχωρήσεις σε ρυθμίσεις και συμφωνίες το τελευταίο διάστημα για 550.000 δανειολήπτες. Ρυθμίστηκε χρέος 27 δισ. ευρώ, χάρη στο πλαίσιο που η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει, στις δυνατότητες που η οικονομία δίνει στον κόσμο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Υπάρχει η δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού, η δυνατότητα να χρηματοδοτεί τις δόσεις των πιο ευάλωτων από 70 ευρώ έως 210 ευρώ προκειμένου να πληρώνει τις δόσεις του και αναστέλλεται η οποιαδήποτε δικαστική εκτέλεση ή οποιοσδήποτε πλειστηριασμός».
Υπογράμμισε δε, ότι «πλειστηριασμοί γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ, γίνονταν και πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου, πλειστηριασμοί θα γίνονται και μετά την απόφαση. Τα βασικά εργαλεία όμως που διαμόρφωσε αυτή η Κυβέρνηση και που δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών είναι εδώ, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Ταυτόχρονα, να διαμορφώσουμε και άλλες δυνατότητες στήριξης της κοινωνίας για να μπορεί να ανταποκρίνεται στην πίεση που δέχεται από την εισαγόμενη ακρίβεια και τις εισαγόμενες κρίσεις. Και έτσι θα προχωρήσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός αυτός που ψήφισε τον νόμο για να μπορούν οι servicers και οι εταιρείες να κάνουν πλειστηριασμούς, νόμο που απλώς επιβεβαίωσε η απόφαση του Αρείου Πάγου, να έρχεται τώρα για να κατακρίνει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ή πολύ περισσότερο την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός που ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, που έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έρχεται τώρα και καμώνεται πώς είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος από τον οποιοδήποτε για τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση».
«Η λύση για τους ανθρώπους αυτούς δεν είναι να τους κοροϊδεύεις ότι το χρέος τους θα σβηστεί, θα χαριστεί, δεν θα το πληρώσουν ποτέ. Γιατί περίπου αυτή την αντίληψη και την κουλτούρα διαμόρφωσε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο. Αλλά να τους δίνεις ουσιαστικά εργαλεία στα χέρια τους, σαν και αυτά που έχουμε διαμορφώσει, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα να κρατήσουν και το σπίτι τους. Κυρίως την πρώτη κατοικία, που όλοι ξέρουμε την ευαισθησία που διέπει- και καλώς διέπει- την ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Για συνταξιούχους

Για το θέμα των συνταξιούχων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις για εκείνους που δεν κατάφεραν να δουν ενίσχυση στο εισόδημά τους, μιλώντας για «βαριά κληρονομιά του νόμου Κατρούγκαλου».
Όπως είπε, «δεν θέλω πριν η Κυβέρνηση σταθμίσει, ζυγίσει σωστά τις δυνατότητες, συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και βεβαιωθεί για την αποτελεσματικότητά τους, να περιγράφω πράγματα. Εκείνο που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε και απορρέει από τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συμπεριφερθεί σε όλη τη θητεία μας είναι ότι η Κυβέρνηση με πλήρη ενσυναίσθηση ξέρει σε ποιες κοινωνικές ομάδες και με ποιο τρόπο πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους για να ανταπεξέλθουν στην πίεση που δέχονται. Αυτό για την ώρα αρκεί. Σύντομα θα έχουμε περισσότερα».

Για το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Κάνοντας αναφορά στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο κ. Οικονόμου αφού σημείωσε πως έχει επιχειρηθεί από πολλούς να απαξιωθεί, υπογράμμισε ότι έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα.
«Εδώ και 15 εβδομάδες υπάρχει μία ομάδα καταναλωτικών αγαθών, κατά τεκμήριο των απολύτως απαραίτητων για κάθε νοικοκυριό, που οι τιμές τους είναι σταθερές ανεξαρτήτως των αυξομειώσεων που γίνονται τριγύρω. Κάποια πέφτουν, κάποια λίγα ανεβαίνουν και η πλειονότητα είναι σε σταθερές τιμές. Αυτό, δηλαδή, που είπαμε από την αρχή».
Επανέλαβε ότι «αναλόγως με τις γιορτές, τις επετειακές ανάγκες που κάθε φορά έχουμε, εμπλουτίζεται το καλάθι αυτό και με μια σειρά από άλλα προϊόντα. Όπως έγινε την περίοδο των Χριστουγέννων, θα γίνει τώρα και για την περίοδο της Σαρακοστής για να έχει ο κόσμος τη δυνατότητα σε ένα επίπεδο τιμών, χαμηλότερο από το γενικότερο μέσο όρο και πάντως σταθερό, να κάνει τις αγορές του και να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του».

Για την ελληνική βοήθεια μετά το σεισμό στην Τουρκία

«Το πρώτο που πρέπει να πούμε ότι η χώρα- η ελληνική Πολιτεία, η Κυβέρνηση και κυρίως ο ελληνικός λαός από τις πράξεις προσφοράς που γίνονται- χωρίς δεύτερες σκέψεις στέκεται στο πλευρό των γειτόνων μας σε αυτή την τραγωδία, σε αυτήν την καταστροφή που τους βρήκε. Μιλάμε για ανείπωτη τραγωδία με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, για τεράστια οικονομική καταστροφή. Η κουλτούρα μας, η παράδοσή μας, ο ανθρωπισμός μας δεν θα μας επέτρεπε οτιδήποτε άλλο, παρά να σταθούμε στο πλευρό τους πρώτοι, γρήγορα, ως γείτονες και ως χώρα που ξέρουμε να επιδεικνύουμε αυτού του είδους τα αισθήματα αλληλεγγύης. Ο ελληνικός με τον τουρκικό λαό δεν έχει να χωρίσει τίποτα. Το έχουμε πει πολλές φορές και όλη αυτή η ρητορική της τουρκικής ηγεσίας το προηγούμενο διάστημα ήταν απολύτως αδιέξοδη. Τίποτα δεν πρόσθεσε στην Τουρκία.», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
«Άλλωστε η χώρα μας έχει ενδυναμώσει πολύ σε όλα τα επίπεδα. Ούτε εκφοβίζεται, ούτε πανικοβάλλεται, ούτε απειλείται. Τώρα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους Τούρκους να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την τραγωδία και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε, «η χώρα δεν επιδιώκει εντάσεις. Από την άλλη είμαστε καθαροί και ειλικρινείς στο ότι η χώρα είναι απολύτως ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την εθνική μας κυριαρχία, που είναι ταυτόσημα με το Διεθνές Δίκαιο.
Επιβεβαιώνεται και στην πράξη ότι όχι απλώς δεν είμαστε εχθροί τους και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους Τούρκους πολίτες. Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το τηλέφωνο, πήρε τον Τούρκο Πρόεδρο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και έδωσε αμέσως τις εντολές βοήθειας. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, του ΕΚΑΒ ήταν οι πρώτοι που έφτασαν εκεί και που δίνουν τον αγώνα ως σωστικά συνεργεία να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια. Ό,τι λέμε το εννοούμε. Η ανθρωπιά είναι πάνω από όλα. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Για τους καλλιτέχνες

Τέλος, με αφορμή την ένταση που έχει δημιουργηθεί με τους καλλιτέχνες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν την επιδιώκει , αλλά καλό είναι «να μιλάμε με συγκεκριμένα γεγονότα και όχι γενικά και αόριστα», επαναλαμβάνοντας πως «δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Είχε βγει το Προεδρικό Διάταγμα και μετά την έκδοσή του το Εθνικό Θέατρο βγάζει μια προκήρυξη για να προσλάβει ηθοποιούς, καλλιτέχνες για μια συγκεκριμένη παράσταση. Η επιλογή που θα έκανε είναι μια επιλογή που βασίζεται σε κριτήρια απολύτως δικά του. Δεν έχει σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης