Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καραμανλής: Αφήνουμε στην άκρη ό,τι μας χωρίζει με την Τουρκία μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία του σεισμού

Καραμανλής: Αφήνουμε στην άκρη ό,τι μας χωρίζει με την Τουρκία μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία του σεισμού
Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι οι υποδομές στη χώρα μας δεν έχουν σχέση με τις υποδομές στην Τουρκία, καθώς η ελληνική Πολιτεία έχει πολύ αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά την αντισεισμική προστασία
«Μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία του σεισμού αφήνουμε ό,τι μας χωρίζει στην άκρη» με την Τουρκία, «αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα και στις δύο χώρες. Μην ξεχνάμε τα προβλήματα στη Συρία», υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, αναφέρθηκε στην πρόταση του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να γίνει συντονισμένη προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Εθνών, ώστε να πάνε διασώστες και στις πληγείσες περιοχές της Συρίας.
Σημείωσε την υποδοχή που επεφύλαξαν οι Τούρκοι στους Έλληνες διασώστες και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε όλοι δίπλα και στις δύο χώρες. Μην ξεχνάμε τα προβλήματα στη Συρία».
«Μιλάμε για μία απίστευτη τραγωδία. Εμείς έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία, ως χώρα σεισμόπληκτη. Η ΕΜΑΚ έχει μεγάλη εμπειρία. Οι άνθρωποι αυτοί βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν ζωές, γιατί καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνη είναι η διαδικασία της διάσωσης σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν ακόμη πολλοί μετασεισμοί», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Υπενθύμισε την αλληλοβοήθεια μεταξύ των δύο χωρών με τους σεισμούς του 1999 και πρόσθεσε πως «δείχνουμε μία ωριμότητα ως λαοί. Και νομίζω ότι μπορούμε να σταθούμε και πρέπει να σταθούμε δίπλα στον τουρκικό λαό. Και επειδή άκουσα κάποιες κριτικές, κάπως ακραίες στα social media, θέλω να τα απομονώσουμε όλα αυτά. Μη γίνουμε τοξικοί και σε αυτό. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία τραγωδία και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσε να βοηθήσει. Ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον R.T. Erdogan. Νομίζω ότι χαρακτηριστικό των Ελλήνων και της ελληνικής ψυχής είναι η ανθρωπιά».

Αυστηροί κανονισμοί για την αντισεισμική προστασία στην Ελλάδα

Περαιτέρω, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι οι υποδομές στη χώρα μας δεν έχουν σχέση με τις υποδομές στην Τουρκία, καθώς η ελληνική Πολιτεία έχει πολύ αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά την αντισεισμική προστασία.
Πρόσθεσε πως όπου υπάρχουν ανησυχίες και γίνονται καταγγελίες, πραγματοποιούνται έλεγχοι.
Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει ένα βήμα παραπάνω στην Πολιτική Προστασία, με ένα υπουργείο υπεύθυνο για όλα τα ζητήματα.
«Δείτε τι έγινε στην κακοκαιρία. Μάθαμε από τα λάθη μας», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι είναι καλύτερη η υπερβολική πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Για εκλογές: Εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ

Ακόμη, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι είναι εφικτή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές. Δήλωσε ότι ο ίδιος ανήκει σε μία σχολή πολιτικής σκέψης, που θεωρεί ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις δίνουν σταθερότητα. Σημείωσε, όμως, ότι τελικά για το πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση αποφασίζουν οι πολίτες.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτήρισε ακραίες και ανησυχητικές τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη Δημοκρατία «είτε με το καλό, είτε με το άγριο». Επισήμανε ότι: «Αυτοί που τα λένε αυτά από τη μία εγκαλούν τη Νέα Δημοκρατία για ζητήματα κράτους δικαίου και από την άλλη αυτά που λένε δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος δικαίου» και εκτίμησε ότι «αυτές οι δηλώσεις, όπως και η δήλωση αποχής από το Κοινοβούλιο, είναι πολύ επικίνδυνες για τον κοινοβουλευτισμό και ρίχνουν λάδι στη φωτιά της τοξικότητας και της αντισυστημικότητας».
Ξεκαθάρισε δε, ότι η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική της ακραίας πόλωσης, καθώς, όπως τόνισε, «Δεν είναι στο πολιτικό DNA μας».
Διερωτήθηκε «τι σημαίνει με το καλό ή με το κακό; Δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών εάν χάσουν;», επισημαίνοντας ότι δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σέβεται εκλογικές διαδικασίες.
«Δείτε τι έγινε το 2015 με το δημοψήφισμα και πώς η λέξη “κωλοτούμπα” έγινε διεθνής ορολογία», υπενθύμισε και χαρακτήρισε επικίνδυνη την πεζοδρομιακή αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς πρέπει να ασκείται η Δημοκρατία.
Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι «πολιτεύομαι στις Σέρρες και θα συνεχίσω να πολιτεύομαι στις Σέρρες όσο βρίσκομαι στην πολιτική».

Για Βουλή

Κάνοντας αναφορά στη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «πολύ σωστά η τροπολογία αυτή δεν περιορίζει κάποιο κόμμα για την ιδεολογία του -όσο απεχθής και εάν είναι αυτή – αλλά λέει το προφανές: Ότι αυτός που έχει καταδικαστεί σε πρωτόδικο βαθμό για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν μπορεί να είναι αρχηγός κόμματος ή να προσποιείται ότι κάποιος άλλος είναι ο αρχηγός του κόμματος, του οποίου ο ίδιος στην πραγματικότητα ηγείται»
Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι με το εξώδικο στον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, ο καταδικασθείς Ηλίας Κασιδιάρης επιβεβαιώνει, στην ουσία, ότι αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός αυτού του μορφώματος, επομένως ίσως κάνει τη δουλειά του Αρείου Πάγου πιο εύκολη.

Τα μεγάλα έργα και σχέδια υποδομών

Κάνοντας αναφορά στα μεγάλα project υποδομών που υλοποιούνται όχι μόνο στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την περιφέρεια, δίνοντας πολύ μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία, είπε πως «αν για κάτι είμαι περήφανος είναι διότι πολλοί μηχανικοί που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, πλέον, βλέπετε ότι επιστρέφουν».
Κατά τον ίδιο, έχουν στηθεί τα εργοτάξια για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, προειδοποιώντας ότι οι προσφυγές στα Εξάρχεια, τελικά, μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις και σε μεγαλύτερο κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «ο σταθμός Βενιζέλου θα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακός», ενώ γίνεται μία τεράστια προσπάθεια ώστε, παρά τις προσφυγές και παρά τις καθυστερήσεις, να ολοκληρωθεί το έργο μέχρι τα τέλη του 2023.
Υπενθύμισε ότι ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος είχε σταματήσει επειδή η προηγούμενη Κυβέρνηση ήθελε να ευνοήσει συγκεκριμένο εργολάβο για να πάρει κανάλι.
«Το έργο είχε κατατμηθεί και αυτό είναι ό,τι χειρότερο. Η εμπειρία δείχνει ότι κάθε φορά που σπάμε ένα έργο, το έργο αυτό δεν γίνεται», εξήγησε και υπογράμμισε πως «εμείς βρήκαμε λύση. Τα εργοτάξια στο Πάτρα- Πύργος τώρα λειτουργούν στο φουλ και το έργο αυτό πλέον έχει μπει σε ράγιες υλοποίησης. Το 2025 θα παραδοθεί και αυτό το κομμάτι των 77 χλμ στην Ολυμπία Οδό».
Ακόμη, με αφορμή τον ΒΟΑΚ ανέφερε ότι «η ειδοποιός διαφορά με την πολιτική του χθες είναι ότι εμείς δεν πήγαμε στην Κρήτη για να πούμε ότι θα κάνουμε το έργο. Πήγαμε στην Κρήτη την ώρα που τα εργοτάξια είναι εκεί και ξεκινά το έργο. Δηλαδή το πρώτο κομμάτι του ΒΟΑΚ έχει ξεκινήσει».

«Αυτά που είπαμε προεκλογικά τα κάναμε και με το παραπάνω μετεκλογικά»

Τέλος, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι έχουν δημοπρατηθεί τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια πάνω από 10 δισ. ευρώ έργα και έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου 5 δισ. ευρώ έργα.
Πρόσθεσε ότι μέχρι το 2030 υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις για 27,3 δισ. ευρώ έργα, αλλά και ότι 188 έργα υποδομής θα φέρουν πάνω από 185.000 θέσεις εργασίας ετησίως.
«Αυτά που είπαμε προεκλογικά τα κάναμε και με το παραπάνω μετεκλογικά», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε πως «ποτέ δεν δημοπρατήσαμε ένα έργο, χωρίς να έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».
Συμπλήρωσε ότι περισσότερα από 300 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία θα έρθουν σύντομα στη χώρα, αναφέροντας ότι η σύμβαση θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες και θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης