Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ιαπωνία έως 31/1 - Οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις στο μικροσκόπιο – Οι διμερείς συναντήσεις

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ιαπωνία έως 31/1 - Οικονομία, ενέργεια και επενδύσεις στο μικροσκόπιο – Οι διμερείς συναντήσεις
Επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία 29-31/1 – Πληθώρα διμερών συναντήσεων με φόντο την εικόνα της Ελλάδος μετά τα χρόνια της κρίσης
Σχετικά Άρθρα
(upd) Με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία έως τις 31/1, έτοιμος να παρουσιάσει τις θετικές επιδόσεις στην οικονομία και την εικόνα μιας νέας Ελλάδος που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης.
Μετά από 17 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία (το 2005 του Κ. Καραμανλή), ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του βρίσκεται εκεί από σήμερα, Κυριακή 29/1, συνοδευόμενος από κυβερνητική και επιχειρηματική αποστολή.

Μητσοτάκης: Καλημέρα από την Ιαπωνία!

Με μια «καλημέρα από την Ιαπωνία!» ξεκίνησε την καθιερωμένη εβδομαδιαία κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας μάλιστα και τους λόγους της επίσκεψής του σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
«Τι κάνουμε εδώ; Είναι μια σημαντική επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μια χώρα με την οποία ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις. Θυμίζω μόνο ότι οι θεσμικοί επενδυτές από την Ιαπωνία σταμάτησαν να επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα στα χρόνια της κρίσης λόγω της απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας. Συνεπώς, τώρα που βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της, η επίσκεψη εδώ είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως θα έχει πολλές συναντήσεις, στις οποίες θα αναφερθεί εκτενώς στην επόμενη κυριακάτικη ανάρτησή του.

Οι συναντήσεις

Ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino, τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida και τον Πρόεδρο της Βουλής Hiroyiki Hosoda. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με ηγετικά στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων και θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishino, ενώ τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα πλαισιώνεται από 20μελή επιχειρηματική αποστολή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.
Κατά τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida και τον Πρόεδρο της Βουλής Hiroyiki Hosoda, αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, αλλά και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Τα στοιχήματα του ταξιδιού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τις θετικές επιδόσεις στην οικονομία, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα.
Στο μικροσκόπιο των διμερών συναντήσεων θα βρεθεί η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας, καθώς για την Ελλάδα η Ιαπωνία αποτελεί ταυτόχρονα μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλος του G7.
Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Ιαπωνία είναι δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση.
Για την Ιαπωνία που επιδιώκει προσέγγιση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ , η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών σχεδίων.
Σε ότι, αφορά το οικονομικό σκέλος, ο πρωθυπουργός μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη, αναμένεται να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα.
Μάλιστα, θα προβεί σε δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.
Συγκεκριμένα, η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN).
Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η δεύτερη θα γίνει παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO, έτσι ώστε, όπως αναφέρεται, να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece.

Λοιποί τομείς ενδιαφέροντος

Και στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ιαπωνική πλευρά έχει επιδείξει ενδιαφέρον, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες και συμμετέχει σε project, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.
Ακόμη, ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο

Το ταξίδι του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 31/1 με τη διάλεξη που θα δώσει στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο.
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να αναφερθεί στο όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης