Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σάλος μετά τις νέες αποκαλύψεις για τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο - Τι ζητά η κυβέρνηση από Τσίπρα - Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Σάλος μετά τις νέες αποκαλύψεις για τη «νεκρή Μαρία» στον Έβρο - Τι ζητά η κυβέρνηση από Τσίπρα - Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Ο ενορχηστρωτής της σκηνοθετημένης παράστασης ήταν ενδεχομένως Έλληνας και όχι Τούρκος, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για την ιστορία της  «νεκρής Μαρίας» στον Έβρο τον Αύγουστο του 2022, πίσω από την οποία μπορεί να βρίσκεται ως ενορχηστρωτής ένας Έλληνας και όχι Τούρκος, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ν. Μηταράκη.
Μετά τις νέες αποκαλύψεις με δημοσίευμα της "Καθημερινής" για σκηνοθετημένο δήθεν θάνατο της μικρής Μαρίας στον Έβρο με βάση τη μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κάλεσε  τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρα «έστω και τέσσερεις μήνες, μετά να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό». Το ίδιο ζητούν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας.
«Η Κυβέρνηση,
εγκλωβισμένη από τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της για την ακρίβεια και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news ακόμη και για την υπόθεση των 38 προσφύγων», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του, Πόπης Τσαπανίδου, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου.

Δήλωση Οικονόμου

Όπως αναφέρει ο κ. Οικονόμου σε δήλωσή του, «ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, δήλωνε με ύφος κήνσορα: «σε αυτή τη νησίδα διεξήχθη ένα δράμα 38 ατόμων, το οποίο οδήγησε και στο θάνατο ενός κοριτσιού 7 ετών. Θέλετε, λοιπόν, να ζητήσουμε συγγνώμη, για ποιο λόγο»;
'Αραγε, σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις της «Καθημερινής της Κυριακής», αισθάνεται μετανιωμένος, που έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό; Αισθάνεται ντροπή, που διέσυρε διεθνώς την Πατρίδα του -δίνοντας μάλιστα όπλα στους εχθρούς της- για να ικανοποιήσει το προσωπικό του μένος εναντίον του Πρωθυπουργού; Αισθάνεται συντριβή, που έσπευσε να υιοθετήσει και να αναπαράγει τα ψέματα όσων σκηνοθέτησαν το περιστατικό με δόλιες προθέσεις;».
«Ο κ. Τσίπρας, έστω και τέσσερεις μήνες μετά, επιβάλλεται, συναισθανόμενος το μέγεθος της αδικίας που διέπραξε, να ζητήσει τη συγγνώμη που οφείλει εδώ και καιρό», καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Μηταράκης: Ενδεχομένως Έλληνας και όχι Τούρκος πίσω από την κατασκευή της ιστορίας νεκρού παιδιού στην υπόθεση των 38 στον Έβρο

Ο ενορχηστρωτής της σκηνοθετημένης παράστασης ήταν ενδεχομένως Έλληνας και όχι Τούρκος, αποκάλυψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των «38» στον Έβρο και την ιστορία της «νεκρής Μαρίας».
Ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής και τον πρόσφυγα που αποκάλυψε τη σκηνοθετημένη υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, ανέφερε ότι «είναι μια σημαντική υπόθεση που δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν οργανωμένα να επιτεθούν στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανές πως η οικογένεια που είχε φτάσει είχε 4 παιδιά και όχι 5. Το πρώτο που προκύπτει είναι πως δεν υπάρχει πέμπτο παιδί» και πρόσθεσε πως «είναι πιθανό ο διακινητής να είναι Έλληνας και να εμπλέκονται Έλληνες στην υπόθεση. Είναι ένα θέμα ανοικτό».
Συμπλήρωσε ότι «προκύπτει πως ένας από τους 38, δεν υπάρχει στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Φαίνεται δηλαδή, να μην υπάρχει στην κατάθεση των 2 ΜΚΟ, εκ των οποίων στην μια είναι επικεφαλής πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει πως πήγε στον Έβρο (ο μετανάστης) για να παίξει τον ρόλο ενορχηστρωτή. Δεν μιλάμε για μια προσπάθεια εξαπάτησης, αλλά μια προσπάθεια για ένταση στον Έβρο.
Και ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ακόμα περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να παραδεχτεί πως έπεσε θύμα πλεκτάνης. Είναι καλό κύριε Τσίπρα να παραδεχόμαστε πως κάναμε λάθος».
Πρόσθεσε πως «αν είχαμε μπει υπό την πίεση των ξένων μέσων και της αντιπολίτευσης, σε τουρκικό έδαφος για να ψάξουμε τους 38, δυνητικά θα είχε συμβεί θερμό επεισόδιο και κάποιος να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Είναι εμφανές πως υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους διακινητών. Χρειάστηκαν 14 ημέρες για να αποκαλυφτεί αυτή η σκευωρία στη Βουλή. Είναι ένα περιστατικό που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, αλλά δείχνει πως κάποιοι πιέζουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Εμείς έχουμε καταστρέψει κυκλώματα λαθροδιακινητών και βλέπουμε συστηματικά ευρωβουλευτές της Αριστεράς, οι οποίοι το έχουν πάρει προσωπικό στόχο να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα».
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναληφθεί ξανά σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του Μάρτιου του 2020 στον Έβρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη».
Για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Περιστατικό μπορεί να προκύψει ωστόσο το ερωτηματικό είναι αν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο σχεδιασμός, μετά από όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2020, υπάρχει. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι με την Τουρκία, ωστόσο εμείς ούτε θα επιτρέψουμε τώρα, ούτε την επόμενη 4ετία να υπάρξουν αυξημένες ροές. Η χώρα μας δεν είναι πύλη εισόδου πλέον για την Ευρώπη. Ελέγχουμε το μεταναστευτικό. Οι αφίξεις φτάνουν τις 16.000. Ελάχιστοι περνούν τα σύνορά μας. Το 2022 υπήρξαν 300.000 αποτροπές σε θάλασσα και στεριά. Περισσότεροι έφυγαν από τη χώρα, από όσους μπήκαν».
Σχετικά με τις ροές τον Ιανουάριο και την πιθανότητα να δούμε ξανά όσα τον Μάρτιο του 2020 είπε πως «δεν θα δούμε ξανά Μάρτιο του 2020. Υπάρχει πίεση αλλά η δυνατότητά μας να προστατεύουμε τα σύνορά μας είναι ενισχυμένη και ελάχιστοι μπορούν να περάσουν. Βλέπουμε μια μονταζιέρα, που έχει ιδεολογικό και οικονομικό στόχο, όπως την περίοδο Τσίπρα».

Θεοδωρικάκος: Ο Τσίπρας να ζητήσει συγνώμη από τους αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους ακρίτες πολίτες της Θράκης

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρα, να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους στρατιώτες και τους ακρίτες πολίτες της Θράκης καλεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τα fake news του Αυγούστου και τον δήθεν θάνατο ενός κοριτσιού στη νησίδα του Έβρου.
Ο κ. Θεοδωρικάκος με ανάρτησή του στα social media έγραψε  χαρακτηριστικά ότι «χθες στην Αλεξανδρούπολη ενημέρωσα αναλυτικά τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών για την πραγματική κατάσταση στον Έβρο, για τα προπαγανδιστικά fake news του Αυγούστου καθώς και για τον «θάνατο» ενός μικρού κοριτσιού που αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ.
Tώρα που όλοι γνωρίζουν την αλήθεια για τη στημένη επιχείρηση υπονόμευσης της πατρίδας μας, ο κ. Τσίπρας οφείλει να ζητήσει συγνώμη. Γνωρίζω ότι δεν θα απολογηθεί ποτέ στην κυβέρνηση. Αλλά είναι θέμα τιμής να ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες αστυνομικούς, τους Έλληνες στρατιώτες και από τους ακρίτες μας στη Θράκη».
theod2_1.JPG
Πέτσας: Να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας για το θέμα του νεκρού κοριτσιού στον Έβρο


Κάποιοι υιοθέτησαν άκριτα το κατασκευασμένο δημοσίευμα εναντίον της Ελλάδας για το νεκρό κορίτσι στον Έβρο, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
"Είναι απαράδεκτο, είτε πολιτικές δυνάμεις είτε πρόσωπα μεμονομένα να υιοθετούν αμέσως τέτοια κατασκευασμένα ζητήματα για να πλήξουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και να εκμεταλλευτούν κάποια μικροπολιτικά οφέλη στο εσωτερικό.
Είναι απαράδεκτο, πρέπει να απομονώνεται και πρέπει όλοι να ζητήσουν συγγνώμη, με πρώτον τον κ.Τσίπρα.
Είχε ήδη βγάλει το συμπέρασμά του, είχε καταδικάσει την Ελλάδα και προσπαθούσε να αποκτήσει οποιοδήποτε μικροπολιτικό όφελος από αυτό το θέμα που είναι εθνικό", πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη από τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η πολιτική της για την ακρίβεια και τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, πασχίζει να μετατοπίσει την ατζέντα με fake news ακόμη και για την υπόθεση των 38 προσφύγων», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου του, Πόπης Τσαπανίδου, στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, ο οποίος με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής για τον σκηνοθετημένο θάνατο της μικρής Μαρίας στον Έβρο τον Αύγουστο του 2022 καλεί από Α. Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη.
Η κα Τσαπανίδου απαντώντας σημειώνει πως εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει από την αρχή τη στάση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα ξέραμε αν η αλήθεια βρίσκεται στις προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων και στους γονείς που επιμένουν ότι έχασαν το παιδί τους ή στη σημερινή μαρτυρία πρόσφυγα που τους διαψεύδει.
Ξεκαθαρίζει ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ η απάντηση σε αυτήν την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν είναι το μικροκομματικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων που για άλλη μια φορά επιχειρεί ο κος Οικονόμου, αλλά η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και ευρωτουρκικών συμφωνιών για μείωση των ροών και αντιμετώπιση των διακινητών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Μάλιστα, παραθέτει και τα δεδομένα που μιλούν από μόνα τους, αναφέροντας:
«Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη χώρα μας να προστατεύσει αυτούς τους ανθρώπους.
Δεύτερον, το ΓΕΣ επιβεβαίωσε ότι οι 38 βρίσκονταν σε νησίδα που ήταν και ελληνική, σε αντίθεση με τους ψευδείς ισχυρισμούς της Κυβέρνησης.
Τρίτον, όπως τονίσαμε εξ αρχής ή έπρεπε η Κυβέρνηση να τους περισυλλέξει ή έπρεπε να ανεβάσει το θέμα πολιτικά ώστε να ασκηθεί πίεση από τον ΟΗΕ και την ΕΕ στην Τουρκία να τους περισυλλέξει και να διερευνηθεί τι έγινε στη νησίδα.
Τέταρτον, όλο αυτό το διάστημα οι γονείς επιμένουν για το θάνατο του παιδιού τους, όπως επιμένουν και άλλοι δύο πρόσφυγες που μίλησαν στο Spiegel οι οποίοι δηλώνουν μάλιστα ότι δέχτηκαν πιέσεις να αλλάξουν την κατάθεσή τους.
Πέμπτον, την ίδια πληροφορία, δηλαδή του θανάτου του μικρού κοριτσιού, μετέφερε με δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του ακόμη και ο αρμόδιος υπουργός κ. Μηταράκης στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως από τις καταθέσεις προκύπτει ότι πέθανε ένα παιδί πέντε ετών και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθεί η σωρός και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.
Έκτον, σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή δημοσιεύει την μαρτυρία ενός άλλου πρόσφυγα ο οποίος διαψεύδει τους γονείς και τους πρόσφυγες που μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει σε διεθνή ΜΜΕ, σχετικά με τον θάνατο του παιδιού».
Σύμφωνα με την κα Τσαπανίδου, «ακόμη και αν - δίχως δεύτερη σκέψη και περαιτέρω έρευνα - η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου σπεύδει να υιοθετήσει ως αληθινή μόνο την τελευταία μαρτυρία και να εκμεταλλευτεί μια τραγική υπόθεση για σκοπιμότητες, παραβλέπει ότι ακόμη και η αυτή η μαρτυρία περιγράφει γλαφυρά την εκμετάλλευση προσφύγων από διακινητές, τούρκους συνοριοφύλακες αλλά και από κουκουλοφόρους που τους σπάνε στο ξύλο σε ελληνικό έδαφος για να μην εισέλθουν στη χώρα.
Πόσο περήφανος μπορεί να δηλώνει για αυτό ο κος Οικονόμου που με σημερινές του δηλώσεις ζητάει και τα ρέστα;
Σε κάθε περίπτωση εάν η Κυβέρνηση είχε τηρήσει από την αρχή τη στάση που προτείναμε, σήμερα θα ξέραμε αν η αλήθεια βρίσκεται στις προηγούμενες καταθέσεις μαρτύρων και στους γονείς που επιμένουν ότι έχασαν το παιδί τους ή στη σημερινή μαρτυρία πρόσφυγα που τους διαψεύδει».
«Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η απάντηση σε αυτήν την ανατριχιαστική κατάσταση που περιγράφεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν είναι το μικροκομματικό παιχνίδι σκοπιμοτήτων που για άλλη μια φορά επιχειρεί ο κος Οικονόμου αλλά η διεκδίκηση ευρωπαϊκών και ευρωτουρκικών συμφωνιών για μείωση των ροών και αντιμετώπιση των διακινητών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Εκεί πρέπει να επικεντρώνεται η προστασία συνόρων.
Αλλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που θέλει την Ελλάδα, δεσμοφύλακα που αναλαμβάνει τις βρώμικες ευθύνες μιας Ευρώπης- φρούριο, αυτά είναι ψιλά γράμματα» καταλήγει η κα Τσαπανίδου.

Οι νέες αποκαλύψεις - Το δημοσίευμα

Το πώς σκηνοθετήθηκε ο δήθεν θάνατος της «μικρής Μαρίας» και τι συνέβη στη νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο του 2022, προκειμένου οι 38 Σύροι πρόσφυγες να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας, περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής.
Η εφημερίδα στο δημοσίευμα με τίτλο "ο διακινητής μάς είπε βάψτε το παιδί...", αποκαλύπτει μαρτυρία Σύρου πρόσφυγα, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα των 38 προσφύγων στον Έβρο και σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, δεν υπάρχει νεκρό παιδί, αλλά το περιστατικό με τη μικρή Μαρία που απεβίωσε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή, ο οποίος επικοινώνησε με γυναίκα από την Συρία που ηγείτο της ομάδας των 38, τη Μπαϊντά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας, τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής που είχαν πληρώσει, μέσω της γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα, η οποία μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος ενός 5χρονου κοριτσιού.
Η γυναίκα, πρόσφυγας από τη Συρία, ήταν αυτή που μετά από επικοινωνίας της με τον διακινητή, ζήτησε από το κορίτσι να ξαπλώσει στο έδαφος, του έβαλε μακιγιάζ και λίγη τροφή δίπλα από τα χείλη του προκειμένου να μοιάζει νεκρό από δηλητήριο και το φωτογράφισε, ενώ στη συνέχεια έστειλε τις φωτογραφίες, άγνωστο που. Στη συνέχεια, έπλυναν το παιδί, της έκοψαν τα μαλλιά για να μην μοιάζει στο παιδί της φωτογραφίας που υποτίθεται είχε πεθάνει και της έκαναν μαθήματα για να ανταποκρίνεται στο καινούριο όνομά της «Μάγια»  αντί για «Μαρία».
Κατά τον ίδιο, η γυναίκα είχε μαζί της ένα power bank και επικοινωνούσε με τον διακινητή, ο οποίος επέλεξε να αναθέσει τον ρόλο στην οικογένεια που είχε πληρώσει τα λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πρόσφυγες για τη μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα, είχε προηγηθεί νωρίτερα μια πρώτη προσπάθεια με διαφορετική ομάδα 51 προσφύγων και δέκα άτομα είχαν προσπαθήσει να περάσουν τα σύνορα, αλλά «κάποιοι μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι» τους χτύπησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν πίσω στην τουρκική όχθη, όπου εντοπίστηκαν από Τούρκους στρατοχωροφύλακες και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν πίσω στην Κωνσταντινούπολη, πριν επιχειρήσουν εκ νέου πέρασμα στην Ελλάδα πέντε ημέρες μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης