Τελευταία Νέα
Πολιτική

Qatargate: Ημέρα κρίσης για Καϊλή – Αποφασίζουν σήμερα 19/1 για αποφυλάκιση της ή όχι

Qatargate: Ημέρα κρίσης για Καϊλή – Αποφασίζουν σήμερα 19/1 για αποφυλάκιση της ή όχι
Νέες συλλήψεις μετά τη συμφωνία του Panzeri να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ημέρα κρίσης είναι η σημερινή για την Εύα Καϊλή καθώς θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου του Βελγίου, το οποίο θα αποφασίσει για το εάν θα παραταθεί η προφυλάκιση της στις φυλακές του Haren των Βρυξελλών ή εάν θα αποφυλακιστεί φορώντας ηλεκτρονικό «βραχιολάκι», όπως έχει ήδη συμβεί με έναν εκ των τεσσάρων συλληφθέντων του σκανδάλου QatarGate που έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν και η απόφαση του «εγκεφάλου» του σκανδάλου, Antonio Panzeri να συνεργαστεί με τις βελγικές Αρχές έτσι ώστε να αποκαλύψει τα πάντα αναφορικά με τη λειτουργία του κυκλώματος και τις διαδρομές του χρήματος, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα που καθημερινά φέρνουν στο φως νέες αποκαλύψεις αλλά και συλλήψεις, πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα για την κα.Καϊλή είναι αρνητικό.

Η γραμμή υπεράσπισης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι της κας.Καϊλή θα επιμείνουν στη γραμμή υπεράσπισης που έχουν ακολουθήσει έως σήμερα, επισημαίνοντας πως η Εύα Καϊλή είναι αθώα, ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι της και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς που είχε στήσει ο Panzeri.
Σημειώνεται πως η κα.Καϊλή, η οποία αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, έχει συμπληρώσει περίπου 40 ημέρες στην φυλακή, όπου μέχρι στιγμής την έχουν επισκεφθεί ο πατέρας και το παιδί της.

«Δίνει» κόσμο ο Panzeri

Η «τύχη» της κας. Καϊλή θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από το τι ακριβώς θα αποκαλύψει ο Antonio Panzeri, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να πέσει στα μαλακά, καθώς προβλέπεται ότι το χειρότερο που μπορεί να του συμβεί – πέρα από τη δήμευση της περιουσίας του που αποκτήθηκε με εγκληματικές ενέργειες και την επιβολή προστίμου 80.000 ευρώ – είναι να εκτίσει ποινή ενός χρόνου είτε στην φυλακή είτε με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».
Εκτιμάται πως ο Panzeri θα «δώσει» πολλούς ακόμα ευρωβουλευτές και πρώην συνεργάτες του που είχαν εμπλοκή στο κύκλωμα.

Είναι έτοιμος να πει την αλήθεια

«Ο Antonio Panzeri είναι έτοιμος να πει όλη την αλήθεια και να συμβάλει στην αποτελεσματικότητα των ερευνών.
Υπέγραψε τη συμφωνία συνεργασίας με τη Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σε κατάσταση πραγματικού ψυχολογικού σοκ.
Είναι στη διάθεση των ανακριτών όλη την ημέρα και τη νύχτα για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.
Ελπίζει να μην τύχει τίποτα το οδυνηρό στη σύζυγό του και στην κόρη του» ανέφερε ο δικηγόρος του Panzeri.

Αποκαλύψεις και συλλήψεις

Αποτέλεσμα των αποκαλύψεων Panzeri ήταν οι ιταλικές αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη της φοροτεχνικού του, Monica Rossana Bellini στο Μιλάνο, κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εστάλη στις ιταλικές αρχές από τους Βέλγους εισαγγελείς με τις κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διαφθοράς και εγκληματικής δράσης.
Η σύλληψη της Belllini έγινε στις 17/1 και ήδη κρατείται στις φυλακές του San Vittore ενώ τις επόμενες ημέρες η ιταλική Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημά των Βέλγων δικαστικών για την έκδοση της.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Bellini ήταν μέρος του δικτύου που «ξέπλενε» τα υψηλά χρηματικά ποσά που έφταναν από το Κατάρ και το Μαρόκο ενώ φέρεται να ήταν η λογίστρια και η κόρη του Panzeri, Silvia.

Καίει τον Tarabella

O Panzeri φέρεται να αποκάλυψε πως έδινε χρήματα στον Βέλγο ευρωβουλευτή, ιταλικής καταγωγής, Mark Tarabella.
«Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Tarabella σε διάφορα μέρη.
Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες.
Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.
Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Giorgi.
Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ.
Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», φέρεται να υποστήριξε ο Panzeri.
«Όταν έγινε μια συνάντηση με τον Mark Tarabella, ο Giorgi και εγώ τον ρωτήσαμε εάν συμφωνούσε να υπερασπιστεί ορισμένες θέσεις και αν ήθελε να έχει διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων» είπε ο Panzeri, ο οποίος κατά την Corriere della Sera, παραδέχθηκε πως έδωσε συνολικά στον Tarabella το ποσό των 120.000 με 140.000 ευρώ για να υπερασπιστεί θέσεις υπέρ του Κατάρ.

Δηλώνει αθώος ο Tarabella

Παρά τους ισχυρισμούς Panzeri, ο Βέλγος ευρωβουλευτής, Mark Tarabella δηλώνει πως είναι αθώος.
Με ηλεκτρονικό μήνυμα του προς Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Tarabella υποστηρίζει ότι τα όσα είπε ο Panzeri, τα είπε προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος του.
«Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να μην έχω το δικαίωμα να υπερασπισθώ τον εαυτό μου.
Δηλώνω και θα δηλώνω αθώος.
Δεν έλαβα ποτέ χρήματα ή δώρα με αντάλλαγμα τις πολιτικές μου απόψεις.
Κρίνομαι από την κοινή γνώμη ή από ορισμένους συναδέλφους μου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου ή την ομολογία προς υπεράσπιση ίδιων συμφερόντων φυλακισμένων, ομολογία που όπως φαίνεται μεταβλήθηκε στο πέρασμα του χρόνου, αντίθετα με την δική μου θέση» υποστήριξε ο Tarabella.
Σημειώνεται πως οι Βελγικές αρχές έχουν ζητήσει την άρση ασυλίας του Tarabella, ο οποίος αποκλείστηκε από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο διαρκεί η έρευνα.

Δείχνει και Cozzolino

Κατά την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο Panzeri «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Andrea Cozzolino, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».
H Corriere della Sera αναφέρει πως ο Francesco Giorgi, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή είχε πει για αυτόν ότι «ασχολήθηκε με το Μαρόκο».
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ζητήσει και την άρση ασυλίας του Cozzolino.

Το μνημόνιο

Με το μνημόνιο που υπέγραψε ο Panzeri (βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τα οποία αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση καλείται να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:
- τον τρόπο λειτουργίας,
- τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,
- τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,
- τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
- τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.
Οι Βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου "pentiti" (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης