Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρασκήνιο: Η «μεθόδευση» Αλιβιζάτου για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη με την επίκληση του άρθρου 29 του Συντάγματος

Παρασκήνιο: Η «μεθόδευση» Αλιβιζάτου για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη με την επίκληση του άρθρου 29 του Συντάγματος
Στη γραμμή του Νίκου Αλιβιζάτου το Μαξίμου – Τι επισημαίνει ο συνταγματολόγος σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή
Σχετικά Άρθρα
Τη γραμμή του Συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου φαίνεται να υιοθετεί ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης ο οποίος σε συνέντευξή του προανήγγειλε την  απαγόρευση του εθνικού κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη καθώς σε άρθρο του στην εφημερίδα  Καθημερινή στις 9 Ιανουαρίου 2023 ο ομότιμος καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητησε από την κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου το κόμμα - οι επιδόσεις του οποίου φοβίζουν το Μαξίμου  και μάλιστα, περιέγραψε  την σχετική νομική μεδόδευση. 
«Στις λίγες εβδομάδες που απομένουν έως τις εκλογές της προσεχούς άνοιξης, υπάρχει αρκετός χρόνος για να ρυθμιστούν δύο ανεπίτρεπτες εκκρεμότητες του εκλογικού νόμου, που η διατήρησή τους δεν περιποιεί τιμή στα κόμματα του συνταγματικού τόξου:
Η πρώτη αφορά τη δυνατότητα που η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει στους μαχαιροβγάλτες και τον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής να πολιτευτούν νομότυπα, παρότι έχουν καταδικαστεί για σειρά δολοφονιών και για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», επισημαίνει ο συνταγμαολόγος.

Τι προβλέπει ο νόμος 

Υπενθυμίζει ως προς την νομιμότητα της συμμετοχής στις εκλογές ότι ο νόμος που, με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, ψηφίστηκε το 2021, επιτρέπει στους κ. Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Λαγό & Σία να είναι υποψήφιοι στους συνδυασμούς κόμματος –υφιστάμενου ή νέου–, αρκεί να μην κατέχουν ηγετική θέση σε αυτό (άρθρο 93 ν. 4804/2021)».
Συμπεραίνει ότι «μπορούν, με άλλα λόγια, να πολιτευτούν από τη φυλακή, τοποθετώντας κάποιους από τους εκτός φυλακής φίλους τους, ως επικεφαλής ‘’αχυρανθρώπους’’».
Όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο, και το γεγονός ότι στο Μαξίμου τρεμουν το κόμμα Κασιδιάρη είναι αποκαλυπτικός: «Μερικοί από τους εγκλείστους το επιδιώκουν από καιρό (σ.σ. την ανάπτυξη πολιτικής δράσης), με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, αν τουλάχιστον κρίνει κανείς από τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων».

Αμετάκλητη ποινική καταδίκη

Για το γεγονός ότι επιτρέπεται στα μέλη της Χ.Α να συμμετάσχουν στις εκλογές επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επικαλείται βέβαια το Σύνταγμα, το άρθρο 51 του οποίου ορίζει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά μόνο ‘’συνεπεία αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα’’.
Χρειάζεται δηλαδή να εξαντληθεί και το στάδιο της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο», σημειώνει υπογραμμίζονται την ίδια ώρα  ότι λόγω των ρυθμών εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο χρονικά απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.

Αλλαγή εκλογικού νόμου χωρίς αυξημένη πλειοψηφία

Σημειώνει ότι «χωρίς να χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία που το Σύνταγμα προβλέπει για την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η σημερινή Βουλή μπορεί να προλάβει το κακό».

Οι νομικοί χειρισμοί και το άρθρο 29 

Ο καθηγητής επικαλείται το άρθρο 29 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «η οργάνωση και η δράση» των πολιτικών κομμάτων οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «αφήνει πολλά περιθώρια για τη λήψη πρακτικών μέτρων εναντίον των νεοναζί και όλων όσοι μετέρχονται την ωμή βία».
Και ενώ παραδέχεται ότι, «υπό το ισχύον Σύνταγμα, ούτε με νόμο ένα κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου –τυπικά, όσο και αν αυτό φαίνεται παράλογο, η Χ.Α. δεν έχει διαλυθεί, παρά την καταδίκη της ηγεσίας της–, πλην όμως, αν αποδεδειγμένα το κόμμα αυτό λειτουργεί ως προπέτασμα εγκληματικής οργάνωσης, το άρθρο 29 δεν αποκλείει τον αποκλεισμό του από τις εκλογές».
Και προς τούτο επικαλείται την πρωτοδική καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνοντας ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος αφορά τα πολιτικά δικαιώματα ατόμων και όχι κομμάτων.

Το τεκμήριο αθωότητας

Αναφερόμενος στο τεκμήριο αθωότητας σημειώνει ισχύει για φυσικά πρόσωπα και όχι για φορείς συλλογικής δράσης.
«Είναι αλήθεια - παραδέχεται -  ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει κρίνει ότι αυτό εκτείνεται και πέραν της πρωτόδικης δίκης μέχρι και την κατ’ έφεση», σημειώνει
Σημαίνει το τεκμήριο αθωότητας σημαίνει «απλά ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστο να εξετάσει την υπόθεση από την αρχή.
Γι’ αυτό, έως ότου το εφετείο αποφανθεί τελεσίδικα, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αθώος, πρώτα πρώτα από το ίδιο το δικαστήριο που τον δικάζει, αλλά και από τους κάθε λογής αξιωματούχους (υπουργούς κ.ά.), που μπορούν ως εκ της θέσεώς τους να επηρεάσουν την έκβαση της δίκης»
«Το άρθρο 29 του Συντάγματος, που ορίζει ότι τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», αφήνει περιθώρια για τη λήψη μέτρων εναντίον των νεοναζί», σημειώνει στο άρθρο του ο συνταγματολόγος, οργανώνοντας ττη διαδικασία θεσμικής εκτροπής ενός νόμιμου κόμματος και... προαναγγέλλοντας το σχεδιασμό του Μαξιμου που βρίσκεται σε πανικό και ... σε αποδρομή!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης