Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απλή αναλογική και απογραφή φέρνουν τα πάνω κάτω στις περιφέρειες – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι μένουν εκτός

Απλή αναλογική και απογραφή φέρνουν τα πάνω κάτω στις περιφέρειες – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι μένουν εκτός
Η νέα απογραφή έφερε αλλαγές που ανάγκασαν τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν μερικώς τη στρατηγική τους
Σχετικά Άρθρα
Aρκετά είναι τα προβεβλημενα πρόσωπα που δεν θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή καθώς δεν θα κατέβουν υποψήφιοι.
Πιο συγκεκριμένα από την ΝΔ δεν θα είναι υποψήφιοι οι εξής: Γιώργος Γεραπετρίτης, Κώστας Τζαβάρας, Χρήστος Ταραντίλης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι υποψήφιοι οι Βασίλης Βασιλικός, Αλέκος Φλαμπουράρης, Σάκης Παπαδόπουλος, Σπύρος Λάππας. Από το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ οι: Γιώργος Καμίνης, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Απογραφή και απλή αναλογική αλλάζουν τα δεδομένα

Η νέα απογραφή έφερε αλλαγές που ανάγκασαν τα κόμματα να αναπροσαρμόσουν μερικώς τη στρατηγική τους. Στο μικροσκόπιο των κομμάτων, αλλά και των ίδιων των υποψηφίων έχουν μπει οι αλλαγές που προέκυψαν στις 14 περιφέρειες της χώρας. Αλλά και η απλή αναλογική, με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκλογές, αλλάζει και αυτή τα δεδομένα. θα πρέπει να πούμε ότι με την απλή αναλογική η ΝΔ θα μείνει μείον 40 βουλευτές περίπου και θα περιμένει να ξαναγίνουν οι εκλογές για να πάρει το μπόνους. Στην απλή αναλογική θα ενισχυθεί το δεύτερο και το τρίτο κόμμα.

Βόρειος Τομέας

Στο Βόρειο τομέα, όπου θα προστεθεί μια έδρα, η πρώτη δύναμη, η ΝΔ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιθανότατα να την εισπράξει. Αυτό σημαίνει πως ο Νίκος Παπαθανάσης, που είναι το νέο πρόσωπο της περιοχής που τον βοηθάει και ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κωστής Χατζηδάκης, δεν ανησυχεί τους ήδη επτά βουλευτές της σημερινής πλειοψηφίας.

Δυτική Αθήνα

Στην Δυτική Αθήνα επίσης η μια έδρα διευκολύνει το έργο των Μηλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Λοβέρδου.
Ενδεχομένως η ΝΔ να κερδίσει και άλλες 2 νέες έδρες με τη δεύτερη εκλογική μάχη με ενισχυμένη αναλογική.
Έτσι Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Μαρία Συρεγγέλα θα βρεθούν εντός Βουλής.
Βεβαίως, μην ξεχνάμε ότι ενδεχομένως να κατέβει εκεί και ο Κ.Μητσοτάκης και να πάρει αυτός την έδρα. Έχει το δικαίωμα ως πρόεδρος της ΝΔ να κατέβει σε άλλες 2 περιφέρειες. Βεβαίας, στην Δυτική Αθήνα είναι πολύ δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 έκοψε πρώτος το νήμα και εκεί θα κατεβάσει δύο δυνατές υποψηφιότητες, την Εφη Αχτσιόγλου και την Ρένα Δούρου.

Ανατολική Αττική

Η Ανατολική Αττική κέρδισε δύο έδρες και δεν αποκλείεται η μια να κατευθυνθεί στο πρώτο και η άλλη στο τρίτο κόμμα ή αναλόγως τις άλλες κατανομές να κερδίσει το πρώτο κόμμα και τις δύο έδρες. Ενδεχομένως να δούμε ένα μεγάλο ντέρμπι στο ποιος θα εκλεγεί εκεί. Ο Στέλιος Πέτσας έχει μία δυναμική, δεν απειλεί το δίδυμο Βορίδη-Μαρτίνου, ο Βασίλης Οικονόμου είναι ισχυρός όπως ο Γιώργος Βλάχος, ενώ η Σοφία Ζαχαράκη είναι πιο άγνωστη στο κοινό της Ανατολικής Αττικής. Ενδεχομένως, όμως, να μπορέσουν να εκλεγούν και οι 6.

Α Αθήνας – Ντέρμπι Πιερρακάκη- Κικίλια

Η Α Αθήνας χάνει μια έδρα και το ζήτημα είναι ποιος θα κερδίσει την πρωτιά. Πιερρακάκης ή Κικίλιας; Θα δούμε μία σαφή σύγκρουση των μηχανισμών. Οι κεντρώοι θα πάνε με τον πρώτο, οι πιο δεξιοί με το δεύτερο. Ενδεχομένως, η Όλγα Κεφαλογιάννη να παραμείνει σε ισχυρή θέση αλλά δεν θα έχει την παλιά δυναμική. Έπεται Πλεύρης, Κακλαμάνης, Συρίγος και μάλλον θα χάσει τη θέση η Φωτεινή Πιπιλή.

Στα βαθιά ο Ηλιόπουλος

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το παιχνίδι είναι σκληρό και ο νεαρός Νάσος Ηλιόπουλος δύσκολα θα μπορέσει να απειλήσει τους Νίκο Βούτση, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Νίκο Φίλη και Χριστόφορο Βερναρδάκη.Εκεί αναμένεται να πολιτευτεί και η προερχόμενη από το ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η Δόμνα και το ντέρμπι μέχρι τελευταία ψήφο

Στην Α' Πειραιά δυνατά για το κυβερνητικό κόμμα έχει μπει στο προεκλογικό παιχνίδι η Δόμνα Μιχαηλίδου και σε συνδυασμό με την έδρα που χάνεται, προβλέπεται μεγάλο ντέρμπι. Και ο Γιώργος Βλαχάκος (αδερφός του αδικοχαμένου αξιωματικού στα Ίμια) είναι δυνατός ενώ ή ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης θα πάει στο δήμο και θα φύγει από την περιφέρεια ή θα έχουμε ένα ντέρμπι μεταξύ Δόμνας-Δούνια.

Αρτα

Στη διεδρική πλέον Άρτα δεν ανησυχούν ούτε η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Γιώργος Στύλιος από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο χαμένος από αυτή την αλλαγή. Υπενθυμίζεται πως πριν από 3,5 χρόνια η Χαριλάου Τρικούπη είχε εκλέξει τον Νίκο Γκόκα.

Στα Βόρεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν από το δίδυμο Αθανασίου-Σκουρλέτη

Στο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε συνωστισμό στις μεγάλες περιφέρειες. Το πρώτο κόμμα θα κερδίσει τις πρόσθετες έδρες. Ακόμα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε φαβορί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βόρειος Τομέας της Αθήνας όπου οι νυν βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Ζαχαριάδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Γιώργος Κατρούγκαλος «απειλούνται», αν δεν κερδίσουν τη «γαλάζια» παράταξη, από τον Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον ηθοποιό Μάριο Αθανασίου, που θα πολιτευτούν, μεταξύ άλλων, στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Δυνατή η ΝΔ στις μονοεδρικές με εξαίρεση τη Κεφαλονιά

Στις μονοεδρικές που πλέον είναι εννέα (9) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κερδίσουν στους νομούς τους για να βγούν όπως η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Μάριος Κάτσης. Ενώ η μόνη μονοεδρική που ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καλύτερες προοπτικές είναι αυτή της Κεφαλλονιάς όπου κατεβαίνει ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης.

Κοζάνη και Μαγνησία

Είναι προφανές πως η Κοζάνη που είχε πέντε έδρες και έχασε μια το «4+1» που ίσχυε για το πρώτο κόμμα θα γίνει «3+1». Εκεί κινδυνεύει ένας από τους γαλάζιους (Κωνσταντινίδης, Βρυζίδου, Παπαδόπουλος, Αμανατίδης) να μείνουν έξω, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί πάλι η Καλλιόπη Βέτα.
Κάτι ανάλογο, ενδεχομένως να ισχύσει και στη Μαγνήσια που έχασε μια έδρα και έμεινε με πέντε. Υπάρχει, ασφαλώς και η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ οι δυο βουλευτές που πήραν το εισιτήριο για τη Βουλή στις προηγούμενες εκλογές (Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου) να πιεστούν.

Στις Σέρρες θα έχουμε απώλεια έδρας για τη ΝΔ

Στην πρώην εξαεδρική περιφέρεια των Σερρών η μια απώλεια που θα υπάρξει θα «στριμώξει» πιθανότατα κάποιον από τους γαλάζιους Κώστα Καραμανλή, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσο Χατζηβασιλείου και Θεόφιλο Λεονταρίδη. Ο Καραμανλής δεν πιάνεται, η Αραμπατζή ανήκει σε οικογένεια που κατέχει τα μισά ΜΜΕ του νομού, ενώ ο Χατζηβασιλείου είναι του περιβάλλοντος Μαξίμου και θα στηριχτεί. Οπότε μάλλον θα μείνει εκτός ο Λεονταρίδης.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης